‘Een weg blokkeren is onschuldig, en je genereert meer aandacht dan met een klimaatmars’

Achtergrond
Deelnemers aan GroenGelovig werden opgeroepen tot actie, maar ook tot inkering. Verplaats je bijvoorbeeld eens in een boom, net zoals Bernardus van Clairvaux. Deze middeleeuwse inspirator van de trappisten leerde meer van bomen dan van boeken.
Petra Noordhuis
zaterdag 29 mei 2021 om 17:42
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion.
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion. beeld AFP

Utrecht

‘Ik zou nooit een een ruit inslaan, maar een weg blokkeren is onschuldig en je genereert er meer aandacht mee dan met een klimaatmars’, zegt Mariam van Veen. Zij was zaterdagochtend een van de klimaatactivisten die aan het woord kwam bij GroenGelovig. Kirsten Alblas doet ook mee aan dit soort acties. Zij vindt dat geweldloze, burgerlijke ongehoorzaamheid nodig is om de aandacht te vestigen op de klimaatramp die zich voltrekt en die in andere landen mensen al het leven onmogelijk maakt. Juist christenen moeten overheden op hun beschermende taak wijzen, stelt zij. ‘Martin Luther King zei al: de kerk is het geweten van de staat.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Scherpe kritiek uit de Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.

Afbeelding

Kerken krijgen straks geen lastige vragen meer van de bank, huidige beleid is blok aan het been

Doordat banken moeten voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt om geld wit te wassen, krijgen ook goedwillende partijen als kerken soms lastige vragen. Dat moet anders, vindt De Nederlandsche Bank.

Afbeelding

Kerken gaan lastige vragen niet uit de weg, ziet minister Hanke Bruins Slot bij symposium over slavernij

Minister Hanke Bruins Slot ziet ruimte voor kerken om een verbindende rol te spelen in het proces na de komma. ‘De kerk heeft toegang tot de spirituele leefwereld van mensen. Dat is waardevol.’

Afbeelding

Etnisch geweld in Noordoost-India treft vooral christenen: honderden kerken afgebrand

Vooral christenen lijken het slachtoffer van etnisch geweld in Manipur, een noordoostelijke deelstaat van India. Het is er al een maand onrustig. Volgens berichten zijn er drie- tot vierhonderd kerken afgebrand.

Afbeelding

Chatbots kunnen in de rol van Jezus met je appen. Maar hoe weet je of de bijbeluitleg van een chatbot klopt?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrechts bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?