Luxe appartementen in de Josephkerk. ‘De tijd gaat door en de mensen proberen ook door te gaan’

Reportage
Anton Stolwijk schreef een boek over het laatste jaar van de Josephkerk in Alkmaar. Hoe gaat het nu met de katholieken die dat meemaakten, en moesten verkassen naar een ander kerkgebouw? ‘De tijd gaat door en mensen proberen ook door te gaan.’
Maarten Boersema
vrijdag 25 juni 2021 om 18:18
In de Sint Laurentiuskerk is Kees Pater bezig een oude kroonluchter op te kalefateren.
In de Sint Laurentiuskerk is Kees Pater bezig een oude kroonluchter op te kalefateren. beeld Maarten Boersema

Hij steekt de sleutel met dubbele gevoelens in het slot. ‘Binnenkort is de sleuteloverdracht met de makelaar en kunnen we de Josephkerk niet meer zo makkelijk binnengaan. We zijn dus nog net op tijd met dit bezoek.’ Jan-Jaap van Peperstraten, als pastoor verbonden aan de Alkmaarse Sint Laurentiuskerk, opent de deur van de Josephkerk, net buiten het centrum van Alkmaar. 

Op grote borden aan de voorzijde van de kerk kondigt een makelaar de verkoop van negen luxe appartementen aan. Met gevoel voor emotie spreekt Van Peperstraten bij binnenkomst in het lege, ontzielde kerkgebouw veelzeggende woorden. ‘Het was een huis van en voor alle volken, waar iedereen welkom was. Nu worden het negen luxe appartementen met een goed beveiligingssysteem, zo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schrijf jij de beste groene preek? 'Als ik hoor wat ik ook al in de krant lees, haak ik teleurgesteld af'

Veel kerkgangers vinden iets van preken. Met de ‘groene preekwedstrijd’ van het ND en GroeneKerken kunnen ze nu zelf aan de slag. Jurylid Kees van Ekris geeft tips. ‘Je komt zomaar ergens anders uit dan je had gedacht.’

Afbeelding

EO BEAM test de metaverse. 'Jongeren kennen soms geen christelijke leeftijdsgenoten in hun omgeving'

Vanuit je luie stoel thuis een feestje bijwonen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig. Toch kon dat donderdagmiddag bij BEAM, het jongerenplatform van de EO. 'Je kunt nog even helemaal losgaan in de metaverse.'

Afbeelding

Een wonder in de duinen: hoe een verpleeghuis in Katwijk tóch een nieuwe kapel kreeg

Er was eigenlijk geen geld voor. Maar de geestelijk verzorgers van verpleeghuis Overduin in Katwijk lieten het daar niet bij zitten. Zaterdag vieren ze de opening van hun nieuwe kapel. ‘Het voelt warm, het is hier goed.’

Afbeelding

Na een 'genezingsproces' gaat celebrity pastor Carl Lentz weer in een megakerk aan de slag

Ruim twee jaar was het stil rondom de 'dominee van de sterren'. Nu gaat Carl Lentz weer in een megakerk aan de slag. En binnenkort vertelt hij in een documentaire ook over zijn ontslag bij Hillsong Church.

Afbeelding

HHK-predikant mogelijk geschorst in afwachting van strafzaak over mishandeling eigen kinderen

Een predikant van de Hersteld Hervormde Kerk staat terecht voor kindermishandeling. De kerk onderzoekt of er maatregelen tegen de man genomen moeten worden. Hij staat de komende weken nog wel ingeroosterd om te preken.

Afbeelding

Rechtbank doet uitspraak in zaak van vrouwen tegen kloosters

De rechtbank in Haarlem doet woensdag uitspraak in een zaak die vrouwen aanspanden tegen de organisatie achter de kloosters van de Zusters van de Goede Herder, waar ze naar eigen zeggen onder barre omstandigheden dwangarbeid moesten verrichten.