Luxe appartementen in de Josephkerk. ‘De tijd gaat door en de mensen proberen ook door te gaan’

Reportage
Anton Stolwijk schreef een boek over het laatste jaar van de Josephkerk in Alkmaar. Hoe gaat het nu met de katholieken die dat meemaakten, en moesten verkassen naar een ander kerkgebouw? ‘De tijd gaat door en mensen proberen ook door te gaan.’
Maarten Boersema
vrijdag 25 juni 2021 om 18:18
In de Sint Laurentiuskerk is Kees Pater bezig een oude kroonluchter op te kalefateren.
In de Sint Laurentiuskerk is Kees Pater bezig een oude kroonluchter op te kalefateren. beeld Maarten Boersema

Hij steekt de sleutel met dubbele gevoelens in het slot. ‘Binnenkort is de sleuteloverdracht met de makelaar en kunnen we de Josephkerk niet meer zo makkelijk binnengaan. We zijn dus nog net op tijd met dit bezoek.’ Jan-Jaap van Peperstraten, als pastoor verbonden aan de Alkmaarse Sint Laurentiuskerk, opent de deur van de Josephkerk, net buiten het centrum van Alkmaar. 

Op grote borden aan de voorzijde van de kerk kondigt een makelaar de verkoop van negen luxe appartementen aan. Met gevoel voor emotie spreekt Van Peperstraten bij binnenkomst in het lege, ontzielde kerkgebouw veelzeggende woorden. ‘Het was een huis van en voor alle volken, waar iedereen welkom was. Nu worden het negen luxe appartementen met een goed beveiligingssysteem, zo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.

Afbeelding

Hoe kerken Sinterklaas een handje helpen: ‘Sneu als arme kinderen geen cadeau krijgen’

Kinderen die geen cadeaus voor Sinterklaas krijgen, omdat hun ouders het niet kunnen betalen? Kerken dwars door Nederland steken de Sint deze weken een helpende hand toe. Bijvoorbeeld in Assen.