De Alpha-cursus werkt online beter, zegt Nicky Gumbel

Nieuws
Hij dacht dat het niet zou werken, maar Nicky Gumbel telt de zegeningen van de coronacrisis: online trekt de Alpha-cursus meer deelnemers en ze stellen zich opener op dan bij een fysieke ontmoeting.
Wim Houtman
vrijdag 5 maart 2021 om 16:58 aangepast 07:21
Afbeelding
beeld htb

Londen

Dat zegt de geestelijke vader van de Alpha-cursus zaterdag in het Nederlands Dagblad. Hij had ook vóór corona wel suggesties gehoord om de Alpha-cursus ook online aan te bieden, maar hij wilde er niet van weten. ‘Ik heb ongelijk gekregen’, erkent hij. ‘We gaan weer terug naar de fysieke cursus als dat kan, maar Alpha en de Marriage Course blijven zeker ook online doorgaan.

Online trekt Alpha ook mensen die nooit naar een cursusavond zouden gaan. Jonge ouders bijvoorbeeld, die moeilijk zitten met oppas, maar ook moslims, vertelt Gumbel. ‘Voor hen zou het heel moeilijk zijn om aan een Alpha-cursus mee te doen die in een kerk gegeven wordt.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.