Wie was Valentijn? De echte heilige van de liefde verloor zijn hoofd
Op 14 februari geven stelletjes elkaar bloemen en sturen stille aanbidders een anonieme kaart naar hun geliefde. Het is Valentijnsdag – afgeleid van de heilige Valentinus, maar wie was dat? Dit wordt een verwarrend verhaal, over twee heiligen met die naam en zelfs nog een derde. Over een verhalenverteller uit de veertiende eeuw, die een paar dichtregels schreef waarvan hij de gevolgen niet zal hebben overzien. En over een reclameslagzin uit de jaren vijftig.
-
- Wim Houtman aangepast 11:49

Valentijnsdag wordt inmiddels zo ongeveer over de hele wereld gevierd. Deze winkel is in Bhopal, India.
(beeld epa / Sanjeev Gupta)Op het Martyrologium, de oude heiligenkalender van de Rooms-Katholieke Kerk, stonden bij 14 februari twee heiligen die Valentinus heten. De ene was in de tijd van keizer Claudius II (268-270) een priester in Rome, die ‘nadat hij velen had genezen en onderwezen, met stokken werd geslagen en onthoofd’. De tweede was in dezelfde tijd bisschop van Terni, tachtig kilometer ten noorden van Rome, die ‘lange tijd gevangen zat, en toen hij standvastig bleef, in het diepst van de nacht uit zijn cel werd gehaald en onthoofd’.
Twee martelaren dus – geen woord over liefde, rozen of stille aanbidding. Het oudst bekende verhaal over Valentinus (van Rome) staat in de Legenda aurea, een bundel heiligenlevens uit eind dertiende eeuw. Hij wordt gev..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .