Hoe Bettie Woord met andere ogen naar haar geloof leerde kijken. ‘Ik kreeg als enige geen beroep’

Interview
Van een lbo-opleiding tot een studie theologie aan de universiteit. De weg van de blinde Bettie Woord naar het predikantschap was lang en vol obstakels. Portret van een volhouder.
Gerald Bruins
vrijdag 8 januari 2021 om 15:59
Bettie Woord is als predikante verbonden aan het missionaire project Schone Poort in Almere.
Bettie Woord is als predikante verbonden aan het missionaire project Schone Poort in Almere. beeld Dick Vos

Het naamplaatje op de muur van de rijtjeswoning in Almere heeft de vorm van een opengeslagen boek. Je zou er een bijbel in kunnen zien. Het is een zinspeling op een van de bewoners: dominee Bettie Woord (57), die er samen met haar man Hessel woont. Als de bel gaat, klinkt er vrolijk geblaf. ‘Ik heb nog nooit zo’n waakse hond gehad’, zegt Woord als ze de deur heeft opengedaan. Een jonge, speelse labrador snuffelt nieuwsgierig aan de gast en laat zich gewillig aaien. Met zijn zwarte, glanzende vacht ziet Pride, een blindengeleidehond, er kerngezond uit. ‘Binnen is hij een huishond en laat hij zich aanhalen. Maar buiten is hij aan het werk en reageert hij niet op je. Dan draait hij zijn kop weg en let hij alleen nog maar op mij.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Marianne verloor haar baby vlak voor de bevalling: 'Ze had van die mooie pianovingertjes'

Het was tijdens een avond over geloofsopvoeding, dat de twijfel Marianne van der Spijk (34) ineens overviel. Als ze zich straks moest voorstellen aan de groep, zou ze dan zeggen dat ze drie kinderen heeft of vier?

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.