Luister naar

Evangelische christenen maken zich zorgen over godsdienstvrijheid in Finland

Achtergrond
Nu de Finse politica Päivi Räsänen wordt vervolgd omdat ze zich uitsprak tegen homoseksualiteit, zijn evangelicals bezorgd.
Rick Moeliker
dinsdag 18 mei 2021 om 10:12
Finse premier Sanna Marin.
Finse premier Sanna Marin. beeld afp / Emmi Korhonen

Helsinki

De Europese Evangelische Alliantie, een organisatie die 23 miljoen evangelische christenen vertegenwoordigt, maakt zich zorgen. In een brief aan de Finse regering spreekt ze de vrees uit dat de vrijheid van godsdienst in het land onder druk staat. In Finland moet het christendemocratische parlementslid Päivi Räsänen zich verantwoorden voor een aantal uitspraken over homoseksualiteit, waarmee ze zou hebben aangezet tot haat tegen homoseksuele mensen.

In 2004 schreef Räsänen in een brochure dat homoseksuele relaties het christelijke mensbeeld verstoren. In 2018 zei ze in een tv-interview alleen ruimte te zien voor een huwelijk tussen man en vrouw. Een jaar later liet ze via Twitter weten het niet eens te zijn met de deelname van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Finland aan een lhbt-evenement. Ze postte hierbij een foto met een bijbeltekst uit Romeinen 1, waarin staat dat homoseksuele relaties ‘niet natuurlijk’ zijn.

Räsänen zit al sinds 1995 in het parlement. Ze heeft haar overtuigingen nooit onder stoelen of banken gestoken en is ook niet van plan dit in de toekomst wel te doen. ‘Het is nog nooit in mij opgekomen dat mijn christelijke overtuigingen kwetsend of beledigend kunnen zijn’, zegt ze in een verklaring. ‘Ik neem daarom ook geen afstand van mijn uitspraken, en ga ook geen excuses maken voor dat wat de apostel Paulus zegt.’

Eind april kwam naar buiten dat Räsänen voor haar uitlatingen wordt vervolgd. Aanvankelijk leidde dat vooral tot reacties in Finland zelf. De Finse afdeling van de Evangelische Alliantie liet in een verklaring weten achter Räsänen te staan. ‘De vraag naar wat religieus gezien zonde is, is een theologische vraag, en geen juridische. Het is de taak van de staat de vrijheid om over deze vragen te discussiëren, te beschermen.’

Twee bisschoppen van de Evangelisch-Lutherse Kerk, waarvan Räsänen lid is, verdedigen eveneens haar vrijheid van meningsuiting, maar zeggen het niet met haar eens te zijn. In de Finse media klinkt ook kritiek op de uitlatingen van het parlementslid. Zo schrijft de grootste krant van het land, de Helsingin Sanomat, in een commentaar dat Räsänen met haar uitlatingen niet alleen homoseksuelen kwetst, maar ook een heleboel christenen.

Europa

Inmiddels kan de zaak ook op ruime aandacht buiten Finland rekenen, want voordat de Europese Evangelische Alliantie deze week een brief aan de Finse regering schreef, stuurde de Spaanse Evangelische Alliantie al een brief van gelijke strekking aan de Finse ambassadeur in Madrid. ‘Deze zaak is een verontrustende stap terug als het gaat over de vrijheden die we in Europa hebben, vrijheden waarvoor we in het verleden een hoge prijs hebben betaald.’ Wanneer de zaak voor de rechter komt, is nog niet bekend.

Het is niet voor het eerst dit jaar dat er christelijke zorgen klinken over de godsdienstvrijheid in Europa. Begin dit jaar veroordeelden verschillende Europese kerkleiders een plan van de Deense regering om de Deense taal verplicht te stellen bij religieuze bijeenkomsten.

Daarnaast klonk er protest vanuit Frankrijk, nadat daar in februari een wet tegen ‘separatisme’ werd ingevoerd. Deze wet maakt het mogelijk religieuze groeperingen te verbieden die zich tegen de politieke principes van de Republiek Frankrijk keren. Daarbij wordt vooral gedacht aan extremistische moslimbewegingen, maar Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken zei rond de invoering van de wet ook dat ‘evangelische christenen een probleem vormen’.

Het was voor SGP’er Bert-Jan Ruissen aanleiding om de Europese Commissie te vragen in gesprek te gaan met de Franse regering over de godsdienstvrijheid in het land. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Marianne verloor haar baby vlak voor de bevalling: 'Ze had van die mooie pianovingertjes'

Het was tijdens een avond over geloofsopvoeding, dat de twijfel Marianne van der Spijk (34) ineens overviel. Als ze zich straks moest voorstellen aan de groep, zou ze dan zeggen dat ze drie kinderen heeft of vier?

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.