De straatpastor van Amersfoort wil iets toevoegen aan de moeilijke kant van de samenleving

Interview
Bernadette van Dijk (46) is waar daklozen zijn. Op straat, bij de maatschappelijke opvang, bij hangplekken. Ze is in 2008 begonnen als eerste straatpastor van Amersfoort en stuurt nu een team aan. Trouw zijn is belangrijk in haar werk. ‘Ik ben er tot het einde. En dan begraaf ik ze.’
Eline Kuijper
vrijdag 16 april 2021 om 10:11
Bernadette van Dijk, stadspastor in Amersfoort
Bernadette van Dijk, stadspastor in Amersfoort beeld Leonard Walpot

Ze worden niet oud, de mensen voor wie Van Dijk pastor is. Een jaar of vijftig, zestig vaak – hun lichaam uitgeleefd door drank, drugs en de harde omstandigheden van het leven op straat. Het zijn mensen die jarenlang niet meer doen dan overleven: waar slaap ik vannacht, hoe kom ik aan mijn verdovende middelen?

straatpastor

Bernadette van Dijk (46) werd geboren in een rooms-katholiek boerengezin in Schalkwijk. Ze studeerde theologie in Utrecht, aan de toenmalige Katholieke Theologische Universiteit. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen van acht en vier jaar oud. Sinds 2008 is ze straatpastor in Amersfoort. Het werk gaat uit van een stichting waarin een groot aantal kerken in de stad samenwerkt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Scherpe kritiek uit de Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze ‘hypocriet’.

Afbeelding

Kerken krijgen straks geen lastige vragen meer van de bank

Doordat banken moeten voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt om geld wit te wassen, krijgen ook goedwillende partijen als kerken soms lastige vragen. Dat moet anders, vindt De Nederlandsche Bank.

Afbeelding

Kerken gaan lastige vragen niet uit de weg, ziet minister Hanke Bruins Slot bij symposium over slavernij

Minister Hanke Bruins Slot ziet ruimte voor kerken om een verbindende rol te spelen in het proces na de komma. ‘De kerk heeft toegang tot de spirituele leefwereld van mensen. Dat is waardevol.’

Afbeelding

Etnisch geweld in Noordoost-India treft vooral christenen: honderden kerken afgebrand

Vooral christenen lijken het slachtoffer van etnisch geweld in Manipur, een noordoostelijke deelstaat van India. Het is er al een maand onrustig. Volgens berichten zijn er drie- tot vierhonderd kerken afgebrand.

Afbeelding

Chatbots kunnen in de rol van Jezus met je appen. Maar hoe weet je of de bijbeluitleg van een chatbot klopt?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrechts bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?