Vrouwensynode schrijft open brief aan PKN: ‘Steunbetuiging mist en dat doet zeer’

Nieuws
De Oecumenische Vrouwensynode (OVS) pleit in een open brief aan scriba René de Reuver van de Protestantse Kerk in Nederlandvoor ‘meer aandacht voor veiligheid en structurele reflectie op gender’. Dit in reactie op het het seksisme-onderzoek van het Nederlands Dagblad. Daarnaast zou een ‘sterke steunbetuiging’ vanuit de landelijke kerk aan haar plaatselijk werkende vrouwen op zijn plaats zijn, volgens de OVS. ‘Die is gemist en dat doet zeer.’
Aliene Boele
vrijdag 18 juni 2021 om 14:03 aangepast 17:22
De Vrouwensynode vraagt PKN-scriba René de Reuver in een open brief om 'concrete aanzetten' voor meer veiligheid.
De Vrouwensynode vraagt PKN-scriba René de Reuver in een open brief om 'concrete aanzetten' voor meer veiligheid. beeld anp / sem van der wal

Utrecht

Uit het seksisme-onderzoek blijkt dat bijna negen op de tien vrouwelijke voorgangers zich ongelijk behandeld voelen bij hun werk in de kerk. De synode pleit er daarom voor dat het moderamen van de Protestantse Kerk in samenspraak met de organisatie Veilige kerk ‘concrete aanzetten’ gaat geven voor veiligheid. Het netwerk van vrouwen en organisaties schrijft dat ‘ontmoeting en gesprek’ nodig is. ‘Omdat we juist groeien in geloof en inzicht als we elkaar bevragen, en ook het pijnlijke gesprek met de ander niet uit de weg gaan.’

keuzevrijheid

De Vrouwensynode schrijft bovendien dat seksisme binnen de kerk ‘vaak wordt ingegeven door een theologische visie op vrou..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.