Corona maakt gelovigen religieuzer, maar voor Nederlanders heeft pandemie nauwelijks invloed

Nieuws
De coronapandemie vergroot het verschil tussen mensen voor wie geloof belangrijk is en mensen voor wie geloof een kleine of geen rol speelt in het leven. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bureau Pew Research in veertien landen. Opvallend: in Nederland geven de meeste gelovigen aan dat de pandemie hun geloof niet heeft versterkt.
Eline Kuijper
woensdag 27 januari 2021 om 20:03 aangepast 05:06
Maar weinig gelovigen geven aan dat de coronapandemie hun geloof negatief heeft beïnvloed, blijkt uit onderzoek van Pew Research in veertien landen.
Maar weinig gelovigen geven aan dat de coronapandemie hun geloof negatief heeft beïnvloed, blijkt uit onderzoek van Pew Research in veertien landen. beeld anp / Jeroen Jumelet
Coronavirus

Het verschil tussen de betrokken gelovigen en de rest is het grootst in Spanje, Italië, Canada en de Verenigde Staten. Van alle Spanjaarden zegt 16 procent dat hun geloof is versterkt door corona, terwijl van de actieve gelovigen in dat land bijna de helft (49 procent) dat aangeeft. Van de Spanjaarden voor wie geloof niet of nauwelijks belangrijk is, geeft 6 procent aan dat de pandemie hun religiositeit heeft versterkt. In Italië is dat verschil ook groot. Gemiddeld zegt 15 procent van de Italianen dat de pandemie hun geloof heeft versterkt, terwijl dat voor 44 procent van de actief gelovige Italianen geldt. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alle coronamaatregelen voor kerken vervallen, ook bij meer dan 500 bezoekers

Kerken kunnen wat het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken betreft met ingang van 25 februari al hun coronamaatregelen voor kerkdiensten laten vervallen. Dat geldt ook als er meer dan 500 bezoekers verwacht worden.

Afbeelding

Als voorganger Onverdeeld Open steunen terwijl je gemeente verdeeld is. Kan dat?

De petitie Onverdeeld Open, die oproept de QR code af te schaffen, is ook door predikanten getekend. Maar moet een voorganger zich wel mengen in een maatschappelijk debat, als de meningen in de gemeente divers zijn?

Afbeelding

Waarom hoogleraar Paul van Geest de petitie ‘Onverdeeld Open’ ondertekende

Prominent katholiek Paul van Geest is een van de ondertekenaars van de petitie Onverdeeld Open. 'Ik ben zelf twee keer gevaccineerd, maar niet uit eigen overtuiging. Dat zit mij toch niet lekker.'

Afbeelding

Zijn predikanten corona-moe? ‘Het vaatje van de creativiteit is leeg’

Voorgangers Nellie van Voornveld, Michiel van Heijningen en Arend-Wim Estié begonnen het afgelopen jaar in een nieuwe gemeente. Hoe houd je het als predikant vol in een periode waar somberheid heerst?

Afbeelding

Nieuw advies voor kerkdiensten: maximaal vijftig bezoekers

De deur gaat weer op een kier voor kerkgangers. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) adviseert nog steeds digitale diensten, maar kerken kunnen ervoor kiezen maximaal vijftig bezoekers toe te laten.

Afbeelding

Waarom ze in de Duitse kerken wél vaak voor een prikplicht zijn

De Duitse Evangelische Alliantie is tegen, maar verder staan de kerkleiders bij de oosterburen een stuk opener tegenover verplichte vaccinatie tegen corona. In de Nederlandse kerken zou dat ondenkbaar zijn. Vanwaar dat verschil?