Waarom vinden refo’s kerkgang zo belangrijk? ‘Naar de kerk gaan is niet maar een of andere liefhebberij’

Achtergrond
Tot deze week gold voor kerkdiensten een maximum van dertig bezoekers. Dat blijft de regel, alleen mogen grotere kerkgebouwen vanaf nu maatwerk toepassen. Maar al wekenlang verwelkomen heel wat reformatorische kerken elke zondag meer dan honderd bezoekers per dienst – niet alleen in Staphorst of Krimpen aan den IJssel. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Dagblad en de Evangelische Omroep. Waarom vinden refo’s kerkgang zo belangrijk?
Rick Moeliker Aliene Boele Hilbert Meijer
vrijdag 30 april 2021 om 19:00
Kerkgangers voor de Goede Vrijdagdienst in de Sionkerk van de Gereformeerde Gemeente op Urk.
Kerkgangers voor de Goede Vrijdagdienst in de Sionkerk van de Gereformeerde Gemeente op Urk. beeld anp

Natuurlijk, veel reformatorische kerkgebouwen zijn groot. Duizend plaatsen lijkt eerder regel dan uitzondering. In de meeste kerken is momenteel per dienst nog geen kwart bezet, dus zeggen dat bevindelijk-gereformeerden zich niets van corona aantrekken, klopt simpelweg niet.

Dat neemt niet weg dat ze een uitzondering vormen, want ook in andere kerkgenootschappen zijn er grote gemeenten, waar nu in vrijwel alle gevallen maximaal dertig mensen samenkomen. De rest zit thuis.

Wie reformatorische kerkbestuurders zelf vraagt waarom ze per se willen dat alle gemeenteleden in ieder geval eens in de twee weken een kerkdienst kunnen bezoeken, krijgt vaak een aantal antwoorden te horen.

Thuis meekijken is heel anders en lastig in gezinsverband.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.

Afbeelding

Caroly Houmes, directeur van IJM: 'Ik voel de duisternis en tegelijk geloof ik dat er een goede God is'

De strijd tegen slavernij en gedwongen prostitutie tekent haar werk. Al jarenlang is Caroly Houmes boegbeeld van International Justice Mission. Kalm en toch: 'Mijn kind gaat dus niet bij zo'n kerstman op schoot.'

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’