‘Bidden om dagelijks brood is: geef ons genoeg voor vandaag, geen overvloed’

Achtergrond
Biddag voor gewas en arbeid herinnert ons eraan dat God wil dat de hele schepping tot bloei komt, vindt theoloog Trees van Montfoort. ‘Een boom kan God hierin niet tegenwerken, wij wel.’
Rick Moeliker
woensdag 10 maart 2021 om 04:00
Trees van Montfoort: 'Christus is niet alleen verlosser, Hij is ook schepper.'
Trees van Montfoort: 'Christus is niet alleen verlosser, Hij is ook schepper.' beeld Jeroen Jumelet

Een doordeweekse biddag voor gewas en arbeid, Trees van Montfoort vindt het eigenlijk wel een goed idee. ‘In de kerken waar ik kom, staat de zondag erop soms in het teken hiervan. Maar het is misschien wel goed om één dag in het jaar speciaal te bidden om je dagelijks brood, zoals Jezus het ons heeft geleerd. Ik vind dat een heel mooi gebed: geef ons genoeg voor vandaag, geen overvloed.’

Het zou tegen de trend ingaan, want biddag lijkt ook onder orthodox-protestanten steeds minder populair te worden. Dat de meeste mensen niet meer in de landbouw werken, speelt hierbij vast een rol, denkt Van Montfoort. ‘Juist daarom is het hard nodig dat we ons afvragen waar ons voedsel vandaan komt, want zelf zien we het niet meer. Onze economie is nu zo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Je bent zondig, daarom genees je niet’, zeiden mensen tegen Talitha: ‘Ik ben nogal een vechter’

‘Gelukkig kan ik nog best veel dingen doen, maar wel altijd met rugpijn.’ Talitha Hoddenbagh (31) werd elf jaar geleden op de fiets door een auto geschept. Door de val brak ze haar rug. Nu leeft ze met chronische pijn.

Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.