Rapport: Anglicaanse Kerk moet etnische quota invoeren. ‘Mensen worden uitgesloten uit het gezin van God’

Nieuws
In 35 jaar 25 rapporten, 161 aanbevelingen, met de meeste is niets gedaan. Het wordt tijd dat de Anglicaanse Kerk in Engeland in actie komt tegen racisme, wil ze haar roeping waarmaken om lichaam van Christus te zijn.
Wim Houtman
donderdag 22 april 2021 om 21:12
John Sentamu bij zijn inwijding als aartsbisschop van York in 2005. Met Michael Nazir-Ali waren er toen twee bisschoppen uit een etnische minderheid. Nazir-Ali trad in 2009 af, Sentamu in 2020 en toen was er geen één meer.
John Sentamu bij zijn inwijding als aartsbisschop van York in 2005. Met Michael Nazir-Ali waren er toen twee bisschoppen uit een etnische minderheid. Nazir-Ali trad in 2009 af, Sentamu in 2020 en toen was er geen één meer. beeld epa / Stephen Pond

Londen

Dat staat in een rapport van een antiracismewerkgroep, dat donderdag in opdracht van de kerk verscheen. De groep doet nu op haar beurt 47 aanbevelingen, om een ‘cultuurverandering’ te bereiken; anders ‘ontkent en negeert de kerk de gaven van een aanzienlijk deel van de mensen’. Het meest in het oog springt een aantal quotum-achtige maatregelen, om te zorgen dat er meer mensen uit etnische minderheden komen op posten in de kerk die ertoe doen.

Zo is er in Chelmsford net een nieuwe bisschop, Guli Francis-Dehqani, van Iraanse afkomst. Nu staat in één van de 42 bisdommen een bisschop uit een etnische minderheid aan het hoofd. Op de in totaal 111 (hulp)bisschoppen zijn het er vijf. Geen van alle 23 theologische oplei..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.

Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.