De mond vol over schuld en zonde, en toch amper sorry kunnen zeggen

Nieuws
Wat is dat toch: je hebt als kerk de mond vol over zonde en schuld. Maar kún je een keer concreet schuld belijden, dan verschuil je je achter allerlei formaliteiten.
Dick Schinkelshoek
vrijdag 20 november 2020 om 12:27
Dick Schinkelshoek
Dick Schinkelshoek beeld

Nee, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken deden niet forméél mee aan de schuldbelijdenis tegenover het Joodse volk vorige week. Dat werd overgelaten aan individuele predikanten. De Gereformeerde Gemeenten vonden het helemaal niet nodig mee te doen, want je kunt ‘de huidige generatie niet de schuld geven van wat hun voorouders hebben gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog’. En toen scriba van de Protestantse Kerk René de Reuver een week eerder schuld namens zijn kerk beleed (ook in schuldbelijdenissen blijken de protestanten verdeeld), haastten predikanten en kerkleden zich te zeggen dat dat niet namens hen was. Want er waren ook mensen die het goede hadden gedaan in de oorlog.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’

Afbeelding

Machtspositie Zweedse premier is geen bezwaar voor het pastorsambt van zijn vrouw

Zondag werd Birgitta Ed, echtgenote van de Zweedse premier Ulf Kristersson, bevestigd als predikant in de lutherse kerk. Het was emotioneel, maar niet vanwege de functie van haar man.

Afbeelding

Sally Azar (26) is de eerste Palestijnse vrouwelijke predikant: 'Stimulans voor jongeren en vrouwen'

Het was niet haar doel, maar ze wil best een rolmodel zijn voor jongeren en vrouwen in christelijke gemeenten. Sally Azar (26) is de eerste vrouwelijke Palestijnse predikant. ‘Ik verwacht geen gemakkelijke weg.’

Afbeelding

Waarom theologen Dorina Nauta en Dolf te Velde niet zonder de kerk kunnen. 'Je zit in een ritme, dat helpt mij'

Kerkverlating? Geloven buiten de kerk? Minder diensten? Dolf te Velde en Dorina Nauta doen er niet aan mee. Zij vertellen waarom zij met plezier naar de kerk gaan. Zelfs als ze druk zijn, of liever zouden gaan sporten.