Corona zorgt voor veel eenzaamheid bij koorzangers

Nieuws
Door corona is de Nederlandse koorwereld in een grote crisis gestort. Koorzangers voelen zich ‘somber, eenzaam en leeg’, nu ze niet meer samen mogen zingen. Bovendien raken kerken daardoor mensen kwijt.
Wim Houtman
maandag 14 december 2020 om 20:00
Hanna Rijken
Hanna Rijken beeld pthu

Dat zegt liturgiewetenschapper Hanna Rijken, verbonden aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Zij doet onderzoek onder koorzangers die vóór de coronacrisis in kerkdiensten zongen. Er kwamen meer dan duizend reacties.

Voor ongeveer een derde is het koor hun enige link met de kerk, zegt Rijken. Zij komen in de kerk als hun koor zingt, verder niet. ‘Door de crisis raakt de verbondenheid met de kerk voor deze mensen uit beeld.’ Onlinevieringen volgen veel koorzangers niet, want dan voelen ze het gemis van het zingen nog meer.

Het onderzoek toont aan hoe belangrijk samen zingen voor mensen is, zegt Rijken. ‘Vooral oudere zangers geven aan dat ze zich nu eenzaam voelen. Stel je voor dat je twintig, dertig jaar elke week naast elka..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alle coronamaatregelen voor kerken vervallen, ook bij meer dan 500 bezoekers

Kerken kunnen wat het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken betreft met ingang van 25 februari al hun coronamaatregelen voor kerkdiensten laten vervallen. Dat geldt ook als er meer dan 500 bezoekers verwacht worden.

Afbeelding

Als voorganger Onverdeeld Open steunen terwijl je gemeente verdeeld is. Kan dat?

De petitie Onverdeeld Open, die oproept de QR code af te schaffen, is ook door predikanten getekend. Maar moet een voorganger zich wel mengen in een maatschappelijk debat, als de meningen in de gemeente divers zijn?

Afbeelding

Waarom hoogleraar Paul van Geest de petitie ‘Onverdeeld Open’ ondertekende

Prominent katholiek Paul van Geest is een van de ondertekenaars van de petitie Onverdeeld Open. 'Ik ben zelf twee keer gevaccineerd, maar niet uit eigen overtuiging. Dat zit mij toch niet lekker.'

Afbeelding

Zijn predikanten corona-moe? ‘Het vaatje van de creativiteit is leeg’

Voorgangers Nellie van Voornveld, Michiel van Heijningen en Arend-Wim Estié begonnen het afgelopen jaar in een nieuwe gemeente. Hoe houd je het als predikant vol in een periode waar somberheid heerst?

Afbeelding

Nieuw advies voor kerkdiensten: maximaal vijftig bezoekers

De deur gaat weer op een kier voor kerkgangers. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) adviseert nog steeds digitale diensten, maar kerken kunnen ervoor kiezen maximaal vijftig bezoekers toe te laten.

Afbeelding

Waarom ze in de Duitse kerken wél vaak voor een prikplicht zijn

De Duitse Evangelische Alliantie is tegen, maar verder staan de kerkleiders bij de oosterburen een stuk opener tegenover verplichte vaccinatie tegen corona. In de Nederlandse kerken zou dat ondenkbaar zijn. Vanwaar dat verschil?