Luister naar

Zwitserse wet op ‘huwelijk voor iedereen’ mogelijk aangevochten in referendum

Achtergrond
De kans neemt toe dat er in Zwitserland een referendum komt over het homohuwelijk. De Evangelische Alliantie steunt de pogingen om die wet via een referendum aan te vechten; de Evangelische Kirche (de protestantse volkskerk) is vóór de wet terwijl de rooms-katholieke bisschoppen zich voorlopig op de achtergrond houden.
Mélinée Le Priol
woensdag 28 april 2021 om 03:00 aangepast 10:56
Christenen in Zwitserland oordelen heel verschillend over het homohuwelijk.
Christenen in Zwitserland oordelen heel verschillend over het homohuwelijk. beeld epa / Peter Klaunzer

Bern

Zal de wet op het ‘huwelijk voor iedereen’, die op 18 december van het afgelopen jaar door het Zwitserse parlement werd goedgekeurd, de test van een volksstemming moeten doorstaan?

Daar begint het op te lijken in dit land van 9 miljoen inwoners, waar een vraag tot een referendum kan leiden als het lukt binnen honderd dagen na de officiële bekendmaking van de wet vijftigduizend handtekeningen te verzamelen.

kinderen

Dit is het geval: maandag 12 april is een aanvraag voor een referendum ingediend, die is ondertekend door meer dan 59.000 tegenstanders van het homohuwelijk.

De Zwitserse bevolking moet zich dus mogelijk dit najaar uitspreken over de wet, die niet alleen een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht mogelijk maakt. Ook adoptie door homoparen en kunstmatige bevruchting voor lesbische stellen wordt in de wet geregeld.

Het referendum is in Zwitserland een gevestigde democratische praktijk. Zo werden de inwoners begin maart uitgenodigd om te stemmen over een wet die gezichtsbedekking in de openbare ruimte verbood.

liberaler dan Franstaligen

Kort na de parlementaire goedkeuring van het ‘huwelijk voor iedereen’ eind 2020, hebben drie comités zich gemobiliseerd om een referendum af te dwingen. Zij worden geleid door de rechts-populistische partij SVP (Zwitserse Volkspartij), de Stichting voor het Gezin en de EDU (Federale Democratische Unie).

Deze laatste, kleine partij, opgericht in 1975, bepleit een ‘politieke orde gebaseerd op bijbelse waarden’. Zij verzette zich in februari 2020 ook al tegen een wet tegen homofobie.

De Zwitserse Evangelische Alliantie (SEA-RES), die ook tegen het homohuwelijk is, heeft al op 15 januari in een verklaring laten weten het referendum te steunen. ‘SEA-RES had zich al tegen het wetsvoorstel uitgesproken toen dat bij het parlement lag, om verschillende redenen, waaronder de negatieve gevolgen voor het kind als het zonder moeder of zonder vader opgroeit’, verklaarde algemeen-secretaris Marc Jost aan de site Évangéliques point info.

Dat is niet het standpunt van de Evangelische Kirche, de protestantse volkskerk van Zwitserland. Haar synode stemde in november 2019 met grote meerderheid in met de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht.

De Rooms-Katholieke Kerk bewaart een discreet stilzwijgen in de discussie over een referendum, ook al verklaarde de Zwitserse bisschoppenconferentie begin december 2020 dat zij het door het parlement aangenomen wetsvoorstel ‘in deze vorm niet kon aanvaarden’.

‘De bisschoppen zullen waarschijnlijk geen stemadvies geven, met als argument dat het hier gaat om het burgerlijk huwelijk en niet om het kerkelijke’, verklaart een goede kenner van het dossier. ‘Dat de Zwitserse kerk zo voorzichtig is, komt doordat zij verdeeld is over verschillende stromingen: het Duitstalige deel, dat beïnvloed is door Duitsland, is liberaler dan het Franstalige en Italiaanstalige deel, die conservatiever zijn.’

Een andere reden voor de kerk om buiten dit debat te blijven kan liggen in de kritiek die is uitgelokt door haar steun in 2020 voor een initiatief met de naam ‘Voor verantwoordelijke multinationals’. ‘In sommige kringen van ondernemers is dit de kerk zo kwalijk genomen, dat zij ermee dreigen de kerkbelasting, die in sommige kantons verplicht is, niet langer te betalen’, vervolgt dezelfde bron.

zeven jaar debat

In december werd Zwitserland het 29e land ter wereld dat huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht toestond. De tekst is aangenomen na zeven jaar debatteren; het begon met een initiatiefvoorstel van de Groen-Liberale Partij in 2013. Dat was hetzelfde jaar dat Frankrijk stemde voor het ‘huwelijk voor iedereen’.

Geconfronteerd met de 59.000 handtekeningen van Zwitserse tegenstanders van de wet, blijven de voorstanders niet achter. Een petitie van de organisatie Operation Libero bereikte ook op maandag 12 april 100.000 handtekeningen. Volgens een opiniepeiling van GFS-Zürich die in november 2020 is gepubliceerd, is 82 procent van de Zwitsers voorstander van de openstelling van het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht.

Dit artikel is overgenomen uit het Franse dagblad La Croix waarmee het Nederlands Dagblad een journalistieke samenwerking heeft.


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.