CGK-predikanten breken lans voor eenheid en sturen een brief naar collega’s

Nieuws
Enkele predikanten in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) hebben een brief aan hun collega’s geschreven waarin ze hun zorgen uitspreken over de eenheid binnen het kerkverband.
Rick Moeliker
donderdag 11 februari 2021 om 19:53 aangepast 20:27
De generale synode van de christelijk-gereformeerden vergaderde dit jaar in Nunspeet.
De generale synode van de christelijk-gereformeerden vergaderde dit jaar in Nunspeet. beeld Dick Vos

Amersfoort

De brief is donderdagochtend verstuurd en in handen van het Nederlands Dagblad. Twee van de opstellers bevestigen dat de brief is verstuurd, maar willen er op dit moment verder niet op ingaan. In de brief schrijven ze ‘dat wij als kerken aan elkaar verbonden en aan elkaar gegeven’ zijn. De opstellers doen daarom een ‘dringend beroep op ons allen om alles in het werk te stellen een weg te vinden om de geschonken eenheid in Christus te bewaren en waar nodig te herstellen’.

De eenheid binnen het kerkverband staat inderdaad onder druk, waarbij vooral de discussie over de vrouw in het ambt in belangrijke rol speelt. In een aantal samenwerkingsgemeenten is inmiddels een vrouw in het ambt bevestigd, zonder dat hiervoor toestemming aan ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor het eerst noemt minder dan de helft van de mensen zich christen in Engeland en Wales

Het aantal mensen in Engeland en Wales dat zich christen noemt, duikt onder de 50 procent. En toch blijft de kerk een bron van hoop en goed nieuws, zegt aartsbisschop Stephen Cottrell.

Afbeelding

Vrije Universiteit vervangt votum door ‘inclusieve’ formulering na kritiek

‘Onze hulp is in de naam van de Heer, de Maker van hemel en aarde.’ Die belijdenis klonk altijd voorafgaand aan promoties en oraties aan de van oorsprong christelijke universiteit. Vanaf 1 januari verandert dat.

Afbeelding

doet aan (zee-)zeilen

Jan Wesseling (64), predikant van de GKv in Veenendaal, heeft als hobby (zee-)zeilen en surfen. ‘Dat onstuimige van wind en water past wel bij mijn karakter.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?