Vermeende Ark van het Verbond in gevaar door escalerende gevechten in Ethiopië

Nieuws
De dodelijke gevechten in het Noorden van Ethiopië lopen zo hoog op dat er inmiddels over tienduizenden doden wordt gesproken. Ook historische monumenten lopen gevaar, waaronder de bijbelse Ark van het Verbond die zich volgens de overlevering in de betreffende regio Tigray bevindt.
Hendro Munsterman
maandag 25 januari 2021 om 17:56
Thiopische vrouwen bij een Ethiopisch-Orthodoxe kerk in een vluchtelingenkamp.
Thiopische vrouwen bij een Ethiopisch-Orthodoxe kerk in een vluchtelingenkamp. beeld afp / Yasuyoshi Chiba

Addis Abeba

Volgens Ethiopisch-Orthodoxe christenen bevindt de oud-testamentische Ark van het Verbond zich in een de kerk van Onze Lieve Vrouwe van Sion in de Ethiopische regio Tigray. Begin januari zou daar een bloedbad hebben plaatsgevonden met 750 doden tot gevolg. Berichtgeving daarover is echter moeilijk te verifiëren.

De vermeende ark bestaat uit stenen tafelen waarop de bijbelse tien geboden staan geschreven in een kist van verguld hout. Deze zou in 586 voor Christus door Menelik, de zoon van de koningin van Saba en koning Salomon vanuit Jeruzalem naar Aksum zijn gebracht toen de tempel in Jeruzalem was verwoest. In Aksum wordt de vermeende Ark bewaakt door een monnik die het grondgebied tot zijn dood niet mag verlaten. Hij is ook d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.