‘Bidden om dagelijks brood is: geef ons genoeg voor vandaag, geen overvloed’

Achtergrond
Biddag voor gewas en arbeid herinnert ons eraan dat God wil dat de hele schepping tot bloei komt, vindt theoloog Trees van Montfoort. ‘Een boom kan God hierin niet tegenwerken, wij wel.’
Rick Moeliker
woensdag 10 maart 2021 om 04:00 aangepast 10:03
Trees van Montfoort: 'Christus is niet alleen verlosser, Hij is ook schepper.'
Trees van Montfoort: 'Christus is niet alleen verlosser, Hij is ook schepper.' beeld Jeroen Jumelet

Een doordeweekse biddag voor gewas en arbeid, Trees van Montfoort vindt het eigenlijk wel een goed idee. ‘In de kerken waar ik kom, staat de zondag erop soms in het teken hiervan. Maar het is misschien wel goed om één dag in het jaar speciaal te bidden om je dagelijks brood, zoals Jezus het ons heeft geleerd. Ik vind dat een heel mooi gebed: geef ons genoeg voor vandaag, geen overvloed.’

Het zou tegen de trend ingaan, want biddag lijkt ook onder orthodox-protestanten steeds minder populair te worden. Dat de meeste mensen niet meer in de landbouw werken, speelt hierbij vast een rol, denkt Van Montfoort. ‘Juist daarom is het hard nodig dat we ons afvragen waar ons voedsel vandaan komt, want zelf zien we het niet meer. Onze economie is nu zo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Scherpe kritiek uit de Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze ‘hypocriet’.

Afbeelding

Kerken krijgen straks geen lastige vragen meer van de bank

Doordat banken moeten voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt om geld wit te wassen, krijgen ook goedwillende partijen als kerken soms lastige vragen. Dat moet anders, vindt De Nederlandsche Bank.

Afbeelding

Kerken gaan lastige vragen niet uit de weg, ziet minister Hanke Bruins Slot bij symposium over slavernij

Minister Hanke Bruins Slot ziet ruimte voor kerken om een verbindende rol te spelen in het proces na de komma. ‘De kerk heeft toegang tot de spirituele leefwereld van mensen. Dat is waardevol.’

Afbeelding

Etnisch geweld in Noordoost-India treft vooral christenen: honderden kerken afgebrand

Vooral christenen lijken het slachtoffer van etnisch geweld in Manipur, een noordoostelijke deelstaat van India. Het is er al een maand onrustig. Volgens berichten zijn er drie- tot vierhonderd kerken afgebrand.

Afbeelding

Chatbots kunnen in de rol van Jezus met je appen. Maar hoe weet je of de bijbeluitleg van een chatbot klopt?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrechts bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?