In een huiskerk geef je je geloof praktisch handen en voeten

Interview
Het Evangelisch Werkverband, een missionaire organisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland, begint een nieuw initiatief: de huiskerk.
Gerald Bruins
vrijdag 20 november 2020 om 19:47
Janneke Plantinga
Janneke Plantinga beeld Sieta Stel

Drachten

Janneke Plantinga, pionier in Drachten en bestuurslid van het Evangelisch Werkverband, begeleidde experimenten met een huiskerk. Door de coronacrisis ging de ontwikkeling ervan in een sneltreinvaart.

Wat is een huiskerk?

‘Dat is een kerk bij iemand thuis, die bestaat uit mensen met wie je je leven en geloof deelt. Je eet gezellig samen, bidt en leest met elkaar uit de Bijbel. Belangrijk is dat je je ook naar buiten richt. Denk aan helpen bij een voedselbank of je inzetten voor asielzoekers en eenzame of oude mensen – alles wat je voor je naaste kunt doen. Zo bouw je relaties op en gaan mensen vragen: waarom doen jullie dit? Dan kun je in gesprek gaan over geloof en kerk.’

Waarom een huiskerk?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.