Zeker vijftig reformatorische kerken laten meer dan honderd mensen toe

Nieuws
Tegen de adviezen van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) in laten de meeste reformatorische kerken veel meer kerkgangers toe en gaat de samenzang gewoon door. Ze houden zich naar eigen zeggen wel strikt aan de RIVM-richtlijnen.
Hilbert Meijer Gerald Bruins
vrijdag 30 april 2021 om 19:00
Afbeelding
beeld anp / Robin Utrecht

Amersfoort

Deze week paste het CIO het advies voor kerken aan van ‘zoveel mogelijk digitaal’ naar ‘maximaal dertig bezoekers’. Maar het afgelopen halfjaar lieten zeker vijftig reformatorische kerken al meer dan honderd bezoekers per eredienst toe en benut ruim driekwart (veel) meer dan de geadviseerde 10 procent van de zitplaatsen. 

Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO) en het Nederlands Dagblad. Aan de inventarisatie werkten zo’n honderd kerken mee, voornamelijk gemeenten die onderdeel uitmaken van de  Gereformeerde Gemeenten, Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Hersteld Hervo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor het eerst noemt minder dan de helft van de mensen zich christen in Engeland en Wales

Het aantal mensen in Engeland en Wales dat zich christen noemt, duikt onder de 50 procent. En toch blijft de kerk een bron van hoop en goed nieuws, zegt aartsbisschop Stephen Cottrell.

Afbeelding

Vrije Universiteit vervangt votum door ‘inclusieve’ formulering na kritiek

‘Onze hulp is in de naam van de Heer, de Maker van hemel en aarde.’ Die belijdenis klonk altijd voorafgaand aan promoties en oraties aan de van oorsprong christelijke universiteit. Vanaf 1 januari verandert dat.

Afbeelding

doet aan (zee-)zeilen

Jan Wesseling (64), predikant van de GKv in Veenendaal, heeft als hobby (zee-)zeilen en surfen. ‘Dat onstuimige van wind en water past wel bij mijn karakter.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?