Assyrische monnik in Turkse gevangenis omdat hij Koerden te eten gaf

Nieuws
Een Assyrische monnik is door een Turkse rechtbank veroordeeld tot 25 maanden gevangenistraf wegens ‘hulp aan een terroristische organisatie’. De monnik ontkent echter op politieke gronden gehandeld te hebben.
Hendro Munsterman
donderdag 8 april 2021 om 19:46 aangepast 21:50
Afbeelding
beeld afp / Ozan Koze

Ankara

Aho Bileçen werd begin januari opgepakt omdat hij in 2018 een stuk brood had gegeven aan twee mensen die zich aan de deur van zijn klooster meldden. Deze mannen waren volgens de openbare aanklagers leden van de Koerdische PKK, die door Turkije als een terroristische organisatie wordt beschouwd.

Volgens de nieuwssite AsiaNews was de monnik afwezig bij het proces. Journalisten en publiek werden niet toegelaten. De monnik, die in het klooster van het Syrisch-orthodoxe klooster Mor Yakup de taak van poortwachter heeft, heeft altijd ontkend. 

Volgens de rechter maakt de monnik echter deel uit van de PKK. Een anonieme overloper van de PKK zou hem bij de Turkse autoriteiten hebben gemeld. Maar pater Aho heeft altijd ontkend dat hij wist wie..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

‘Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.’ Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. ‘Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.’

Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.