Nieuw rapport: ‘Moslimhaat is veenbrand die oplaait als actualiteit daar aanleiding toe geeft’

Nieuws
De laatste jaren was er veel moslimdiscriminatie in de samenleving. Dit komt in grote pieken, bijvoorbeeld na een aanslag. Maar vooral subtielere vormen, zoals negatieve ‘grapjes’, zijn wijd verbreid. Daarnaast ervaart een groot deel van de moslims in Nederland discriminatie bij het solliciteren en op de werkvloer. De politiek heeft te weinig aandacht voor deze problemen.
Remco van Mulligen
zondag 9 mei 2021 om 21:00 aangepast 16:35
Een beveiliger staat voor de Essalammoskee in Rotterdam. De moskee wordt 24 uur per dag bewaakt.
Een beveiliger staat voor de Essalammoskee in Rotterdam. De moskee wordt 24 uur per dag bewaakt. beeld anp / Robin Utrecht

Leiden

Dat zijn enkele belangrijke conclusies uit de vierde Monitor Moslimdiscriminatie. Het rapport is geschreven door onderzoekers Ewoud Butter, Roemer van Oordt en Ineke van der Valk. Het bestrijkt de periode van 2017 tot 2019, met ook enige aandacht voor 2020. Moslimdiscriminatie is als een ‘veenbrand’, stelt de monitor, die oplaait als de actualiteit daar aanleiding toe geeft.

Enkele ontwikkelingen vallen op, zegt Butter: ‘De laatste jaren is er, ook dankzij Meld Islamofobie, meer aandacht voor micro-agressie, kleine vormen van uitsluiting. Het gaat bijvoorbeeld om vooroordelen en grapjes waarin de loyaliteit van moslims aan de Nederlandse samenleving in twijfel wordt getrokken. Er wordt steeds benadrukt dat moslims er eigenlijk niet ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.

Afbeelding

Hoe kerken Sinterklaas een handje helpen: ‘Sneu als arme kinderen geen cadeau krijgen’

Kinderen die geen cadeaus voor Sinterklaas krijgen, omdat hun ouders het niet kunnen betalen? Kerken dwars door Nederland steken de Sint deze weken een helpende hand toe. Bijvoorbeeld in Assen.