CGK-predikanten breken lans voor eenheid en sturen een brief naar collega’s

Nieuws
Enkele predikanten in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) hebben een brief aan hun collega’s geschreven waarin ze hun zorgen uitspreken over de eenheid binnen het kerkverband.
Rick Moeliker
donderdag 11 februari 2021 om 19:53 aangepast 20:27
De generale synode van de christelijk-gereformeerden vergaderde dit jaar in Nunspeet.
De generale synode van de christelijk-gereformeerden vergaderde dit jaar in Nunspeet. beeld Dick Vos

Amersfoort

De brief is donderdagochtend verstuurd en in handen van het Nederlands Dagblad. Twee van de opstellers bevestigen dat de brief is verstuurd, maar willen er op dit moment verder niet op ingaan. In de brief schrijven ze ‘dat wij als kerken aan elkaar verbonden en aan elkaar gegeven’ zijn. De opstellers doen daarom een ‘dringend beroep op ons allen om alles in het werk te stellen een weg te vinden om de geschonken eenheid in Christus te bewaren en waar nodig te herstellen’.

De eenheid binnen het kerkverband staat inderdaad onder druk, waarbij vooral de discussie over de vrouw in het ambt in belangrijke rol speelt. In een aantal samenwerkingsgemeenten is inmiddels een vrouw in het ambt bevestigd, zonder dat hiervoor toestemming aan ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'