Waar zijn de vrouwen op evangelische podia? ‘Het is God die ons een positie geeft’

Achtergrond
Een mannelijke kerkleider of spreker is de norm in evangelisch Nederland. Het is tijd dat er meer evenwicht komt tussen man en vrouw in leiderschap, vinden diverse vrouwelijke voorgangers en sprekers uit de evangelische beweging.
Marina de Haan
zaterdag 27 mei 2023 om 01:00
Mensen reageren op allerlei manieren op vrouwelijke sprekers en voorgangers.
Mensen reageren op allerlei manieren op vrouwelijke sprekers en voorgangers. beeld Martijn Cornelissen

Wanneer vrouwen in evangelische kring na een spreekbeurt het podium af stappen, krijgen ze allerlei reacties. Een spreekster hoorde van een mannelijke kerkganger: ‘Ik wilde eigenlijk niet naar de dienst, omdat een vrouw sprak, maar je hebt me geraakt.’ Een andere man reageerde: ‘Ik overwoog weg te gaan toen ik zag dat een vrouw sprak, maar ik ben toch gebleven. Nu wil ik excuses aanbieden, want wat je zei was erg bijbels.’ 

Vrouwen krijgen verder snel reacties op hun kledingkeuze - ook van vrouwen: ‘Wat een toffe jumpsuit heb je aan!’

In evangelisch Nederland – van baptist tot pinkster en charismatisch – is de man als kerkleider, oudste en spreker vaak de norm. Er zijn absoluut vrouwen in staat op zondagmorgen een bijbelse boodschap te ver..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opwekking zondag voor het eerst helemaal vol: 'Je hebt echt een kaartje nodig om het terrein op te komen'

Voor het eerst in het 53-jarige bestaan van de Pinksterconferentie van stichting Opwekking moet de organisatie nee verkopen aan daggasten. Alle toegangsbewijzen voor zondag zijn uitverkocht en de parkeerplaats puilt uit.

Afbeelding

Waar zijn de vrouwen op evangelische podia? 'Het is God die ons een positie geeft'

Een mannelijke kerkleider is de norm in evangelisch Nederland. Het is tijd dat er meer evenwicht komt tussen man en vrouw in leiderschap, vinden diverse vrouwelijke voorgangers en sprekers uit de evangelische beweging.

Afbeelding

Opwekking werkt aan homostandpunt. 'We willen niemand pijn doen.' Maar ook: 'Je krijgt er altijd gedoe mee'

Opwekking werkt aan een standpunt over christenen met homorelaties. Een rol op het podium van de Pinksterconferentie zit er voor hen vooralsnog niet in. 'Die vraag is nooit gekomen, maar ik denk dat het niet zou gebeuren.'

Afbeelding

De straat op om over Jezus te vertellen: 'Dit Pinksterweekend is er een opwekking door heel Nederland'

Met Pinksteren komen niet alleen tienduizenden mensen samen tijdens de Pinksterconferentie van Opwekking. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag gaan pinksterkerken de straat op om mensen over Jezus te vertellen.

Afbeelding

Opwekking 2023: alles wat je moet weten als je naar de Pinksterconferentie gaat

Ga je een heel weekend kamperen of ga je een dagje naar Opwekking? Bekijk hier het programma en alle praktische informatie die je tijdens Opwekking nodig hebt. Op deze pagina vind je het antwoord op jouw vragen.

Afbeelding

Nadine de Vos spreekt op Opwekking: 'Op de dag dat mijn oma overleed, kwam ik tot geloof'

Nadine de Vos spreekt dit jaar - als enige vrouw - op het hoofdpodium van pinksterconferentie Opwekking. Een gesprek over ‘de zegen van zes uur’, over woorden van God en over verschillen.