Luister naar

Ik leerde toch iets bij de training, ook al vond ik ik het eerst zonde van mijn tijd

Column
Karin de Galan, die trainers traint, belt me op. Ik had haar gemaild met vragen over het volgen van een passende training. Waar zit mijn pijn precies?, wil ze weten.
Paulien Vervoorn • (s)preektrainer, spreker en auteur
zaterdag 15 mei 2021 om 03:00 aangepast 07:47
Afbeelding
beeld

‘Ik ervaar eigenlijk helemaal geen pijn. Ik geef met veel plezier preektrainingen en mijn deelnemers zijn bijna altijd hartstikke tevreden.’

‘Als je geen pijn ervaart, kun je je afvragen of je een training nodig hebt, toch?’

Ik vertel dat ik trainen gewoon ontzettend leuk vind. Dat ik tijdens haar vorige trainingen vooral op detailniveau veel bijleerde. En ik check nog even of ik straks niet tussen allemaal beginnelingen zit.

Volgens haar is de training voor zowel beginnende als ervaren trainers heel rijk. Ik moet grinniken om haar woordkeuze. Rijk – ik ben benieuwd hoe dat uitpakt.

Ik stoor me er weleens aan als mensen zeggen dat sommige sprekers geen training meer nodig hebben. Kijk naar de topsport, denk ik dan. Topsporters kunnen niet zonder een persoonlijke coach die hen begeleidt en motiveert om zichzelf te verbeteren. Ik wil ook graag blijven groeien. Niet alleen in het spreken, maar ook in het trainen, en daarom meld ik me aan.

Bij het voorstelrondje vertellen sommige deelnemers dat ze nog niet aan Karins boeken zijn toegekomen. Ik heb ze juist van voor naar achter en van achter naar voor gelezen. Met twintig jaar les en trainingen geven heb ik de meeste ervaring van de groep. Ik voel me niet meteen uitgedaagd door de oefeningen. Ik houd mijn gezicht in de plooi, maar mijn innerlijke criticus tettert in mijn oor: dit is zonde van je tijd, en van je geld.

Na de pauze vraagt Leontien, die de training namens Karin geeft, of ik een oefening voor de groep wil doen. Ik doe iets minder handig – ik weet niet eens meer wat – en Leontien begint te lachen. ‘We hebben het eindelijk voor elkaar. Paulien kan ook iets leren.’ Ik lach mee, want hier kom ik tenslotte voor. Al snel valt weg hoeveel ervaring we hebben. We denken met elkaar mee en ik krijg feedback waarmee ik verder kan.

Na afloop pas ik een training, die ik al meer dan tien keer gegeven heb, aan. Een van de oefeningen gaat van de tweede trainingsdag naar de eerste, een paar oefeningen maken plaats voor andere oefeningen. Kleine wijzigingen hebben vaak een grote impact, zeg ik regelmatig tegen de deelnemers aan mijn trainingen. Zo ervaar ik het zelf ook. Een buitenstaander ziet de verschillen misschien niet eens, maar ik ben er blij mee.

Ik hoop dat die kleine wijzigingen een grote impact hebben in Gods koninkrijk. Dát vind ik nou heel rijk. ◀

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Etnisch geweld in Noordoost-India treft vooral christenen: honderden kerken afgebrand

Vooral christenen lijken het slachtoffer van etnisch geweld in Manipur, een noordoostelijke deelstaat van India. Het is er al een maand onrustig. Volgens berichten zijn er drie- tot vierhonderd kerken afgebrand.

Afbeelding

Chatbots kunnen in de rol van Jezus met je appen. Maar hoe weet je of de bijbeluitleg van een chatbot klopt?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrechts bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?

Afbeelding

Otto is pionier, predikant en dirigent van een koor: 'Een koor zingt op complimenten'

Otto Grevink (46), pionier en ambulant predikant, dirigeert het koor Laudate Dominum. ‘Ik vind het machtig mooi om met een groep bezig te zijn.’

Afbeelding

Hoe het prinselijk huwelijk tussen Maurits en Marilène een oecumenische rel werd

Zondag zijn prins Maurits en prinses Marilène 25 jaar getrouwd. De kerkelijke inzegening van dit huwelijk van een hervormde prins en een katholieke ministersdochter werd een oecumenische rel. Een reconstructie.

Afbeelding

Kamperen en Pinksteren vieren kan ook in Friesland. 'We horen vaak: heerlijk, wat een rust hier'

Duizenden christenen zetten dit weekend hun tent op bij Opwekking. Wie zich thuisvoelt bij een wat kleinschaliger pinksterconferentie kan terecht bij het Pinksterfeest 316. ‘We zijn kleiner, waardoor er meer rust is.’