Bij Yalla! gaan joden en moslims samen eten én opiniestukken schrijven

Interview
Yalla! is een nieuwe samenwerking van joden en moslims die een positief geluid willen laten horen tegenover populisme en polarisatie. ‘We willen breken met het opgedrongen vijandsbeeld tussen joden en moslims’, vertelt mede-oprichter Fatima Akalai.
Remco van Mulligen
woensdag 6 januari 2021 om 18:14
Tijdens een solidariteitswandeling liepen joden en moslims in 2015 in Amsterdam van de synagoge bij het Jonas Daniël Meijerplein naar moskee Al Kabir op de Weesperzijde. Zij spraken zich hiermee uit tegen antisemitisme en moslimhaat.
Tijdens een solidariteitswandeling liepen joden en moslims in 2015 in Amsterdam van de synagoge bij het Jonas Daniël Meijerplein naar moskee Al Kabir op de Weesperzijde. Zij spraken zich hiermee uit tegen antisemitisme en moslimhaat. beeld anp / Bart Maat

Amsterdam

Yalla! is de naam van het nieuwste initiatief van joden en moslims in Nederland. Het is Arabisch voor ‘kom op!’, een bekende kreet ter aanmoediging. De oprichters zijn rabbijn Lody van de Kamp, Chantal Suissa en Fatima Akalai. In december had Yalla! een eerste Zoom-sessie, waar twintig tot dertig aanwezigen praatten over mogelijke acties in 2021.

De oprichters van Yalla! kennen elkaar via diverse initiatieven waarbij joden, moslims (en christenen) samenwerken. Zo zijn Akalai en Van de Kamp lid van Amsterdam Inclusief, dat de gemeente adviseert. Yalla! wil onder andere activiteiten ontplooien rond kunst, cultuur en muziek en op religieuze feestdagen. Daarnaast wil de organisatie dit jaar een rol spelen in serieuze maatschappelijke..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.