Britse kerkleiders roepen regering op: bezuinig niet op hulp aan buitenland

Nieuws
De twee grootste kerkleiders uit Engeland vinden het onacceptabel dat de Britse overheid wil bezuinigen op hulp aan het buitenland. Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury, en zijn katholieke ambtsgenoot kardinaal Vincent Nichols, aartsbisschop van Westminster, schrijven dat in de Evening Standard.
Aliene Boele
dinsdag 6 april 2021 om 16:53
Aartsbisschop Justin Welby vindt het onacceptabel dat de Britse overheid wil bezuinigen op hulp aan het buitenland.
Aartsbisschop Justin Welby vindt het onacceptabel dat de Britse overheid wil bezuinigen op hulp aan het buitenland. beeld afp / Lambeth Palace

Londen

In de dinsdageditie van de Evening Standard, een gratis lokaal dagblad dat doordeweeks wordt gepubliceerd in Londen, slaan Welby, het religieuze hoofd van de Anglicaanse Kerk, en de rooms-katholieke Nichols alarm over de voorgestelde vermindering in hulp van 0,7 procent van het bruto binnenlands product naar 0,5 procent. Ze schrijven: ‘De boekhouding sluitend maken tijdens een pandemie over de rug van de armsten ter wereld is onacceptabel.’ Ook schrijven de geestelijken dat bezuinigingen in de hulp aan landen in crisis schade zal aanrichten, bijvoorbeeld in Jemen. Sinds de start van de burgeroorlog in 2014 zijn er 80.000 kinderen overleden in dat land aan honger.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.