Versoepeld advies aan kerken: maximaal zestig bezoekers per dienst

Nieuws
Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) adviseert ‘verantwoorde verdere versoepelingen’ van de coronarestricties: vanaf 5 juni maximaal zestig kerkgangers, exclusief medewerkers.
Gerald Bruins
woensdag 2 juni 2021 om 10:49 aangepast 12:36
Coronamaatregelen in het hersteld-hervormde kerkgebouw in Putten.
Coronamaatregelen in het hersteld-hervormde kerkgebouw in Putten. beeld anp / Jeroen Jumelet
Coronavirus

Utrecht

Dat staat in een verklaring op de website van het CIO. Kerkgebouwen met meer dan driehonderd zitplaatsen kunnen maximaal 15 procent van de capaciteit gebruiken voor het ontvangen van kerkgangers. 

Het CIO speelt hiermee in op de verdere versoepelingen die de Rijksoverheid vanaf 5 juni doorvoert. Daarbij baseert het overlegorgaan, dat overlegde met minister Ferd Grapperhaus van Eredienst, zich op de eerder gepubliceerde ‘routekaart’ voor de kerken.

Vanaf zaterdag geldt ook de overheidsmaatregel dat zalen met meer dan duizend zitplaatsen 250 bezoekers mogen toelaten. Dat is ook op kerken van toepassing, aldus het CIO. Daarbij zijn de algemene randvoorwaarden belangrijk: reservering, vooraf stel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alle coronamaatregelen voor kerken vervallen, ook bij meer dan 500 bezoekers

Kerken kunnen wat het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken betreft met ingang van 25 februari al hun coronamaatregelen voor kerkdiensten laten vervallen. Dat geldt ook als er meer dan 500 bezoekers verwacht worden.

Afbeelding

Als voorganger Onverdeeld Open steunen terwijl je gemeente verdeeld is. Kan dat?

De petitie Onverdeeld Open, die oproept de QR code af te schaffen, is ook door predikanten getekend. Maar moet een voorganger zich wel mengen in een maatschappelijk debat, als de meningen in de gemeente divers zijn?

Afbeelding

Waarom hoogleraar Paul van Geest de petitie ‘Onverdeeld Open’ ondertekende

Prominent katholiek Paul van Geest is een van de ondertekenaars van de petitie Onverdeeld Open. 'Ik ben zelf twee keer gevaccineerd, maar niet uit eigen overtuiging. Dat zit mij toch niet lekker.'

Afbeelding

Zijn predikanten corona-moe? ‘Het vaatje van de creativiteit is leeg’

Voorgangers Nellie van Voornveld, Michiel van Heijningen en Arend-Wim Estié begonnen het afgelopen jaar in een nieuwe gemeente. Hoe houd je het als predikant vol in een periode waar somberheid heerst?

Afbeelding

Nieuw advies voor kerkdiensten: maximaal vijftig bezoekers

De deur gaat weer op een kier voor kerkgangers. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) adviseert nog steeds digitale diensten, maar kerken kunnen ervoor kiezen maximaal vijftig bezoekers toe te laten.

Afbeelding

Waarom ze in de Duitse kerken wél vaak voor een prikplicht zijn

De Duitse Evangelische Alliantie is tegen, maar verder staan de kerkleiders bij de oosterburen een stuk opener tegenover verplichte vaccinatie tegen corona. In de Nederlandse kerken zou dat ondenkbaar zijn. Vanwaar dat verschil?