Inkomensverlies PKN-gemeenten groter dan verwacht

Nieuws
Kerkrentmeesters uit gemeenten van de Protestantse Kerk Nederland verwachtten in 2020 een daling aan inkomsten uit verhuur, openstelling en exploitatie van hun kerkgebouw. De verliezen blijken nu aanzienlijk groter te zijn dan gedacht. Dat blijkt uit een vervolgonderzoek van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk Nederland (VKB).
Aliene Boele
dinsdag 23 februari 2021 om 17:30 aangepast 12:20
De daling in collecte-opbrengsten valt mee.
De daling in collecte-opbrengsten valt mee. beeld anp / Xtra Koen Suyk

Dordrecht

In de eerste helft van februari hield de VKB een mini-enquête onder haar leden om de invloed van corona te peilen op de inkomsten van gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland. Deze enquête was een vervolg op een uitgebreider onderzoek uit april 2020. In deze maand verwachtten de kerkrentmeesters nog een daling van inkomsten uit collecten (-17 procent), vrijwillige bijdragen (-3 procent) en uit verhuur, openstelling en exploitatie (-19 procent).

Leden van de VKB werden onlangs via een nieuwsbrief uitgenodigd de online-enquête in te vullen. In twee weken hadden 240 kerkelijke gemeenten gereag..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.