Geloven in Breukelen: Bonifatius stichtte een kapelletje en verenigde het dorp

Reportage
Vele jaren voordat Bonifatius bij Dokkum werd vermoord, stichtte hij een kapelletje in Breukelen. Is de boodschap van de Engelse prediker nog enigszins blijven hangen?
Hilbert Meijer
vrijdag 11 december 2020 om 20:13 aangepast 07:31
Dominee Krijn Hage (l.) in gesprek met zijn buurman. Op de achtergrond de Pieterskerk.
Dominee Krijn Hage (l.) in gesprek met zijn buurman. Op de achtergrond de Pieterskerk. beeld Dick Vos

De Bonifatiuslaan in Breukelen is een weinig opbeurend woonerf met eenrichtingsverkeer. Maar er is meer Breukelens eerbetoon voor de bekendste prediker die het dorp ooit heeft gekend: het Bonifatiushuis. Een modern gebouw voor kerk- en dorpsgemeenschap, waar een logopedist huist en waar mensen terechtkunnen voor bloedafname.

Een hondenbezitter, die in de miezerregen zijn vaste rondje over historische grond maakt, vindt het ‘een geweldige gedachte’ dat Bonifatius hier 1300 jaar geleden heeft rondgelopen. ‘Hij was toch een soort priester?’

Breukelen heeft ruim tienduizend inwoners en wel zeven kerken. Wie de plaats via de drukke Straatweg binnenkomt, passeert de drie meest prominente exemplaren: eerst links de Pauluskerk en de Pieterskerk – bei..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.