Jonge Amerikaanse evangelical voelt minder voor staat Israël dan oudere generaties

Nieuws
Amerikaanse evangelicals onder de dertig staan minder rotsvast achter Israël dan de oudere. Dat komt door gegroeid begrip voor de Palestijnen en afname van het ‘eindtijddenken’.
Herman Veenhof
zaterdag 29 mei 2021 om 16:48 aangepast 18:32
Historicus James Kennedy: 'De oudere generaties evangelicals zijn nog steeds Republikein en ferm in het kamp van Trump.’
Historicus James Kennedy: 'De oudere generaties evangelicals zijn nog steeds Republikein en ferm in het kamp van Trump.’ beeld anp / Pieter Stam de Jonge

Pembroke-Amersfoort

De pro-Israël houding bij jonge evangelicals in de Verenigde Staten is in enkele jaren enorm afgenomen. Dat is de opvallende conclusie van een onderzoek dat door opinie-instituut Barna werd gehouden onder 700 Amerikaanse christenen van 18 tot 29 jaar, in de maanden maart en april. Ten opzichte van een gelijksoortige enquête in 2018 daalde het percentage dat pro Israël was van 69 naar 33,6; de sympathie voor Palestijnen nam toe van 5,4 naar 24,3 procent, 42,2 procent (was 26) had geen voorkeur. 

Voor een Palestijnse staat naast Israël was 45 procent, de tegenstand daalde van bijna 30 naar 20,5 procent; 35,7 was neutraal. 41,5 procent vond dat Israël de Palestijnen ‘fair’ behandelde, 22 procent vond dat niet terwijl ruim ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Quiet 500 strijdt met warme woonkamers tegen stille armoede. ‘Ik eet alleen maar patat’

Kun je de kapper niet betalen of heb je geen winterjas? De vrijwilligers van de Quiet 500 proberen te helpen, niet zelden vanuit hun katholieke geloof. Een aantal van Nederlands allerrijksten helpt inmiddels dapper mee.

Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique, nog geen officiële aanklacht ingediend

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.

Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Hoe je als kerk jongeren kunt vasthouden. ‘Als je twijfelt, ben je meteen iemand die kritisch is’

Kerkverlating is het grootst onder jongeren tussen de 15 en 25. Hoe houd je hen binnenboord? Ronelle Sonnenberg deed onderzoek en geeft drie tips. ‘Kom als oudere niet direct met een antwoord of met je eigen ervaring.’

Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’