Russisch-Orthodoxe kerk ziet af van de bouw van een ‘Orthodox Vaticaan’

Achtergrond
De plannen voor een ‘Orthodox Vaticaan’ in de buurt van Moskou, waar de bisschop van Rome nog een puntje aan zou kunnen zuigen, waren ver gevorderd. Maar het project is afgeblazen. Niemand weet echter of het om financiële redenen is, of dat de interne verdeeldheid in de orthodoxe wereld een stok in de wielen stak.
Hendro Munsterman
woensdag 18 november 2020 om 21:23
De Russisch-Orthodoxe patriarch Kiril en president Putin ontmoeten elkaar in Sergiev Posad.
De Russisch-Orthodoxe patriarch Kiril en president Putin ontmoeten elkaar in Sergiev Posad. beeld afp / Mikhail Klimentyev

Moskou

Met een budget van 1,5 miljard euro was het project van de Russisch-Orthodoxe patriarch Kiril prestigieuzer dan men zich überhaupt kan voorstellen. In de plaats Sergiev Posad, op zeventig kilometer van Moskou, zou een gigantisch complex verschijnen dat in de volksmond al ‘het Orthodoxe Vaticaan’ werd genoemd. Anderen spraken van een Orthodox Jeruzalem of Mekka, dat pelgrims uit de hele wereld moest gaan trekken. Sergiev Posad geldt met haar 100.000 inwoners als het hart van het Russisch-Orthodoxe monastieke leven vanwege haar 14e eeuwse klooster van de Heilige Drieëenheid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Migrantenkerken doen 'buitengewoon werk', maar ondertussen kunnen ze niet ademhalen

Meer dan dertig migrantenpastors kwamen maandag samen in Amsterdam, velen zitten met zorgen rondom huisvesting. 'We moeten voor de overheid economisch uitdrukken hoeveel we doen in de buurt.'

Afbeelding

Hoe een moslimprotest trekken krijgt van een processie. 'Stop het haatzaaien tegen moslims. Amen'

Ruim duizend moslims demonstreerden zondag in Den Haag tegen een recente actie waarbij anti-islamgroep Pegida een Koran verscheurde. ’De Koran is de genade van God, daar dien je van af te blijven.’

Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.