Pinksterkerken nemen afstand van antivax-evangelist Jaap Dieleman

Nieuws
De Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE) verwerpt de suggestie dat het vaccin tegen het coronavirus direct verbonden is met ‘antichristelijke controle’ en ‘directe vervulling van bijbelse profetie’.
Gerald Bruins
vrijdag 26 februari 2021 om 13:44 aangepast 19:17
Het magazine Eyeopener
Het magazine Eyeopener beeld nd

Driebergen

Daarmee neemt de koepelorganisatie, waarbij 140 pinkster- en evangeliegemeenten zijn aangesloten, afstand van Jaap Dieleman uit Zeewolde. Deze pinksterevangelist is bezig met een landelijke verspreiding van het blad Eyeopener, waarin hij een koppeling maakt tussen de coronacrisis en de eindtijd, de fase voor de terugkomst van Jezus Christus waarin verschrikkelijke dingen gebeuren.

Volgens Dieleman is er sprake van een plandemie: een wereldwijd plan van heersers om met beperkende maatregelen en het vaccin te proberen controle te krijgen over mensen. Daarbij legt hij een link met ‘het beest’ uit Openbaring 13, het laatste bijbelboek, dat staat voor een politieke macht die mensen probeert in..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er wordt volop gewaarschuwd voor deze nieuwe evangelische beweging. Hoeveel invloed heeft ze echt?

Frontrunners-gebedsgenezer Tom de Wal, liederen van Bethel Church en Hillsong, Youth Alpha - ze zouden stuk voor stuk doordrenkt zijn van een gevaarlijke ideologie die de kerken verovert: de New Apostolic Reformation.

Afbeelding

Hoe de protestantse gideonsbende in Montenegro profiteert van een omstreden wet

Montenegro is klein en de protestantse minderheid piepklein. Hun eendracht valt op bij een wet die de orthodoxe christenen juist tot op het bot versplintert. Zondag kiest ‘het land achter Gods rug’ een nieuw parlement.

Afbeelding

'Er is veel spirituele interesse. Alleen gaan mensen daarmee niet naar de kerk, ze gaan naar Google'

‘Mensen vinden christenen vaak wel aardig, maar van het geloof of de kerk hebben ze een negatief beeld.’ Daar wil Graham Tomlin iets aan doen, met het pas opgerichte Centre for Cultural Witness in Londen.

Afbeelding

Rabbijn en PKN-leider in gesprek over Israël. 'Mijn vertrouwen in de kerk heeft nooit ter discussie gestaan'

Het knetterde dit voorjaar behoorlijk in de contacten tussen de Protestantse Kerk in Nederland en de joodse gemeenschap. Rabbijn Lody van de Kamp en kerkbestuurder René de Reuver spreken zich uit over het wapengekletter.

Afbeelding

Op de Duitse Kirchentag vieren protestant en katholiek samen wat wél kan: een 'zwijgmaaltijd'

Samen avondmaal vieren kan niet, als protestanten en katholieken. Wat kan er wel? De Duitse Kirchentag in Neurenberg had vrijdag het antwoord: brood en wijn werden gedeeld in stilte.

Afbeelding

Drie kerkvorsten op een kluitje. Hoe de orthodoxie in Montenegro politiek versplintert

Liturgisch zijn de verschillen nihil. Toch maken twee metropolieten en één 'vladika' ruzie in Montenegro, een piepklein land op de Balkan. Ze voorspellen per fresco elkaars hellevaart. Portret van een bizar conflict.