Pinksterkerken nemen afstand van antivax-evangelist Jaap Dieleman

Nieuws
De Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE) verwerpt de suggestie dat het vaccin tegen het coronavirus direct verbonden is met ‘antichristelijke controle’ en ‘directe vervulling van bijbelse profetie’.
Gerald Bruins
vrijdag 26 februari 2021 om 13:44
Het magazine Eyeopener
Het magazine Eyeopener beeld nd

Driebergen

Daarmee neemt de koepelorganisatie, waarbij 140 pinkster- en evangeliegemeenten zijn aangesloten, afstand van Jaap Dieleman uit Zeewolde. Deze pinksterevangelist is bezig met een landelijke verspreiding van het blad Eyeopener, waarin hij een koppeling maakt tussen de coronacrisis en de eindtijd, de fase voor de terugkomst van Jezus Christus waarin verschrikkelijke dingen gebeuren.

Volgens Dieleman is er sprake van een plandemie: een wereldwijd plan van heersers om met beperkende maatregelen en het vaccin te proberen controle te krijgen over mensen. Daarbij legt hij een link met ‘het beest’ uit Openbaring 13, het laatste bijbelboek, dat staat voor een politieke macht die mensen probeert in..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.