Jan Wolsheimer roept op tot klimaatactie: ‘Preek meer over ecologische gerechtigheid’

Achtergrond
Jan Wolsheimer, directeur MissieNederland, is een van de ondertekenaars van een oproep tot klimaatactie vanuit religieus Nederland. Ecologische gerechtigheid is wat hem betreft een kernwaarde in het christelijk geloof.
Hilbert Meijer
woensdag 10 maart 2021 om 18:32 aangepast 19:07
Jan Wolsheimer
Jan Wolsheimer beeld missienederland

Amersfoort

Is de oproep geadresseerd aan de kerken?

‘Uiteindelijk aan de mensheid, die zichzelf te veel in het middelpunt van de aarde heeft geplaatst. Daardoor zitten we nu in de treurige situatie waar we in zitten. Als je als christen gelooft dat God je Vader is, ga je op allerlei terreinen anders in het leven staan en verandert je denken. Vanuit die hoop mogen we deze ecologische crisis bevechten.’

Waarom heeft u de oproep getekend?

‘Omdat ik aandacht voor de huidige klimaatcrisis erg belangrijk vind. Het is een onderwerp dat binnen de christenheid in Nederland naar de zijkant van het leven wordt gestuurd, terwijl het volgens mij een onderdeel is van een holistische manier van geloven.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Scherpe kritiek uit de Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze ‘hypocriet’.

Afbeelding

Kerken krijgen straks geen lastige vragen meer van de bank

Doordat banken moeten voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt om geld wit te wassen, krijgen ook goedwillende partijen als kerken soms lastige vragen. Dat moet anders, vindt De Nederlandsche Bank.

Afbeelding

Kerken gaan lastige vragen niet uit de weg, ziet minister Hanke Bruins Slot bij symposium over slavernij

Minister Hanke Bruins Slot ziet ruimte voor kerken om een verbindende rol te spelen in het proces na de komma. ‘De kerk heeft toegang tot de spirituele leefwereld van mensen. Dat is waardevol.’

Afbeelding

Etnisch geweld in Noordoost-India treft vooral christenen: honderden kerken afgebrand

Vooral christenen lijken het slachtoffer van etnisch geweld in Manipur, een noordoostelijke deelstaat van India. Het is er al een maand onrustig. Volgens berichten zijn er drie- tot vierhonderd kerken afgebrand.

Afbeelding

Chatbots kunnen in de rol van Jezus met je appen. Maar hoe weet je of de bijbeluitleg van een chatbot klopt?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrechts bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?