Evangelische christenen maken zich zorgen over godsdienstvrijheid in Finland

Helsinki
De Europese Evangelische Alliantie, een organisatie die 23 miljoen evangelische christenen vertegenwoordigt, maakt zich zorgen. In een brief aan de Finse regering spreekt ze de vrees uit dat de vrijheid van godsdienst in het land onder druk staat. In Finland moet het christendemocratische parlementslid Päivi Räsänen zich verantwoorden voor een aantal uitspraken over homoseksualiteit, waarmee ze zou hebben aangezet tot haat tegen homoseksuele mensen.
In 2004 schreef Räsänen in een brochure dat homoseksuele relaties het christelijke mensbeeld verstoren. In 2018 zei ze in een tv-interview alleen ruimte te zien voor een huwelijk tussen man en vrouw. Een jaar later liet ze via Twitter weten het niet eens te zijn met de deelname van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Finland aan een lhbt-evenement. Ze postte hierbij een foto met een bijbeltekst uit Romeinen 1, waarin staat dat homoseksuele relaties ‘niet natuurlijk’ zijn.
Räsänen zit al sinds 1995 in het parlement. Ze heeft haar overtuigingen nooit onder stoelen of banken gestoken en is ook niet van plan dit in de toekomst wel te doen. ‘Het is nog nooit in mij opgekomen dat mijn christelijke overtuigingen kwetsend of beledigend kunnen zijn’, zegt ze in een verklaring. ‘Ik neem daarom ook geen afstand van mijn uitspraken, en ga ook geen excuses maken voor dat wat de apostel Paulus zegt.’
Eind april kwam naar buiten dat Räsänen voor haar uitlatingen wordt vervolgd. Aanvankelijk leidde dat vooral tot reacties in Finland zelf. De Finse afdeling van de Evangelische Alliantie liet in een verklaring weten achter Räsänen te staan. ‘De vraag naar wat religieus gezien zonde is, is een theologische vraag, en geen juridische. Het is de taak van de staat de vrijheid om over deze vragen te discussiëren, te beschermen.’
Twee bisschoppen van de Evangelisch-Lutherse Kerk, waarvan Räsänen lid is, verdedigen eveneens haar vrijheid van meningsuiting, maar zeggen het niet met haar eens te zijn. In de Finse media klinkt ook kritiek op de uitlatingen van het parlementslid. Zo schrijft de grootste krant van het land, de Helsingin Sanomat, in een commentaar dat Räsänen met haar uitlatingen niet alleen homoseksuelen kwetst, maar ook een heleboel christenen.
Europa
Inmiddels kan de zaak ook op ruime aandacht buiten Finland rekenen, want voordat de Europese Evangelische Alliantie deze week een brief aan de Finse regering schreef, stuurde de Spaanse Evangelische Alliantie al een brief van gelijke strekking aan de Finse ambassadeur in Madrid. ‘Deze zaak is een verontrustende stap terug als het gaat over de vrijheden die we in Europa hebben, vrijheden waarvoor we in het verleden een hoge prijs hebben betaald.’ Wanneer de zaak voor de rechter komt, is nog niet bekend.
Het is niet voor het eerst dit jaar dat er christelijke zorgen klinken over de godsdienstvrijheid in Europa. Begin dit jaar veroordeelden verschillende Europese kerkleiders een plan van de Deense regering om de Deense taal verplicht te stellen bij religieuze bijeenkomsten.
Daarnaast klonk er protest vanuit Frankrijk, nadat daar in februari een wet tegen ‘separatisme’ werd ingevoerd. Deze wet maakt het mogelijk religieuze groeperingen te verbieden die zich tegen de politieke principes van de Republiek Frankrijk keren. Daarbij wordt vooral gedacht aan extremistische moslimbewegingen, maar Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken zei rond de invoering van de wet ook dat ‘evangelische christenen een probleem vormen’.
Het was voor SGP’er Bert-Jan Ruissen aanleiding om de Europese Commissie te vragen in gesprek te gaan met de Franse regering over de godsdienstvrijheid in het land. <