Hoe toegankelijk zijn Europese kerken voor lhbti-mensen? Dat verschilt nogal

Achtergrond
De regenboogindex voor kerken laat zien hoe lhbti-inclusief kerken in Europa zien. De verschillen zijn groot, van haatpredikende bisschoppen in Polen tot een aanmoedigingsprijs voor de meest lhbti-inclusieve gemeente in Zweden.
Eline Kuijper
donderdag 6 mei 2021 om 19:21 aangepast 13:22
Een regenboogvlag hangt uit bij de Oranjekerk in Amsterdam als statement tegen de zogeheten Nashville-verklaring.
Een regenboogvlag hangt uit bij de Oranjekerk in Amsterdam als statement tegen de zogeheten Nashville-verklaring. beeld anp / Jeroen Jumelet

Amsterdam

Kunnen homo’s met een relatie aan het avondmaal? Spreekt de kerk zich publiekelijk uit tegen homogeweld, of doen kerkleiders juist uitspraken die geweld tegen homo’s aanwakkeren? Kerken in Europa verschillen nogal in hun houding tegenover lhbti’ers - lesbo’s, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse-personen. Om in kaart te brengen hoe inclusief de kerken zijn, verschijnt zaterdag de Rainbow Index of Churches in Europe (RICE).

Heleen Zorgdrager en Rein Brouwer van de Protestantse Theologische Universiteit deden het onderzoek voor de index, met behulp van christelijke lhbti’ers uit heel Europa. Zorgdrager: ‘We hebben de vragenlijsten expres niet voorgelegd aan het secretariaat van kerken, of aan kerkleiders. Want we vermoed..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat bezielt mensen die geloven in de helende kracht van stenen? 'Het is tijd om de natuur te heiligen'

Minder pijn door de energie van geneeskrachtige stenen? Op allerlei plekken kom je geloof in de natuur tegen. Hoe kijken theoloog Gijsbert van den Brink en filosoof André van der Braak naar de heiligheid van de natuur?

Afbeelding

Predikant Detlef breit sokken tijdens synodevergaderingen. 'Dan kan ik mij beter concentreren'

Detlef Bohlken (54), predikant van de protestantse gemeente in Tiel, breit graag. ‘Als ik iets heb wat niet veel aandacht vraagt, zoals breien, zijn mijn gedachten veel gerichter.’

Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?