Zeker vijftig reformatorische kerken laten meer dan honderd mensen toe

Nieuws
Tegen de adviezen van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) in laten de meeste reformatorische kerken veel meer kerkgangers toe en gaat de samenzang gewoon door. Ze houden zich naar eigen zeggen wel strikt aan de RIVM-richtlijnen.
Hilbert Meijer Gerald Bruins
vrijdag 30 april 2021 om 19:00
Afbeelding
beeld anp / Robin Utrecht

Amersfoort

Deze week paste het CIO het advies voor kerken aan van ‘zoveel mogelijk digitaal’ naar ‘maximaal dertig bezoekers’. Maar het afgelopen halfjaar lieten zeker vijftig reformatorische kerken al meer dan honderd bezoekers per eredienst toe en benut ruim driekwart (veel) meer dan de geadviseerde 10 procent van de zitplaatsen. 

Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO) en het Nederlands Dagblad. Aan de inventarisatie werkten zo’n honderd kerken mee, voornamelijk gemeenten die onderdeel uitmaken van de  Gereformeerde Gemeenten, Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Hersteld Hervo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'