Texas verbiedt voortaan inperking van kerkdiensten

Nieuws
Nooit meer mag een overheidsinstantie in de Amerikaanse staat Texas het houden van kerkdiensten verbieden. Dat staat in een wet die een herhaling van de kerksluiting van maart 2020 vanwege het coronavirus moet voorkomen.
Dick Schinkelshoek
donderdag 17 juni 2021 om 16:06
Gouverneur van Texas Greg Abbott
Gouverneur van Texas Greg Abbott beeld afp

Austin

Iedere overheidsfunctionaris van de staat, 'aangesteld of verkozen', is het vanaf nu verboden om 'gebouwen of terreinen waar religieuze activiteiten plaatsvinden' af te sluiten, of de toegang daartoe te beperken. Dat staat in de wet die de Republikeinse gouverneur van Texas Greg Abbott heeft ondertekend. 'Het recht op vrijheid van godsdienst zal nooit worden ingeperkt', stelde Abbott vervolgens op Twitter. Het wetsvoorstel kwam van leden van zijn eigen Republikeinse partij die vastgelegd wilden hebben dat 'kerken essentiële geestelijke, mentale en fysieke steun bieden in tijden van crisis'. 

In november 2020 kreeg het Texaanse beleid een steun in de rug door een uitspraak van het Amerikaanse hooggerechtshof. Die bepaalde na een klacht ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.