Volgens Henk Stoorvogel blijft de kerk anders dan vóór corona: ‘Christenen hebben geleerd te beleven zonder kerk’

Nieuws
Hoe overleeft de kerk de coronacrisis? Met een online-visiedag geeft de stichting Opwekking zaterdag de aftrap van het project Viva de kerk! De sleutel daarbij volgens spreker Henk Stoorvogel: vernieuwing.
Gerald Bruins
vrijdag 27 november 2020 om 19:48
Henk Stoorvogel
Henk Stoorvogel beeld Jan Pieter Meijer

Putten

Als spreker en auteur is Henk Stoorvogel nauw betrokken bij het project, waarvoor de website Viva de kerk in het leven is geroepen. Hij dacht na over de impact van corona op de kerk en bedacht principes die haar kunnen helpen te overleven.

Denkt u dat de coronacrisis blijvende invloed heeft op de kerk?

‘In de steden in de Randstad gingen mensen al minder vaak naar de kerk. Door de secularisatie maar ook door een grotere keuze in de besteding van de zondag. In de regio gingen christenen vaak nog elke zondag. Hier vindt de ontkerkelijking versneld plaats. Je ziet dat corona ook deze mensen loszuigt uit hun ritmes. Ze zijn bovendien bang geworden om met veel mensen in een ruimte te zijn. Ook als ze behoren tot de dertig die naar de kerk..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alle coronamaatregelen voor kerken vervallen, ook bij meer dan 500 bezoekers

Kerken kunnen wat het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken betreft met ingang van 25 februari al hun coronamaatregelen voor kerkdiensten laten vervallen. Dat geldt ook als er meer dan 500 bezoekers verwacht worden.

Afbeelding

Als voorganger Onverdeeld Open steunen terwijl je gemeente verdeeld is. Kan dat?

De petitie Onverdeeld Open, die oproept de QR code af te schaffen, is ook door predikanten getekend. Maar moet een voorganger zich wel mengen in een maatschappelijk debat, als de meningen in de gemeente divers zijn?

Afbeelding

Waarom hoogleraar Paul van Geest de petitie ‘Onverdeeld Open’ ondertekende

Prominent katholiek Paul van Geest is een van de ondertekenaars van de petitie Onverdeeld Open. 'Ik ben zelf twee keer gevaccineerd, maar niet uit eigen overtuiging. Dat zit mij toch niet lekker.'

Afbeelding

Zijn predikanten corona-moe? ‘Het vaatje van de creativiteit is leeg’

Voorgangers Nellie van Voornveld, Michiel van Heijningen en Arend-Wim Estié begonnen het afgelopen jaar in een nieuwe gemeente. Hoe houd je het als predikant vol in een periode waar somberheid heerst?

Afbeelding

Nieuw advies voor kerkdiensten: maximaal vijftig bezoekers

De deur gaat weer op een kier voor kerkgangers. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) adviseert nog steeds digitale diensten, maar kerken kunnen ervoor kiezen maximaal vijftig bezoekers toe te laten.

Afbeelding

Waarom ze in de Duitse kerken wél vaak voor een prikplicht zijn

De Duitse Evangelische Alliantie is tegen, maar verder staan de kerkleiders bij de oosterburen een stuk opener tegenover verplichte vaccinatie tegen corona. In de Nederlandse kerken zou dat ondenkbaar zijn. Vanwaar dat verschil?