Geloven in Breukelen: Bonifatius stichtte een kapelletje en verenigde het dorp

Reportage
Vele jaren voordat Bonifatius bij Dokkum werd vermoord, stichtte hij een kapelletje in Breukelen. Is de boodschap van de Engelse prediker nog enigszins blijven hangen?
Hilbert Meijer
vrijdag 11 december 2020 om 20:13 aangepast 07:31
Dominee Krijn Hage (l.) in gesprek met zijn buurman. Op de achtergrond de Pieterskerk.
Dominee Krijn Hage (l.) in gesprek met zijn buurman. Op de achtergrond de Pieterskerk. beeld Dick Vos

De Bonifatiuslaan in Breukelen is een weinig opbeurend woonerf met eenrichtingsverkeer. Maar er is meer Breukelens eerbetoon voor de bekendste prediker die het dorp ooit heeft gekend: het Bonifatiushuis. Een modern gebouw voor kerk- en dorpsgemeenschap, waar een logopedist huist en waar mensen terechtkunnen voor bloedafname.

Een hondenbezitter, die in de miezerregen zijn vaste rondje over historische grond maakt, vindt het ‘een geweldige gedachte’ dat Bonifatius hier 1300 jaar geleden heeft rondgelopen. ‘Hij was toch een soort priester?’

Breukelen heeft ruim tienduizend inwoners en wel zeven kerken. Wie de plaats via de drukke Straatweg binnenkomt, passeert de drie meest prominente exemplaren: eerst links de Pauluskerk en de Pieterskerk – bei..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schrijf jij de beste groene preek? 'Als ik hoor wat ik ook al in de krant lees, haak ik teleurgesteld af'

Veel kerkgangers vinden iets van preken. Met de ‘groene preekwedstrijd’ van het ND en GroeneKerken kunnen ze nu zelf aan de slag. Jurylid Kees van Ekris geeft tips. ‘Je komt zomaar ergens anders uit dan je had gedacht.’

Afbeelding

EO BEAM test de metaverse. 'Jongeren kennen soms geen christelijke leeftijdsgenoten in hun omgeving'

Vanuit je luie stoel thuis een feestje bijwonen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig. Toch kon dat donderdagmiddag bij BEAM, het jongerenplatform van de EO. 'Je kunt nog even helemaal losgaan in de metaverse.'

Afbeelding

Een wonder in de duinen: hoe een verpleeghuis in Katwijk tóch een nieuwe kapel kreeg

Er was eigenlijk geen geld voor. Maar de geestelijk verzorgers van verpleeghuis Overduin in Katwijk lieten het daar niet bij zitten. Zaterdag vieren ze de opening van hun nieuwe kapel. ‘Het voelt warm, het is hier goed.’

Afbeelding

Na een 'genezingsproces' gaat celebrity pastor Carl Lentz weer in een megakerk aan de slag

Ruim twee jaar was het stil rondom de 'dominee van de sterren'. Nu gaat Carl Lentz weer in een megakerk aan de slag. En binnenkort vertelt hij in een documentaire ook over zijn ontslag bij Hillsong Church.

Afbeelding

HHK-predikant mogelijk geschorst in afwachting van strafzaak over mishandeling eigen kinderen

Een predikant van de Hersteld Hervormde Kerk staat terecht voor kindermishandeling. De kerk onderzoekt of er maatregelen tegen de man genomen moeten worden. Hij staat de komende weken nog wel ingeroosterd om te preken.

Afbeelding

Rechtbank doet uitspraak in zaak van vrouwen tegen kloosters

De rechtbank in Haarlem doet woensdag uitspraak in een zaak die vrouwen aanspanden tegen de organisatie achter de kloosters van de Zusters van de Goede Herder, waar ze naar eigen zeggen onder barre omstandigheden dwangarbeid moesten verrichten.