Luister naar

Raad van Kerken in de VS vraagt om afzetten van president Trump

Nieuws
De Raad van Kerken in de Verenigde Staten roept vicepresident Mike Pence en het Congres op de procedure in gang te zetten waarmee president Donald Trump kan worden afgezet.
Rick Moeliker
dinsdag 12 januari 2021 om 03:01 aangepast 08:44
President Donald Trump spreekt zijn aanhangers toe bij het Witte Huis in Washington.
President Donald Trump spreekt zijn aanhangers toe bij het Witte Huis in Washington. beeld Brendan Smialowski / afp

Washington

De Raad doet deze oproep naar aanleiding van de bestorming van het Capitool door aanhangers van de president, omdat ze het niet eens waren met de verkiezingsuitslag. Trump riep zijn aanhang min of meer op dit te doen. De Raad van Kerken, waarbij ruim veertig kerkgenootschappen zijn aangesloten die samen zo’n 40 miljoen leden hebben, vindt dat de president ‘de veiligheid van het land en de instituties’ in gevaar heeft gebracht en zijn eigen belangen boven die van het land heeft geplaatst.

In een brief vragen ze daarom aan het Amerikaanse Congres en vicepresident Mike Pence om de procedure in gang te zetten waarmee de president kan worden afgezet. Daarnaast wil de Raad van Kerken dat mensen die rondom de bestorming van het Capitool strafbare feiten hebben gepleegd, hiervoor worden vervolgd.

Hoewel Trump op 20 januari wordt afgelost als president door Joe Biden, vinden veel politici dat de president moet worden afgezet. Zo zegt senator Bernie Sanders dat het ‘glashelder' moet zijn ‘dat geen enkele president, nu of in de toekomst, een opstand kan leiden tegen de Amerikaanse overheid'. Desondanks lijkt een afzetting weinig kans van slagen te hebben, omdat hiervoor maar weinig steun is aan Republikeinse zijde. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.