Russisch-Orthodoxe kerk ziet af van de bouw van een ‘Orthodox Vaticaan’

Achtergrond
De plannen voor een ‘Orthodox Vaticaan’ in de buurt van Moskou, waar de bisschop van Rome nog een puntje aan zou kunnen zuigen, waren ver gevorderd. Maar het project is afgeblazen. Niemand weet echter of het om financiële redenen is, of dat de interne verdeeldheid in de orthodoxe wereld een stok in de wielen stak.
Hendro Munsterman
woensdag 18 november 2020 om 21:23
De Russisch-Orthodoxe patriarch Kiril en president Putin ontmoeten elkaar in Sergiev Posad.
De Russisch-Orthodoxe patriarch Kiril en president Putin ontmoeten elkaar in Sergiev Posad. beeld afp / Mikhail Klimentyev

Moskou

Met een budget van 1,5 miljard euro was het project van de Russisch-Orthodoxe patriarch Kiril prestigieuzer dan men zich überhaupt kan voorstellen. In de plaats Sergiev Posad, op zeventig kilometer van Moskou, zou een gigantisch complex verschijnen dat in de volksmond al ‘het Orthodoxe Vaticaan’ werd genoemd. Anderen spraken van een Orthodox Jeruzalem of Mekka, dat pelgrims uit de hele wereld moest gaan trekken. Sergiev Posad geldt met haar 100.000 inwoners als het hart van het Russisch-Orthodoxe monastieke leven vanwege haar 14e eeuwse klooster van de Heilige Drieëenheid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

doet aan (zee-)zeilen

Jan Wesseling (64), predikant van de GKv in Veenendaal, heeft als hobby (zee-)zeilen en surfen. ‘Dat onstuimige van wind en water past wel bij mijn karakter.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.