Luister naar

Twintig preken in een week

Column
Pas bekeek ik twintig video-opnames van preken in één week – de ‘Preek Tandoori Week’, vernoemd naar een bekend Indiaas gerecht. Net zoals een kok gaf ik aanwijzingen over de ingrediënten en de wijze van bereiden en opdienen. Met het geld dat de sprekers, voorgangers en predikanten doneerden, haalde ik ruim vijfduizend euro op voor organisaties die ik in India met eigen ogen aan het werk heb gezien.
Paulien Vervoorn
zaterdag 20 februari 2021 om 03:00

Mijn agenda was de hele week gevuld met het bekijken van een preek en een online-afspraak erover – en dat twintig keer. De eerste deelnemer schreef met een brede glimlach mee, terwijl ik hem complimenteerde. Daarna, toen ik mijn scherm deelde en minder sterke stukjes liet zien, fronste hij zijn wenkbrauwen en zei een paar keer ‘au’. Ik deed voor hoe het helderder zou kunnen en hij deed sommige stukjes opnieuw. ‘Echt leerzaam en leuk’, zei hij achteraf. ‘Ik ben benieuwd wat twintig preken in een week met je doen …’

Ik voelde me bijna betrapt. Hij zou me wel nuchter, professioneel of zelfs beroepsgedeformeerd vinden, als ik zou zeggen dat ik meestal helemaal niet bezig ben met de betekenis van de preek voor mijn eigen leven. En dat ik vooral gelukkig word als een spreker na een paar oefeningetjes ontdekt dat de preek beter wordt. Of – en dat klinkt al iets serieuzer – als ik iemand kan helpen het bijbelgedeelte beter uit te leggen.

Zijn vraag bleef bij me hangen. Ik had aan het einde van de week kunnen zeggen dat die twintig preken sowieso iets met me deden, namelijk míj bevestigen dat ik op mijn plek zit. Ik ben niet alleen blij voor de spreker en voor zijn luisteraars als iemands preek helderder en boeiender wordt, ten diepste ben ik dankbaar voor de plek die God me geeft.

Maar hij wilde vast weten wat die preken met mij persoonlijk zouden doen. Nu zal het u niet verbazen dat ik veel van die preken weer ben vergeten. Met een paar uitzonderingen.


Zo dacht ik een paar keer terug aan de spreker die erkende dat zijn preek moralistisch over zou kunnen komen. Van de week zag ik dat trekje weer eens bij mezelf. Ik vind het vaak gemakkelijker iemand anders hierop te wijzen dan het bij mezelf te zien. ‘Au’, hoor ik mezelf dit keer zeggen.

Ook dacht ik regelmatig aan een predikant die haar luisteraars, en dus ook mij, opriep om net als Johannes de Doper op Jezus te wijzen. Als trainer kan ik overigens prima verklaren waarom dat stukje bleef hangen. Ze liet namelijk een schilderij zien van Matthias Grünewald, waarop Johannes de Doper staat afgebeeld met een lange vinger. Maar dat was het niet alleen. Door de pure manier waarop ze hierover sprak, werd mijn eigen verlangen aangewakkerd.

En nog iets anders … Een van de voorgangers deelde een verhaal over zijn beleving van zijn vrije dag. Zijn verhaal was tot in de details herkenbaar voor me. Tot nu toe denk ik er steeds aan op woensdag, zijn en mijn ‘sabbat’.

En zo was ik een heel aantal keren even een gewone hoorder. Om opnieuw te ontdekken dat God kan spreken tijdens preken. Zelfs als ik er als professionele kok naar denk te kijken.

trainer, spreker, auteur

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chatbots kunnen in de rol van Jezus met je appen. Maar hoe weet je of de bijbeluitleg van een chatbot klopt?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrechts bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?

Afbeelding

Otto is pionier, predikant en dirigent van een koor: 'Een koor zingt op complimenten'

Otto Grevink (46), pionier en ambulant predikant, dirigeert het koor Laudate Dominum. ‘Ik vind het machtig mooi om met een groep bezig te zijn.’

Afbeelding

Hoe het prinselijk huwelijk tussen Maurits en Marilène een oecumenische rel werd

Zondag zijn prins Maurits en prinses Marilène 25 jaar getrouwd. De kerkelijke inzegening van dit huwelijk van een hervormde prins en een katholieke ministersdochter werd een oecumenische rel. Een reconstructie.

Afbeelding

Kamperen en Pinksteren vieren kan ook in Friesland. 'We horen vaak: heerlijk, wat een rust hier'

Duizenden christenen zetten dit weekend hun tent op bij Opwekking. Wie zich thuisvoelt bij een wat kleinschaliger pinksterconferentie kan terecht bij het Pinksterfeest 316. ‘We zijn kleiner, waardoor er meer rust is.’

Afbeelding

Vijf redenen waarom mensen twijfelen aan het christelijk geloof. Slechts eentje lijkt echt belangrijk

Het christelijk geloof heeft een 'merkprobleem'. Je kunt zoals de overleden dominee Tim Keller nog zo helder de relevantie uitleggen, zolang gelovigen de naam houden harteloos te zijn, is dat dweilen met de kraan open.