Wereldraad van Kerken solidair met Armeniërs en kritisch op Erdogan

Nieuws
De Wereldraad van Kerken heeft haar solidariteit met de Armeense gemeenschappen uitgesproken die zich bedreigd voelen, onder meer door herinneringen aan de genocide van het begin van de 20e eeuw door de Turkse president Erdogan.
Hendro Munsterman
maandag 16 november 2020 om 16:33
Wereldraad van Kerken
Wereldraad van Kerken beeld WCC

Genève

Het dagelijks bestuur van de Wereldraad van Kerken zegt zich in een verklaring te ‘verenigen met de hoogste katholikos-patriarch van de Armeens-Apostoslische Kerk, Karekin II’. De raad wenst hem ‘wijsheid, eenheid en rust’ toe. 

Ook rouwt de Wereldraad om hen die tijdens de gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan sinds 27 september het leven hebben verloren, evenals alle andere slachtoffers van ‘de lange geschiedenis van de strijd om autonomie in de regio’.

Hoewel het bestuur van de Wereldraad de door Rusland bemiddelde wapenstilstand begroet, is het van belang nu ‘een langdurige vrede’ tot stand te brengen, ‘gebaseerd op gerechtigheid en mensenrechten’. In dat licht uit de Wereldraad kritiek op de ‘bedreigingen’ van de Turkse presi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schrijf jij de beste groene preek? 'Als ik hoor wat ik ook al in de krant lees, haak ik teleurgesteld af'

Veel kerkgangers vinden iets van preken. Met de ‘groene preekwedstrijd’ van het ND en GroeneKerken kunnen ze nu zelf aan de slag. Jurylid Kees van Ekris geeft tips. ‘Je komt zomaar ergens anders uit dan je had gedacht.’

Afbeelding

EO BEAM test de metaverse. 'Jongeren kennen soms geen christelijke leeftijdsgenoten in hun omgeving'

Vanuit je luie stoel thuis een feestje bijwonen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig. Toch kon dat donderdagmiddag bij BEAM, het jongerenplatform van de EO. 'Je kunt nog even helemaal losgaan in de metaverse.'

Afbeelding

Een wonder in de duinen: hoe een verpleeghuis in Katwijk tóch een nieuwe kapel kreeg

Er was eigenlijk geen geld voor. Maar de geestelijk verzorgers van verpleeghuis Overduin in Katwijk lieten het daar niet bij zitten. Zaterdag vieren ze de opening van hun nieuwe kapel. ‘Het voelt warm, het is hier goed.’

Afbeelding

Na een 'genezingsproces' gaat celebrity pastor Carl Lentz weer in een megakerk aan de slag

Ruim twee jaar was het stil rondom de 'dominee van de sterren'. Nu gaat Carl Lentz weer in een megakerk aan de slag. En binnenkort vertelt hij in een documentaire ook over zijn ontslag bij Hillsong Church.

Afbeelding

HHK-predikant mogelijk geschorst in afwachting van strafzaak over mishandeling eigen kinderen

Een predikant van de Hersteld Hervormde Kerk staat terecht voor kindermishandeling. De kerk onderzoekt of er maatregelen tegen de man genomen moeten worden. Hij staat de komende weken nog wel ingeroosterd om te preken.

Afbeelding

Rechtbank doet uitspraak in zaak van vrouwen tegen kloosters

De rechtbank in Haarlem doet woensdag uitspraak in een zaak die vrouwen aanspanden tegen de organisatie achter de kloosters van de Zusters van de Goede Herder, waar ze naar eigen zeggen onder barre omstandigheden dwangarbeid moesten verrichten.