Dick Couvée neemt afscheid van Pauluskerk: ‘Draag elke minuut bij aan een betere samenleving’

Interview
Dick Couvée nam deze week afscheid als predikant-directeur van de Rotterdamse Pauluskerk, bekend van haar open deuren naar de randen van de samenleving. ‘Er komt een moment dat deze kerk niet langer nodig is.’
Rick Moeliker
zaterdag 14 november 2020 om 03:00 aangepast 07:41
Dominee Dick Couvée neemt op vrijdag 13 november afscheid van de Pauluskerk in Rotterdam.
Dominee Dick Couvée neemt op vrijdag 13 november afscheid van de Pauluskerk in Rotterdam. beeld Joost Hoving

Het zijn die ogenschijnlijk kleine momenten waar Dick Couvée het voor doet. Een paar weken geleden brachten ze weer eens iemand binnen die onder het bloed zat, de ogen neergeslagen, ‘neergetramd’, zoals Couvée het zegt. ‘Zo’n man lappen we dan weer op. Geleidelijk aan komt er in de ogen van zo’n mens weer iets van vrolijkheid en licht. De Bijbel in een notendop. Iemand weer zien opbloeien, dat is genade.’

Couvée (66) trok vrijdag voor de laatste keer de deur van de Pauluskerk achter zich dicht. Hij gaat met emeritaat, na 12,5 jaar als predikant-directeur van de misschien wel bekendste kerk van Nederland. Het afscheid valt hem zwaar. ‘Het doet pijn om deze plek te verlaten. Maar mijn energie wordt eindig. Het is goed om het over te dragen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’