Almatine Leene is de nieuwe Theoloog des Vaderlands: ‘Kerken mogen meer uit hun schulp kruipen’

Achtergrond
Almatine Leene, de eerste vrouwelijke vrijgemaakte dominee, is gekozen tot nieuwe Theoloog des Vaderlands. ‘In Zuid-Afrika zijn de meeste kerken 24 uur per dag open, en niet alleen op zondag.’
Gerald Bruins
zaterdag 14 november 2020 om 21:48
Almatine Leene in het kerkgebouw van Hattem-Noord, waar ze predikant is.
Almatine Leene in het kerkgebouw van Hattem-Noord, waar ze predikant is. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Hattem

In het leven van Almatine Leene (36) rijgen de hoogtepunten zich dit jaar aan elkaar. In juni werden zij en haar man de trotse ouders van hun derde kind, een zoon. Een half uur voor de geboorte kreeg zij een beroep van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt van Hattem-Noord, De Open Poort. Enkele weken geleden verhuisde het gezin van Zuid-Afrika, waar zij predikant was van de Nederduits Gereformeerde Kerk in Stellenbosch, naar Nederland. Vorige week zondag werd Leene bevestigd als eerste vrouwelijke predikant binnen haar kerkgenootschap en doopte zij haar eigen kind.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.