Beth Moore zegt sorry voor theologie die vrouwen onderdanig houdt

Nieuws
De veelgelezen Amerikaanse christelijke schrijfster Beth Moore heeft excuses aangeboden voor haar ‘medeplichtigheid’ aan het instandhouden van een theologie die de ongelijkheid van man en vrouw benadrukt.
Wim Houtman
donderdag 8 april 2021 om 19:47 aangepast 15:11
Beth Moore spreekt op een symposium over seksueel geweld in 2018.
Beth Moore spreekt op een symposium over seksueel geweld in 2018. beeld Hollandse Hoogte / AP | Associated Press

Washington

Ze zegt dat op haar Twitter-account. Het excuus volgt op haar geruchtmakende beslissing, begin maart, haar lidmaatschap van de Zuidelijke Baptisten op te zeggen - de kerk waarin ze opgroeide en begon met bijbelstudies geven. Moore (63) voelt zich niet meer thuis bij wat zij ziet als hardnekkig seksisme en machtsmisbruik tegen vrouwen in de kerk.

Op Twitter keert ze zich nu tegen het ‘complementarianisme’, de theologie waarin man en vrouw juist in hun verschil in roeping elkaar aanvullen: de man als het hoofd (in de kerk, van zijn vrouw en van het gezin) en de vrouw die zich daaraan onderwerpt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

‘Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.’ Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. ‘Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.’

Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.