Net als John F. Kennedy levert Joe Biden zich echt niet uit aan Rome

Achtergrond
Joe Biden wordt de tweede Amerikaanse president die rooms-katholiek is. Maar lijkt hij daarom erg op zijn geloofsgenoot John F. Kennedy? De context van Kennedy was in 1960 vooral een stuk protestantser, conservatiever en vooral witter.
Herman Veenhof
zaterdag 21 november 2020 om 05:00
Links: Kennedy ontmoet paus Paulus VI op 2 juli 1963. Rechts: Biden ontmoet paus Franciscus op 29 april 2016.
Links: Kennedy ontmoet paus Paulus VI op 2 juli 1963. Rechts: Biden ontmoet paus Franciscus op 29 april 2016. beeld cns, afp

Wilmington-Hyannis Port

Joe Biden en John F. Kennedy verschillen enorm en niet alleen omdat tussen beider verkiezingsoverwinningen zestig jaar ligt.

Een relatief fitte man van 77 staat tegenover een fysiek wrak van 43, die bij zijn inauguratie al minstens twee keer de laatste sacramenten had gehoord.

Een man van bescheiden komaf staat tegenover een kind dat met een zilveren lepel in de mond geboren werd.

Een man die te weten kwam wat ‘tot de dood ons scheidt’ betekent, staat tegenover het kwadraat van een rokkenjager.

Maar een ding hebben ze in ieder geval gemeen; Joe Biden noch JFK kusten de Roomse ring. Dat had gekund. In 1980 ontving paus Johannes Paulus II de toen 37-jarige senator uit Delaware. Ze praatten drie kwartier over ro..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrijgemaakte theoloog Ad de Bruijne komt met nieuwe kijk op homoseksualiteit: ‘Ook genot en geluk voor stellen’

Tien jaar lang schreef de vrijgemaakt-gereformeerde ethicus Ad de Bruijne aan een boek over homoseksualiteit dat een aantal oude wissels omgooit. ‘Ik zet mijn voorstel met overtuiging neer, maar ook met vrees en beven.’

Afbeelding

Deze bijbelsmokkelaar schreef een boek over zijn avonturen: ‘Waarom de KGB ons liet gaan weet ik nog steeds niet’

Hij smokkelde bijbels naar Oost-Europa, vloog met bijbels in zijn jas naar Rusland en passeerde met bonzend hart de douane in Iran. Klaas Muurling (65) schreef het op in een boek dat zaterdag wordt gepresenteerd.

Afbeelding

Moslims onterecht op terreurlijsten. ‘Ik geef mijn kinderen mee: Nederland is niet wat het lijkt’

Tientallen Nederlandse moslims komen in de problemen omdat ze op een terreurlijst zijn beland - alles wijst erop dat dit onterecht is. ‘’Waarom ben je in Syrië geweest’, vroegen ze me. Maar ik was daar nooit geweest.’

Afbeelding

383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden in Anglicaanse Kerk

Bij een onderzoek in alle 42 bisdommen van de Anglicaanse Kerk van Engeland zijn 383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden. Dit gaat niet alleen om seksueel misbruik.

Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’