Luister naar

Negen op de tien vrouwelijke voorgangers ervaart seksisme bij haar werk in de kerk

Nieuws
Meer dan de helft van de vrouwelijke voorgangers krijgt ongewenste opmerkingen over kleding of uiterlijk en een nog groter deel, bijna 60 procent, van de vrouwen merkt dat er aan haar competenties als voorganger wordt getwijfeld. Het overgrote deel van de vrouwelijke voorgangers in Nederland, bijna negen op de tien, voelt zich bij hun werk in de kerk ongelijk behandeld ten opzichte van hun mannelijke collega’s, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Dagblad.
Aliene Boele
vrijdag 11 juni 2021 om 15:00 aangepast 12:37
Afbeelding
beeld nd

Amersfoort

Nagenoeg alle vrouwelijke predikanten van Nederland, zo’n 1300, kregen de online enquête toegestuurd. Ruim driehonderd vrouwen uit verschillende kerken vulden de vragenlijst in. De uitkomst: 86 procent van de vrouwelijke voorgangers geeft aan seksisme te ervaren in haar werk, deze voorgangers voelen zich ongelijk behandeld vanwege hun vrouw-zijn. Driekwart van deze voorgangers geeft aan seksistisch benaderd te worden door gemeenteleden. Ruim zestig procent deelt dat ze ongelijk behandeld wordt door collega-voorgangers. Een kwart van de voorgangers zegt seksisme te ervaren vanuit het bestuur van de kerk. De ongelijke behandeling uit zich op verschillende manieren. In reacties delen vrouwen dat ze bijvoorbeeld in kerkenraadsvergaderingen last hebben van ‘mansplaining’; mannen die doen alsof vrouwen geen verstand van zaken hebben.

Beluister ook de podcast Dick En Daniël Geloven Het Wel, waarin redacteur Aliene Boele te gast is. Zij deed onderzoek naar seksisme binnen de kerk.


bespreekbaar maken

Negentig procent van de vrouwelijke voorgangers die de enquête heeft ingevuld, werkt in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De Protestantse Kerk wist niet dat vrouwelijke voorgangers op deze schaal geconfronteerd worden met seksisme, zegt Sophie Bloemert. Zij houdt zich binnen de PKN bezig met thema ‘veilige gemeente’. In een reactie op het onderzoek schrijft Bloemert dat de uitkomsten onderstrepen hoe belangrijk het is om in de kerk te praten over veiligheid. ‘Veiligheid bespreekbaar maken, vormt de basis voor een klimaat waarin iedereen binnen de gemeente zich veilig voelt. Ook zorgen gesprekken ervoor dat iedereen zich bewust wordt van zijn eigen rol in het benoemen en voorkomen van allerlei vormen van grensoverschrijdend gedrag.’ Het is voor kerkelijke gemeenten niet verplicht te praten over veiligheid. ‘Kerken mogen zelf bepalen aan welke thema’s ze aandacht besteden.’ 

hardnekkig verschijnsel

In 2016 bleek uit Belgisch onderzoek, hoofdzakelijk uitgevoerd in België en Frankrijk, dat 94 procent van de vrouwen op het werk geconfronteerd wordt met seksisme. Kaouthar Darmoni is directeur van Atria, een kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. ‘Hoeveel vrouwen op de Nederlandse werkvloer te maken hebben met seksisme weten we niet. Wat we wel weten, is dat seksisme een hardnekkig verschijnsel is.’ Volgens Darmoni speelt seksisme ‘sinds het begin der tijden’. ‘De werkvloer weerspiegelt de stereotypen die heersen in de maatschappij.’ 

De directeur signaleert dat veel organisaties een blinde vlek hebben voor seksisme. ‘De mannelijke manier van werken is vaak de norm, vrouwen kunnen zich daardoor onveilig en niet gewaardeerd voelen.’ Ook als een seksistische opmerking niet slecht bedoeld is, kan het wel schadelijk zijn voor vrouwen. ‘Vrouwen gaan minder goed presteren als ze keer op keer merken dat er getwijfeld wordt aan hun competenties.’ Om seksisme te bestrijden, zou de kerk er volgens Kaouthar goed aan doen meer vrouwen leidinggevende functies te geven. ‘De kerk moet uitspreken dat ze wél vertrouwen heeft in deze vrouwen.’ <

Opmerkingen over het uiterlijk, twijfel aan de capaciteiten, denigrerende teksten: het overkomt veel vrouwelijke voorgangers. Van de 312 predikanten die meededen aan het onderzoek van deze krant, stelde 86 procent tenminste een paar keer seksistisch te zijn behandeld. In deze grafiek staan de belangrijkste bevindingen op een rij.


Veel vrouwelijke voorgangers ervaren seksisme. - beeld nd


Seksisme komt het meest voor door gemeenteleden. - beeld nd


Vooral twijfel aan de kwaliteiten van vrouwelijke voorgangers komt veel voor. - beeld nd


Seksistische opmerkingen maken de voorgangers vooral boos en strijdlustig. - beeld nd


Volgens vrouwelijke voorgangers zou het goed zijn als er meer aandacht voor seksisme is in de opleiding. - beeld nd

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.