PKN blijft achter bij het aanstellen van predikanten met een beperking

Nieuws
De Protestantse Kerk in Nederland heeft geen beleid voor het aannemen van predikanten met een beperking. Daardoor krijgen zij nauwelijks een beroep van lokale gemeenten. ‘Een ernstig tekort’, vindt directeur Sjaak Verwijs van de Bond van Nederlandse Predikanten.
Gerald Bruins
vrijdag 8 januari 2021 om 15:58 aangepast 06:38
Archieffoto 2014: Op de landelijke predikantendag komen honderden dominees en kerkelijke werkers van de Protestantse kerk bijeen op de Dam in Amsterdam.
Archieffoto 2014: Op de landelijke predikantendag komen honderden dominees en kerkelijke werkers van de Protestantse kerk bijeen op de Dam in Amsterdam. beeld anp / Olaf Kraak

Verwijs reageert op een oproep van de blinde dominee Bettie Woord uit Almere vandaag in deze krant. Na afronding van haar predikantsopleiding ontving zij op 35 sollicitaties een afwijzing. Vanwege haar beperking, vermoedt zij, al werd dat nooit rechtstreeks tegen haar gezegd. Nu werkt ze als predikant bij het missionaire project De Schone Poort in Almere. Met behoud van haar Wajong-uitkering. Voor niets dus. Ze is teleurgesteld: juist in de kerk waar iedereen mag meedoen, is er door de landelijke kerk niets geregeld voor voorgangers met een handicap. ‘Ik zou willen dat de kerk een fonds heeft waaruit dominees en kerkelijk werkers met een beperking worden betaald.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.

Afbeelding

Kerken krijgen straks geen lastige vragen meer van de bank, huidige beleid is blok aan het been

Doordat banken moeten voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt om geld wit te wassen, krijgen ook goedwillende partijen als kerken soms lastige vragen. Dat moet anders, vindt De Nederlandsche Bank.