Aantal protestanten en ongelovigen groeit flink in Mexico

Nieuws
Waar de rooms-katholieke meerderheid in Mexico hard afneemt, groeit het percentage protestanten in het land. Voor de eerste keer is meer dan tien procent van de bevolking protestant.
Aliene Boele
dinsdag 9 februari 2021 om 15:32
Een priester met mondkapje zegent de gelovigen in Mexico-Stad. Steeds minder Mexicanen noemen zich rooms-katholiek.
Een priester met mondkapje zegent de gelovigen in Mexico-Stad. Steeds minder Mexicanen noemen zich rooms-katholiek. beeld afp / Claudio Cruz

Mexico-Stad

Het nationale Mexicaanse instituut voor statistiek (INEGI) meldt dat de protestants-evangelische beweging van 7,5 procent van de bevolking in 2010 is gegroeid naar 11,2 procent in 2020. De pinksterbeweging vormt de grootste denominatie in het protestants-evangelische landschap. Mexicaanse kerkleiders schrijven de groei van de protestants-evangelische beweging onder andere toe aan de effectieve manieren waarop deze gelovigen Mexicanen in afgelegen gebieden bereiken.

In 1950 was ruim 98 procent van de Mexicaanse populatie katholiek, in 2010 was dat nog 82,7 procent en in 2020 noemde 77,7 procent van de bevolking zichzelf katholiek. Ondanks de afname is Mexico na Brazilië nog steeds het land met de meeste katholieke inwoners.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schrijf jij de beste groene preek? 'Als ik hoor wat ik ook al in de krant lees, haak ik teleurgesteld af'

Veel kerkgangers vinden iets van preken. Met de ‘groene preekwedstrijd’ van het ND en GroeneKerken kunnen ze nu zelf aan de slag. Jurylid Kees van Ekris geeft tips. ‘Je komt zomaar ergens anders uit dan je had gedacht.’

Afbeelding

EO BEAM test de metaverse. 'Jongeren kennen soms geen christelijke leeftijdsgenoten in hun omgeving'

Vanuit je luie stoel thuis een feestje bijwonen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig. Toch kon dat donderdagmiddag bij BEAM, het jongerenplatform van de EO. 'Je kunt nog even helemaal losgaan in de metaverse.'

Afbeelding

Een wonder in de duinen: hoe een verpleeghuis in Katwijk tóch een nieuwe kapel kreeg

Er was eigenlijk geen geld voor. Maar de geestelijk verzorgers van verpleeghuis Overduin in Katwijk lieten het daar niet bij zitten. Zaterdag vieren ze de opening van hun nieuwe kapel. ‘Het voelt warm, het is hier goed.’

Afbeelding

Na een 'genezingsproces' gaat celebrity pastor Carl Lentz weer in een megakerk aan de slag

Ruim twee jaar was het stil rondom de 'dominee van de sterren'. Nu gaat Carl Lentz weer in een megakerk aan de slag. En binnenkort vertelt hij in een documentaire ook over zijn ontslag bij Hillsong Church.

Afbeelding

HHK-predikant mogelijk geschorst in afwachting van strafzaak over mishandeling eigen kinderen

Een predikant van de Hersteld Hervormde Kerk staat terecht voor kindermishandeling. De kerk onderzoekt of er maatregelen tegen de man genomen moeten worden. Hij staat de komende weken nog wel ingeroosterd om te preken.

Afbeelding

Rechtbank doet uitspraak in zaak van vrouwen tegen kloosters

De rechtbank in Haarlem doet woensdag uitspraak in een zaak die vrouwen aanspanden tegen de organisatie achter de kloosters van de Zusters van de Goede Herder, waar ze naar eigen zeggen onder barre omstandigheden dwangarbeid moesten verrichten.