‘Bidden om dagelijks brood is: geef ons genoeg voor vandaag, geen overvloed’

Achtergrond
Biddag voor gewas en arbeid herinnert ons eraan dat God wil dat de hele schepping tot bloei komt, vindt theoloog Trees van Montfoort. ‘Een boom kan God hierin niet tegenwerken, wij wel.’
Rick Moeliker
woensdag 10 maart 2021 om 04:00 aangepast 10:03
Trees van Montfoort: 'Christus is niet alleen verlosser, Hij is ook schepper.'
Trees van Montfoort: 'Christus is niet alleen verlosser, Hij is ook schepper.' beeld Jeroen Jumelet

Een doordeweekse biddag voor gewas en arbeid, Trees van Montfoort vindt het eigenlijk wel een goed idee. ‘In de kerken waar ik kom, staat de zondag erop soms in het teken hiervan. Maar het is misschien wel goed om één dag in het jaar speciaal te bidden om je dagelijks brood, zoals Jezus het ons heeft geleerd. Ik vind dat een heel mooi gebed: geef ons genoeg voor vandaag, geen overvloed.’

Het zou tegen de trend ingaan, want biddag lijkt ook onder orthodox-protestanten steeds minder populair te worden. Dat de meeste mensen niet meer in de landbouw werken, speelt hierbij vast een rol, denkt Van Montfoort. ‘Juist daarom is het hard nodig dat we ons afvragen waar ons voedsel vandaan komt, want zelf zien we het niet meer. Onze economie is nu zo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.