Opwekking 2023: Lees hier het hele liveblog terug • ‘Opwekking is de kerk waarover Jezus sprak’

Liveblog
Het is het grootste christelijke evenement van Nederland: de pinksterconferentie van stichting Opwekking. In dit liveblog doen wij verslag van de hoogtepunten, de sprekers, de muziek, de opvallende gebeurtenissen en meer.
redactie nd
vrijdag 26 mei 2023 om 11:30
Het hele weekend vind je hier alles over Opwekking.
Het hele weekend vind je hier alles over Opwekking. beeld Leonard Walpot

Kort overzicht

  • Ga je dit weekend naar de Pinksterconferentie in Biddinghuizen? Lees hier alles wat je moet weten als je naar Opwekking gaat.

  • Onbeperkt artikelen lezen op onze app of website? Voor 2 euro per week krijg je onbeperkt toegang. Klik hier om je aan te melden.

  • 29 mei, 14:05

    Liveblog gesloten

    De Pinksterconferentie loopt op z’n eind, we sluiten dit liveblog. 

    De volgende ND-redacteuren droegen bij aan de verslaggeving vanaf Opwekking op nd.nl, onze sociale mediakanalen en op papier:

    Jasper den Boon, Harm Bosma, Aldwin Geluk, Marina de Haan, Marien Korterink, Ilona de Lange, Bas Meeuse, Koos van Noppen, Julia Schipper, Jacolien Viveen en Annemein Walraven.

  • 29 mei, 13:51

    ‘Opwekking is de kerk waarover Jezus sprak’

    ‘Opwekking was écht fantastisch en gezellig’, zeggen Frank en Shanushka Boyé uit Oss. Ze hebben het hele weekend de Pinksterconferentie bezocht. Niet op de camping, maar in een hotel in de buurt. ‘Een beetje luxe’, glimlachen ze. 

    Het stel, dat twee jaar getrouwd is, is hier voor het eerst samen. Wat hen vooral geraakt heeft, is de verbondenheid en eenheid tussen christenen. ‘Hier zijn mensen uit verschillende kerken, denominaties en achtergronden. Dit is de kerk waarover Jezus sprak’, vertelt Frank. ‘Ik vind het mooi om met zoveel christenen samen God te zoeken en te aanbidden’, vult Shanushka aan.

    Ze houden allebei van gospel en van de gospelartiesten Dwight Dissels, Shirma Rouse en Sharon Kips. ‘We zijn fan van ze, dus straks gaan we zeker naar het gospelconcert.’


    Shanushka en Frank Boyé - beeld ND

  • 29 mei, 13:42

    ‘Gezegende’ planten te koop

    Traditiegetrouw worden de bloemen en planten uit verschillende stands voor een prikkie verkocht. Bezoekers kiezen zorgvuldig wat ze mooi vinden. ‘Nou, dit ziet er allemaal echt mooi uit’, reageert een bezoeker. ‘U heeft nog nooit zulke gezegende planten in huis gehad’, zegt de vrijwilliger. Vanuit de grote zaal klinkt de soundcheck van het gospelconcert. Dwight Dissels zingt het lied The Blessing.


    De bloemenstand op het hoofdterrein. - beeld ND

  • 29 mei, 12:58

    De Pinksterconferentie wordt bijna swingend afgesloten

    De 53e Pinksterconferentie van Stichting Opwekking loopt bijna ten einde. Kampeerders pakken hun spullen in, rijden hun auto het terrein op en proberen op tijd klaar te zijn voor de laatste seminars en het afsluitende gospelconcert ‘Celebration of Freedom’.

    ‘We herdenken de afschaffing van de slavernij, en vieren vrijheid’, zegt Opwekking-directeur Ruben Flach. In de grote zaal staan straks om 14 uur geen stoelen, zodat iedereen mee kan swingen met Dwight Dissels, Shirma Rouse, Sharon Kips en het koor van de Redeemed Christian Church of God. 

  • 29 mei, 12:35

    BEAM bezocht de sing-in met een islamitische jongen

    BEAM ging met Tarik van Leidse, een moslim, mee naar de sing-in van Opwekking. De sing-in trok zondagmiddag zo’n vijftigduizend bezoekers. BEAM is het jongerenmerk van de EO. ‘Vanuit islamitisch oogpunt is het niet mijn ding. Ik vind het wel mooi om te zien dat mensen zich zo geven voor hun geloof’, zegt Tarik, ‘maar ik zou dit wel meer op straat willen zien.’

  • 29 mei, 11:59

    Zij draagt de vlag van haar geboorteland

    Ze mocht zelf een vlag uitkiezen, en ging op zoek naar een vlag met een gele kleur. ‘Ik heb iets geels in mijn shirtje, dus dan zou het er goed bij passen’, vertelt Francine Kavutse Adebi (39). Ze is geboren in Congo-Brazzaville, ook bekend als Republiek Congo, en kwam twintig jaar geleden als vluchteling naar Nederland. Zonder er erg in te hebben, pakte ze de vlag van haar eigen land. In een paar minuten vertelt ze de geschiedenis van haar geboorteland aan een andere vrouwelijke vlaggendrager. ‘Wat een bijzonder verhaal is het hè.’


    Francine Kavutse Adebi- beeld ND

  • 29 mei, 11:49

    Honderden vlaggendragers lopen hoofdtent binnen

    ‘Ik dacht dat ik de Nederlandse vlag pakte’, glimlacht een vrouw. ‘Maar het is lichtblauw, dus het is de vlag van Luxemburg. Ook leuk, want ik ga daarnaartoe op vakantie.’

    Buiten voor de hoofdtent staan ongeveer tweehonderdvijftig vlaggendragers. Ze dragen allemaal een vlag van een ander land. ‘Het sluit aan bij de preek waarin het ging over het goede nieuws brengen aan iedereen ter wereld’, vertelt Allyon Schaafsma. ‘We willen iedereen bereiken op deze planeet voor Jezus’, preekt Billy Wilson.

    De vlaggendragers wandelen de hoofdtent in als de Opwekkingsband gaat zingen. ‘Jezus, hoop van de volken. U bent het licht, waardoor de wereld God kan zien’, klinkt het. Ruben Flach, directeur van Opwekking, bidt samen met anderen een gebed voor alle naties die vertegenwoordigd zijn. ‘U heeft ons allemaal gemaakt. Ons gebed is dat iedere natie U zal zoeken en vinden.’


    De vlaggendragers. - beeld ND

  • 29 mei, 11:10

    ‘Ik ben vrijwilliger, omdat ik iets wil teruggeven’

    Iedereen die de hoofdtent van de Pinksterconferentie binnenwandelt, ziet het rode leger staan. Ze heten alle bezoekers vriendelijk welkom, schieten te hulp bij vragen en houden de gesteldheid van bezoekers in de gaten. Het zijn de zestig vrijwilligers gehuld in een rood shirt. ‘Ik krijg er zoveel energie van. Het is heel mooi om zo mee te helpen’, zegt vrijwilliger Johan Winters (53).

    Tijdens de aanbidding heft hij zijn handen in de lucht. Bij een uptempo lied danst hij met zijn medevrijwilligers. Tussendoor knikt Johan vriendelijk naar bezoekers en bemoedigt hij mensen. Al zes jaar helpt hij mee in de hoofdtent. ‘Jaren geleden zat ik hier als een spons en consumeerde ik alles wat op de Pinksterconferentie gebeurde. Nu mijn kinderen groot genoeg zijn, wil ik iets teruggeven. En het is ook nog harstikke gezellig in het team.’


    Vrolijke vrijwilligers van het rode leger: Jan Gerrits, Johan Winters en Janet Jonkers. - beeld ND

  • 29 mei, 10:56

    Op missie om het goede nieuws te delen

    Billy Wilson van de organisatie Empowered23 gaat voor in de hoofdtent. ‘Samen kunnen we het goede nieuws van Jezus aan elk persoon op aarde brengen. Anderhalf jaar geleden was ik in de bergen van de Rocky Mountains en ik bad tot God. Ik vroeg Hem: Hoe gaat het ooit gebeuren dat elk persoon op aarde een mogelijkheid krijgt om U te leren kennen in de komende tien jaar? Het klinkt onmogelijk.’ God sprak tegen hem, zegt hij. ‘Het zal een persoon tegelijk gaan.’

    Hij preekt uit Lucas 15 over de gelijkenis van het verloren schaap. ‘Dit is zo belangrijk. Jezus laat de 99 achter om die ene te vinden. Jezus is de goede Herder. Maar Hij is ook de rusteloze Herder. Zolang een schaap verloren is, zal Hij niet rusten. Ik was als tiener erg verloren. Ik was weg van God en weg van de kudde. Ik ben blij dat God niet heeft gerust totdat Hij mij gevonden heeft.’

  • 29 mei, 09:58

    ‘Duizenden jongeren zijn dit weekend opgewekt’

    Ook NOS Stories, de online nieuwsvoorziening van de NOS gericht op jongeren, heeft aandacht voor Opwekking. In het filmpje komt Joyce den Engelse, organisator van de Teenzone, aan het woord. ‘Je ziet dat we allemaal connectie zoeken, die hebben we nodig. Zoveel jongeren die misschien heel verschillend zijn, maar wel hetzelfde doel hebben: ontdekken. ‘Wie is God?’

  • 29 mei, 09:55

    Veiligheid boven alles tijdens gebed

    In de tent van Ministry hangt een metersgrote replica van het schilderij de Terugkeer van de Verloren Zoon van Rembrandt. Dit is de ruimte waar mensen bijvoorbeeld na de dienst gebed ontvangen. Er zijn dekentjes, want het kan wat koud zijn. ‘Iedere bidder loopt dan met een dekentje naar iemand toe’, vertelt bidder Yvonne Elbers. 

    Er zijn zo’n honderd bidders voor tienduizenden mensen. ‘Soms moeten we creatief zijn. Een paar avonden was het heel erg vol in deze ruimte, gelukkig konden we ook buiten bidden’, zegt Yvonne. Er wordt gebeden volgens richtlijnen van Opwekking, dus zorgvuldig omgaan met aanraken. ‘Veiligheid boven alles.’ Met haar gitaar om haar nek loopt Yvonne naar de muziekgroep van Ministry, waar ze aanbiddingsliederen gaat spelen.

    Vandaag staan de samenkomsten in het teken van het geloof delen met anderen. Bij de volwassenen spreekt Billy Wilson over ‘Jezus zichtbaar door ons’. In de jongerentent spreekt David de Vos over ‘de wereld zal Hem zien’. 


    Een replica van Terugkeer van de Verloren Zoon van Rembrandt. - beeld ND

  • 29 mei, 09:40

    Reportage: Marije liet voor zich bidden tijdens genezingsdienst

    ‘Zondagavond is altijd de genezingsdienst. Ik heb meermaals voor me laten bidden, elke keer met vrij weinig verwachting, maar toch hoop’, twittert Marije Roeleveld daags voor Opwekking. Geneest ze dit jaar wel?

    Ze ziet zichzelf als nuchter en realistisch: ‘Toch is het elke keer weer een teleurstelling als er niks gebeurt. Dat is geen reden voor mij om niet meer te geloven of niet meer voor me te laten bidden, maar ja.’ Ze vertelt haar verhaal in deze reportage.

  • 29 mei, 08:55

    ‘Gebed is de motor van de Pinksterconferentie’

    ‘God, we bidden vanmorgen voor al onze vrijwilligers. Bescherm ze. Dank U wel voor hun inzet en toewijding.’ In de tent van het 24-uurs gebed zit, maandagmorgen op de laatste dag van de Pinksterconferentie, een handjevol bidders met dekens om zich heen geslagen. Yvonne Elbers, een van de bidders, was er al om 7 uur om samen met anderen te bidden. 

    Op het gebedsplein was tijdens het festival iedere ochtend een gebedsbijeenkomst. ‘Voor iedereen die wakker is’, zegt Yvonne. ‘Vanmorgen stond het hele gebedsplein vol. Dan bidden we bijvoorbeeld voor alle programma’s, het verkeer en de veiligheid. Gebed is het fundament van alles. Het is de motor van de Pinksterconferentie.’


    Yvonne Elbers en Esther Cozijnsen. ‘Gebed is het fundament van alles.’ - beeld ND

    Esther Cozijnsen is de coördinator van het 24-uurs gebed. ‘In gebed uiten we onze afhankelijkheid naar God. Gister was er nood aan de man, want er was tijdelijk geen water. Gelukkig gebeurde het tijdens het hoofdprogramma, dus weinig mensen hebben er hinder van gehad. De praktische vrijwilligers zijn het probleem gaan oplossen. Wij zijn gaan bidden.’

    Op het gebedsplein is naast de tent van het 24-uurs gebed ook een stilteruimte, een plek om een gebedsreis te volgen en een ruimte voor ministry. Iedereen is welkom voor gebed of een gesprek.

  • 28 mei, 21:51

    Einde liveblog voor vandaag. Morgen de laatste dag

    Het programma van deze zonnige en drukke zondag zit erop in Biddinghuizen. Morgenochtend wordt het liveblog weer aangevuld. Tot dan!

  • 28 mei, 21:39

    Einde genezingsdienst

    Het einde van de genezingsdienst nadert. Spreker David de Vos wisselt gebed af met getuigenissen van mensen die vorig jaar genezen zijn. Nu de zon onder is, wordt het in snel tempo kouder. Opwekkingsbezoekers halen dekentjes tevoorschijn, anderen wandelen terug naar de tent. 

    Voor kinderwerker Marije is net gebeden door een echtpaar. Het heeft nog niet direct geleid tot genezing. Ze gaat rustig naar haar tent om uit te rusten. Morgen volgt weer een drukke dag met kinderwerk. 

  • 28 mei, 20:00

    Eerste Pinksterdag op Opwekking in tien foto’s

    Het is druk op de 53e Pinksterconferentie van Opwekking. In de geschiedenis van het grootste meerdaagse christelijke festival dat ons land kent, is het nog nooit zo druk geweest. Bij de sing-in vanmiddag waren volgens de organisatie ruim 50.000 mensen aanwezig. ‘Ik vind het fantastisch’, vertelde bezoeker Rieko Kamphuis. ‘Het is heerlijk om samen God groot te maken en uit je dak te gaan. En dat met zoveel verschillende achtergronden. Ik stel me voor dat het in de hemel ook zo gaat.’

    Bekijk hieronder het fotoverslag van fotograaf Leonard Walpot. Volg ons op Instagram en bekijk ook onze stories.

  • 28 mei, 19:27

    Zondagavond is het traditiegetrouw tijd voor de genezingsdienst

    Drie kwartier daarvoor staat het buiten, voor de hoofdtent, al rijen dik met mensen. Marije Roeleveld (25) is kinderwerker op de pinksterconferentie. Sinds corona heeft ze extreem allergische klachten door het mestcelactivatiesyndroom. Ze staat ‘ambivalent tegenover de genezingsdienst’ en weet nog niet goed wat ze ervan moet verwachten. 

    Deze avonddienst wordt geleid door evangelist David de Vos, waarover het promotiefilmpje meldt dat hij ‘enthousiast karpervisser’ is. Het leidt tot hilariteit bij Marije: ‘Nu heb ik wel beeld bij hem.’

    Wie denkt dat de genezingsdienst direct met genezing start, heeft het mis. Eerst klinken meer dan een uur uitbundige Opwekkingsliederen uit duizenden kelen in de overvolle tent maar ook op het afgeladen grasveld daarvoor. Daarna start David de Vos met een anekdote over iemand die door een eerdere genezingsdienst zijn geur terugkreeg. ‘Ik vroeg: Hoe weet ik nou of je weer kan ruiken? “Nou, jij stinkt uit je mond”, zei hij.’

    Eerder dit jaar interviewde het Nederlands Dagblad Marije.

  • 28 mei, 18:23

    Bezoeker ontdekt de ‘grootste buggy-stalling van Nederland’


     beeld privébeeld

    In verband met de veiligheid mochten er tijdens de sing-in geen buggy’s meegenomen worden op het festivalterrein van Opwekking. Een bezoeker maakte een foto van de tent vol met kinderwagens. ‘De sing-in is dus niet alleen het grootste christelijke festival, maar ook de grootste buggy-stalling van Nederland.’

  • 28 mei, 17:59

    Opwekking-bezoekers parkeren bij ‘s werelds grootste solar carport

    Mocht je met je auto naar Opwekking zijn gekomen, dan parkeer je je auto bij de grootste solar carport ter wereld. Het parkeerterrein in Biddinghuizen is overdekt met 90.000 zonnepanelen, verdeeld over 35 hectare. Het initiatief voor dit zonnepark komt bij Lowlands vandaan, een ander groot evenement op dit terrein.

    Omroep Flevoland meldt dat het park groene stroom opwekt voor 10.000 huishoudens. Het doel is om evenementen op het festivalterrein in de toekomst volledig op groene stroom te laten draaien. Bijkomend voordeel met dit weer: auto’s staan voor een groot gedeelte van de dag in de schaduw.
    De parkeerplaats bij Opwekking - beeld ND

  • 28 mei, 17:40

    Nynke geniet van de praise in de Bijzondere Mensen Tent

    Nynke is voor de eerste keer bij de praise van de Bijzondere Mensen Tent. Ze houdt van zingen en het lijkt haar leuk. Haar moeder Maria zegt: ‘We komen net van de Sing-in en gaan gelijk verder.’

    Nynke met haar moeder Maria. - beeld ND

    Na afloop straalt Nynke. Ze heeft genoten: ‘Het was heel erg leuk’. Ze heeft staan swingen. Moeder Maria vertelt dat ze voor het eerst op Opwekking zijn maar dit uitstapje smaakt naar meer. Nu nog wat vrienden opzoeken op de camping en dan naar huis. ‘Nee’, zegt Nynke lachend, ‘eerst nog langs de Mac.’

    ‘We zijn gekomen voor een ontmoeting met U...’ , start de zang in de Bijzondere Mensen Tent. Het is beduidend minder druk dan bij de andere activiteiten op het terrein van Opwekking. Maar het feest voor de mensen in de tent is er niet minder groot om. Er wordt uitbundig gezongen en geswingd.
    Er wordt uitbundig gezongen en geswingd. - beeld ND

  • 28 mei, 17:13

    Speciale praise voor ‘bijzondere mensen’

    Mirjam van der Meer en Christine Renners werken op een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke handicap en wachten op de praise van de Bijzondere Mensen Tent. ‘Daar is God, als je ziet hoe puur de bijzondere mensen ermee omgaan, dat wil je niet missen!’

    De Bijzondere Mensen Tent, ‘mooie naam’ staat nu dertien jaar op Opwekking voor mensen met een verstandelijke beperking. ‘Uiteindelijk zijn we allemaal bijzonder’, zegt Christine.
    Mirjam van der Meer en Christine Renners. - beeld ND

  • 28 mei, 17:00

    Demonstratie tegen ‘zondige natuur’ en ‘calvinisme’

    Buiten het terrein, in de berm langs een N-weg, demonstreren twee mannen tegen de ‘Mythes van de afvallige "kerk"’. De een houdt een protestbord omhoog met enkele van deze mythes zoals ‘zondige natuur’ en ‘calvinisme (algemeen)’. 

    Bezoekers van de pinksterconferentie kijken met een half oog terwijl ze de brug overlopen naar het hoofdterrein. ‘Zullen we anders even voor jullie bidden?’ roept een vrouw hen toe terwijl ze haar pas even inhoudt. 

    Twee beveiligers manen het publiek door te lopen. ‘De demonstranten staan op openbare grond. Door ze geen aandacht te geven, hopen we dat ze weer vertrekken.’
    Demonstratie tegen ‘zondige natuur’ en ‘calvinisme’. - beeld ND

  • 28 mei, 16:44

    Leiderschapsseminar overvol. Gelukkig is er de nooduitgang

    De leiderschapsseminar van Henk Stoorvogel en Mark van Vuuren is overvol. Zelfs na aanvang staat er nog een rij. Sommigen vinden ‘het gat in het dak’ en luisteren via de nooduitgang mee. ‘Hier kan je het horen’, roepen mensen naar elkaar. In een mum van tijd is ook de nooduitgang overvol.
    Bezoekers volgen het seminar over leiderschap via de nooduitgang. - beeld ND

  • 28 mei, 16:30

    Studenten Sieuwert en Stephanie zoeken de schaduw op

    Ze lezen heerlijk hun boekje in de schaduw van de weinige bomen op het Opwekkingsterrein. ‘Het werd me te warm op de Sing-in’, vertelt Sieuwert. ‘Ik heb de hele tijd hier gezeten, het is zo warm dan verbrand ik levend’, lacht zijn verenigingsgenote Stephanie. 

    Ze kamperen met hun studentenvereniging Navigators Ede en genieten nog even van de rust op het jongerenterrein. Stephanie wil vanavond nog naar de gebedsdienst maar Sieuwert ‘ziet t altijd wel op Opwekking, het is meestal die gaat daar naar toe’ en dan gaat hij mee.
    Stephanie en Sieuwert - beeld ND

  • 28 mei, 15:45

    Tieners genieten van goede ‘vibes’

    ‘Het was wel warm, maar het was wel heel gezellig’,  zeggen vriendinnen Danielle, Caitlyn en Maryse. Ze genieten nog na van de goede ‘vibes’ tijdens de sing-in. De tieners zijn iets eerder weggegaan en wachten tot de tienertent opengaat.  Ze genieten: ‘Het geloof delen met iedereen’. Maar ook eerlijk: ‘Ik ben hier gewoon voor de gezelligheid’.


    Danielle, Caitlyn en Maryse. - beeld ND

  • 28 mei, 15:29

    Opwekking-directeur Flach leidt ‘proclamatie’ over Nederland

    Ruben Flach neemt de microfoon tijdens de sing-in, na het lied ‘Waardig is uw naam Jezus’. ‘Omdat die naam zo geweldig is, spreken we samen een proclamatie uit. Over dit land, over je eigen situatie.’ 

    Telkens wordt een Bijbeltekst voorgelezen, bijvoorbeeld Filipenzen 2:10-11: ‘opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in de hemel, op de aarde en onder de aarde...’ 

    Waarop het veld antwoordt: ‘Want wij zien Jezus.’

  • 28 mei, 15:07

    Groepje christenen met regenboogvlaggen tijdens sing-in

    Chris Roth (40), links. beeld ND

    Een groep lhbti+-christenen heeft regenboogvlaggen meegenomen naar de sing-in en zwaait daar enthousiast mee. ‘Onze boodschap hier is dat iedereen welkom is bij God; ook als je lhbti+ bent. En als je je, om welke reden dan ook, uitgesloten voelt’, zegt Chris Roth (40).

    De groep is betrokken bij Wijdekerk, een stichting die zich inzet voor lhbti+-christenen, en kampeert  met elkaar op Opwekking. Ze hebben daar als stichting vanuit Opwekking toestemming voor gekregen, vertelt Roth. ‘We krijgen veel leuke reacties van mensen die langs ons veldje lopen, maar er zijn ook verhitte discussies, met mensen die gelijk beginnen over seks en pedofilie.’

    Hij probeert in zulke gesprekken altijd overeenkomsten te vinden. ‘We doen allemaal goede en minder goede dingen. Uiteindelijk gaat het om de liefde van Jezus.’

    Ook is er geregeld bezoek van homo’s, lesbiennes en transgender personen die Opwekking bezoeken en hun verhaal komen vertellen, vertelt hij. ‘Dat zijn soms heel heftige verhalen.’

    Roth staat naar eigen zeggen met gemengde gevoelens bij de sing-in, die geleid wordt door InSalvation. Deze muziekgroep kwam vorig jaar in het nieuws omdat deze een concert afzegde waar een predikant die getrouwd is met een man zou bidden. ‘We hebben InSalvation uitgenodigd om te komen praten met ons. We hopen dat ze die uitnodiging aannemen. We zingen straks: ‘Je mag er zijn, je hoort er helemaal bij’, ik hoop dat dat wat hen betreft ook voor ons geldt.’

    De groep zingt intussen enthousiast mee. ‘Uiteindelijk komen we hier voor God.’ 

  • 28 mei, 14:41

    Genieten bij de sing-in: ‘Een interview? Kan het ook straks?’

    Insalvation zingt het lied Waymaker. Rieko Kamphuis (42) wil nog even niet geïnterviewd worden ‘Kan het ook straks? Ik wil graag dit lied eerst zingen.’ Na het lied bidt Jafeth Bekx: ‘Heer we heffen onze handen op met vele tienduizenden. U bent onze wegbereider.’ Mensen over het hele veld heffen hun handen omhoog. Na het gebed maakt Kamphuis met kleine tegenzin tijd voor een interviewtje. ‘Ik vind het fantastisch. Ik ben er alleen vandaag. Het is heerlijk om samen God groot te maken en uit je dak te gaan. En dat met zoveel verschillende achtergronden. Ik stel me voor dat het in de hemel ook zo gaat.’

  • 28 mei, 14:35

    Terrein sing-in is vol, mensen worden teruggestuurd door medewerkers

    De hoofd-BHV’er geeft aan dat er nu 50.000 mensen op sing-in terrein zouden zijn: ‘Dat wordt mij gezegd’. Hij wordt continu gevraagd door mensen of ze er alsjeblieft toch doorheen kunnen. Vriendelijk maar beslist stuurt hij ze weg. Alleen tieners mogen het terrein van de sing-in nog op.

  • 28 mei, 14:03

    Sing-in is begonnen

    Het terrein voor de sing-in loopt snel vol. Mensen zoeken nog naar een plekje, terwijl InSalvation, de band die de sing-in leidt, iedereen vraagt te gaan staan. Kinderen zitten op schouders of gaan in het gangpad staan om het podium te kunnen zien. Het eerste lied schalt uit de speakers: ‘Heer U bent goed.’

  • 28 mei, 13:45

    Columniste Annemarieke Graveland viert voor het eerst van haar leven avondmaal

    Voor het eerst van haar leven heeft Annemarieke Graveland - die naar eigen zeggen het christendom aan het ‘ontdekken’ is - op Opwekking het heilig avondmaal gevierd, tijdens de ochtenddienst. Ze deelde dit zelf op Twitter. 

    Annemarieke is columniste voor de website CVandaag, waar zij als buitenstaander de christelijke wereld verkent. Zo bezoekt ze regelmatig christelijke bijeenkomsten en concerten en doet daar verslag van. 

    In maart vertelde ze in het Nederlands Dagblad over haar groeiende geloof. ‘Ik voel me steeds minder buitenstaander in de christelijke wereld. Daarvoor verdiep ik me al te lang in het geloof, nu zo’n twee jaar. Ik denk dat ik steeds meer met het geloof bezig ben zoals gelovigen dat ook doen.’

  • 28 mei, 13:34

    EHBO: drink voldoende water en smeer je in

    Bij de EHBO is het niet drukker dan normaal. Fleur Emmink (43) is arts en heeft de leiding over het medisch team bij de sing-in. ‘Elk jaar is de zondagmiddag het drukste moment. Dan zetten we alle beschikbare medewerkers in. We zijn met meer dan honderd medisch geregistreerde experts, waaronder voonamelijk artsen en verpleegkundigen.’ Emmink is blij alles onder controle te hebben. ‘Het belangrijkste is dat mensen goed drinken en zich goed insmeren.’

  • 28 mei, 12:52

    Weinig mensen teruggestuurd bij ingang Opwekkingsterrein

    Gister maakte Opwekking bekend dat de dagkaartjes voor zondag uitverkocht zijn. Vincent Peeters (29) helpt een paar uur mee om kaartjes te controleren. ‘Ik ben eigenlijk gewoon kampeerder, maar ze hadden nog wat mensen nodig.’ 

    Ondanks de drukte heeft hij nog niet veel mensen moeten weigeren omdat ze geen dagkaartje hadden. ‘Het is maar een paar keer voorgekomen. Zo was er iemand die verbaasd zei: "O, is het vol? We komen hier altijd even koffie doen." Mensen zijn vooral verbaasd. Maar niemand doet eigenlijk moeilijk als ik ze niet toelaat.’

    De meesten mensen zijn inmiddels op het terrein. Bij de ingang is het nu rustig.

  • 28 mei, 12:02

    WWJD-armbandjes nog steeds populair

    ‘Bestaan deze al heel lang? Ik ken ze van TikTok!’ Andrea Bakhuisen (14) staat met een stoffen armbandje in haar hand waar de afkorting ‘WWJD’ staat. Voor 2,25 euro zijn de armbandjes in alle kleuren van de regenboog te koop. Ook haar vriend Nathan Bertelink (16) koopt er een in het zwart. Hij wil ‘m naast zijn horloge gaan dragen. ‘Zo zie ik elke keer de afkorting van What Would Jesus Do; dat maakt mij weer wat bewuster als ik bijvoorbeeld iets niet zo slims wil doen.’ Hij weet wel dat deze armbandjes twintig jaar geleden ook al populair waren. ‘Vertelde m’n vader.’


    ‘Vooral Amerikaanse, christelijke influencers dragen op TikTok het WWJD-armbandje’, zegt Andrea Bakhuizen - beeld ND

  • 28 mei, 11:40

    Een ‘iconische pinksterpreek’ van Petrus uit Handelingen 2

    De preek op het hoofdterrein gaat over Handelingen 2. Een iconische pinksterpreek van Petrus, vindt Stoorvogel. In zijn preek haalt Petrus een tekst uit Joël aan. Daaruit blijkt dat Gods Geest velen zal vervullen. ‘Eén profeet is niet voldoende om de wereld te redden. We hebben overal profeten nodig. Het idee dat een niet genoeg is, is de grote gedachte van pinksteren. God zal Zijn Geest uitgieten, zodat allen die met de geest vervuld zijn, profeten zijn.’

    Profeet zijn is volgens Stoorvogel echter een hele uitdaging in de drukte van onze tijd. ‘Als je daarnaast ook nog op de bres moet staan voor het recht, kan dat makkelijk te veel worden. We zijn vergeten wat het is om te branden met een passie voor iets wat groter is dan wijzelf. Daarom hebben we de Geest van God nodig om ons te maken tot profeten.’

  • 28 mei, 11:30

    Gert-Jan Segers: kerk is meest diverse, inclusieve familie ter wereld

  • 28 mei, 11:15

    Reportage: Propvol Opwekking brengt christenen bij elkaar

    Terwijl de ontkerkelijking in Nederland doorzet, trekt Opwekking een recordaantal bezoekers. Waar in het kerkelijke klimaat stellingnames soms scherp zijn, vallen kerkmuren weg bij Nederlands grootste christelijke festival, zeggen bezoekers.

    ‘Zingen verbindt. Kerkmuren en standpunten vallen weg wanneer we samen God aanbidden. Ik denk dat de Pinksterconferentie dit jaar nog urgenter is dan andere jaren.’

  • 28 mei, 10:45

    Avondmaal met duizenden christenen

    ‘Mag ik acht cups?’, vraagt een vrouw. Dat mag zeker. Op eerste pinksterzondag wordt het heilig avondmaal gevierd. Buiten op het veld zijn kraampje neergezet om de avondmaalscups uit te delen. Althans, de duizenden bezoekers komen rustig naar voor de kraampjes. De meeste bezoekers nemen voor anderen mee. Er zijn ook glutenvrije versies. Ondertussen zet de Opwekkingband het lied ‘Jezus Overwinnaar’ in.

    Binnen in de tent worden de avondmaalscups uitgedeeld in doorzichtige vuilniszakken.

    Mensen pakken hun cupje en gaan staan voor het heilig avondmaal. Opwekking-directeur Ruben Flach: ‘Kijk naar je buurman en buurvrouw, zegen elkaar door de hand op de schouder te leggen als dat mag.’ Overal op het terrein leggen mensen een hand op elkaars schouder of geven elkaar een omarming. Daarna vieren mensen avondmaal door het cupje open te maken, waar ook een broodje in zit.

  • 28 mei, 10:41

    Ruim vierduizend vrijwilligers

    Terwijl de live aanbiddingsmuziek uit diverse tenten schalt, lopen Lize Versluis (21) en Timon Kuperus (19) met afval en emmers over het terrein. Ruim vierduizend vrijwilligers helpen tijdens de pinksterconferentie, en zij zijn er twee van. ‘Wij zijn lid van studentenvereniging Ichthus in Eindhoven. Als landelijke vereniging maken wij dit weekend drie keer per dag twee wc-blokken schoon.’ In ruil daarvoor kregen de honderd studenten een veld toegewezen dicht bij het jongerenterrein. ‘Een goede deal, anders hadden we misschien ver weg of versnipperd onze tentjes moeten opbouwen.’


    Lize en Timon zijn twee van de vierduizend vrijwilligers dit weekend. - beeld ND

  • 28 mei, 09:30

    Een uur wachten om in de tent te kunnen

    Vandaag worden er ruim tienduizend mensen meer verwacht op de pinksterconferentie. Drie kwartier voor de eerste dienst van de dag, waarbij traditiegetrouw het Heilig Avondmaal wordt gevierd, staan er enorme rijen voor het hoofdpodium. Willem Guijt (47), redelijk voor in de rij, heeft geleerd van het verleden. ‘Afgelopen jaren stond ik nu met de auto in de lange file voor het terrein. ‘We slapen nu op een camping en fietsen hier naartoe.’ Ruim een uur staat hij al in de rij, want hij wil graag de dienst binnen in de tent meemaken. ‘Buiten raak je toch sneller afgeleid.’ 

    Hij hoopt ‘echt Pinksteren’ mee te maken en iets van de Heilige Geest te ervaren. ‘Daar draait het om met dit feest.’ De massaliteit van deze pinksterdienst heeft voor hem meerwaarde. ‘Ik vind het bemoedigend, op zoveel plekken lopen kerken leeg en dan is het prachtig om te zien dat het geloof zoveel mensen op de been brengt.’


     Binnen in de tent beleef je de dienst meer, zegt Willem Guijt (47) - beeld ND

  • 28 mei, 09:03

    Nu al files op weg naar Opwekking

    Al vroeg op de morgen is het erg druk op weg naar Opwekking. Op de weg van Harderwijk richting het evenemententerrein bij Biddinghuizen staan auto’s al stil. Opwekking vraagt bezoekers vandaag zoveel mogelijk te carpoolen of (het laatste deel) met de fiets te komen, vanwege het uitpuilende parkeerterrein.

  • 28 mei, 08:12

    Wat is er fijner dan wakker worden met koffie en een krantje?

    Gisterochtend verraste Marien Korterink een aantal ND-lezers op de Opwekkingcamping met een verse dagkrant en een kop koffie. Kom jij dit vandaag langs onze stand om ND-redacteuren te ontmoeten, de krant te lezen en meer te horen over ons actieabonnement?

  • 27 mei, 22:05

    Tot morgen!

    De zon is onder. Het programma van de tweede dag van de pinksterconferentie zit erop. Morgenochtend wordt het liveblog weer aangevuld. Tot dan! 

  • 27 mei, 22:00

    ‘Jezus wil spreken tot je hart, om iets recht te zetten’

    Jezus maakt je los van de leugen en laat je drinken van het water van de waarheid. Dat is de boodschap van spreker Nadine de Vos, oprichter van vrouwenbeweging Arise, op het hoofdpodium zaterdagavond. De tent zit vol en mensen zitten in de avondzon op het gras of in meegebrachte stoeltjes.
    De Vos spreekt over de ontmoeting van Jezus met een kromgebogen vrouw, beschreven in het evangelie van Lucas. ‘Wat Jezus doet is revolutionair. Hij spreekt niet over haar uiterlijk, Hij spreekt tot haar binnenkant en noemt haar “dochter van Abraham”. Dat vind ik prachtig als leider van een vrouwenbeweging. Het staat maar een keer in de bijbel: dochter van Abraham.’ Volgens De Vos zet Jezus de vrouw ‘onder de belofte van Abraham’. ‘Door haar zo te noemen, geeft Jezus de vrouw een koninklijke opdracht. Hij zegt: ‘Je bent overgezet in mijn Koninkrijk, je mag gaan leven zoals ik jou werkelijk heb bedoeld.’

    Hoeveel leugens en nare woorden heeft deze vrouw wel niet in haar leven gehoord, vraagt De Vos zich af. ‘Welke woorden, welke waarheid heb jij nodig om van Jezus te horen over jou persoonlijk? Pinksteren betekent dat gelovigen dag aan dag worden vernieuwd van binnen. Drink van het water van de waarheid.’
    De Vos vraagt aan de bezoekers of ze willen gaan staan en hun hoofd buigen ‘als het ware als die kromgebogen vrouw’. ‘Ik geloof dat Jezus wil spreken tot je hart, om iets recht te zetten. Want God is zo betrokken bij ons leven.’

  • 27 mei, 21:45

    Opwekking zondag voor het eerst helemaal vol

    Voor het eerst in het 53-jarige bestaan van de Pinksterconferentie van stichting Opwekking moet de organisatie nee verkopen aan daggasten. Alle toegangsbewijzen voor zondag zijn uitverkocht en de parkeerplaats puilt uit.

    Los van de capaciteit van de vergunning, is de maximale omvang van het terrein nu bereikt, zegt woordvoerder Maartje Dekens. ‘Je ziet het aan het overvolle parkeerterrein, maar ook op het festivalterrein: we zitten aan onze max.’

  • 27 mei, 20:23

    Lees het interview met Nadine de Vos in het Nederlands Dagblad

    De enige vrouwelijke hoofdspreker van de pinksterconferentie, Nadine de Vos, betreedt bijna het podium. ND-journalist Jacolien Viveen sprak haar over ‘de zegen van zes uur’, over woorden van God en over verschillen.

  • 27 mei, 19:07

    Lange rijen voor een avondmaaltje

    ‘Morgen nóg drukker?’ Sarah (23) uit Amersfoort schrikt even als ze hoort dat de inschrijvingen voor de zondag zijn gesloten. Het is etenstijd en er staan flinke rijen voor de verschillende kramen met friet, vis en kebab. Zelf staat Sarah met haar vrienden in de rij voor pizza. ‘We staan nog geen tien minuten te wachten hoor, het loopt snel door’. Morgen verkoopt ze koffie op het terrein en bij nader inzien vindt ze de grote stroom mensen juist gezellig. ‘Gaat de dag lekker snel én de meeste mensen komen morgen natuurlijk voor de sing-in ‘s middag. Ik weet niet hoeveel je van de drukte merkt op andere plekken.’


    De enorme drukte die morgen wordt verwacht, komt vooral door de sing-in, denkt Sarah (rechts in korte broek) uit Amersfoort. - beeld ND

  • 27 mei, 18:28

    Geen dagtickets meer beschikbaar

    Opwekking 2023 is heel druk bezocht. Voor de zondag zijn er geen dagtickets meer beschikbaar. Mensen die al eerder een dagkaart hebben gereserveerd, worden opgeroepen niet met de auto naar het terrein te komen. Als het kan, probeer dan te carpoolen of – als dat mogelijk is – kom op de fiets, is het advies. 

  • 27 mei, 18:09

    ‘Ik zie Jezus in de Bijbel’

    In de tent van het Nederlands Dagblad kunnen bezoekers een video inspreken, waarin zij antwoord geven op de vraag: Waar zie jij Jezus? Sophia (9) uit Maassluis heeft net een video opgenomen. ‘In de Bijbel zie ik Jezus’, zegt zij. ‘En ik voel Hem in mijn hart. Ik word dan enthousiast en soms een beetje druk - dat hoort gewoon bij mij.’ Houd de stories op het instagramkanaal van het Nederlands Dagblad in de gaten, want daar komen verschillende antwoorden van bezoekers voorbij. 


    Jezus opmerken in haar hart geeft Sophia een ‘fijn gevoel’. - beeld ND

  • 27 mei, 16:50

    Marianne Thieme: ‘Blijkbaar doe ik telkens iets wat niet zo populair is. Me als gelovige uitspreken’

    In de verzengende zon luistert een trouw podcastpubliek naar een live-versie van De Ongelooflijke Podcast. Het decor is een radiowagen met glazen wanden; in het aquarium het duo David Boogerd (presentator) & Stefan Paas (theoloog) en de uitgelezen gast voor vanmiddag, Marianne Thieme, oud-leider van de Partij voor de Dieren en nog slechts een bul-uitreiking verwijderd van het predicaat ‘theoloog’. 

    Dat ze koos voor theologie zal niemand die haar kent verbazen, vertelde ze. ‘Een langgekoesterde wens, van jongsaf aan.’ En: ‘Blijkbaar doe ik telkens iets wat niet zo populair is. Opkomen voor dieren, toen niemand dat nog deed. Me als gelovige uitspreken, terwijl elk weldenkend mens dat toch al lang achter zich zou hebben gelaten. En dan nu theologie. Het geeft antwoorden op vragen in mijn persoonlijke reis. Het houdt me scherp.’

  • 27 mei, 16:32

    Opwekkingsband zingt nieuwe liederen tijdens afgeladen aanbiddingsconcert

    De Opwekkingsband zingt de nieuwste nummers tijdens een anderhalf uur durend aanbiddingsconcert. De grote zaal is afgeladen vol, veel bezoekers hebben een plaatsje gevonden op het veld.


    Het aanbiddingsconcert staat in het teken van de allernieuwste Opwekkingsliederen. - beeld nd

  • 27 mei, 15:20

    Veel bezoekers aanwezig bij de live-opname van De Ongelooflijke Podcast

    De tafeltjes bij de live-opname van De Ongelooflijke Podcast zijn drukbezet. Presentatoren David Boogerd en Stefan Paas gaan voor deze aflevering in gesprek met Marianne Thieme. Zij studeert deze zomer af als theoloog. 


    Veel publiek bij de live-opname van De Ongelooflijke Podcast. - beeld nd

  • 27 mei, 15:14

    ‘Er staat een levensgroot kruis, maar we vieren hier toch Pinksteren?’

    Aan de rand van het grote evenemententerrein staat Aad Peters, tv-producent, poppenspeler, kunstenaar, tegen een vuilcontainer. Hij gaat inmiddels onder een grijze krullenbos door het leven. ‘Ik loop al vijftig jaar mee hè, vanaf 1973. Wat ik hiervan vind?’

    Hij leunt op zijn andere been. ‘Soms denk ik: berust dit niet op een misverstand? Er staat een levensgroot kruis, een centraal element in ons geloof, oké. Maar dat is Pásen. We vieren hier toch Pinksteren?’

    En dan nog eens wat - hij is in een kritische bui: ‘Er loopt hier heel veel volk dat vroeger op het Flevo-festival kwam. Dat is ter ziele, helaas. Maar zou er weer zo’n muziekfestival zijn, ze zouden er massaal naar toe gaan. Dit hier heeft voor mij te veel het karakter van een familiecamping. Niets mis mee hoor.’

    Op dertig meter afstand van ons is een kunstwerk van Aad geplaatst. ‘Een wereldprimeur: de enige verplaatsbare zandsculptuur ter wereld. Gemaakt door Ilja, mijn medewerker, die behoort tot de top-5 van de 250 zandkunstenaars die er zijn. En in alle onbescheidenheid gezegd: van die vijf is hij de beste.

    Wat je ziet zijn hoogoplaaiende vlammen en harten - de liefde gaat boven de wet. Rechts is Jezus verbeeld. Links zien we het lijden: de paal is origineel, zeker 100 jaar oud, een liggende balk van een waterput uit de Sahel. De strepen zijn de striemen waar het touw ooit langsliep. Het roept associaties op met de bijbeltekst: ‘Door zijn striemen zijn wij genezen.’

    Is dit de verbeelding van Pinksteren? ‘Dat is de makke: je kúnt Pinksteren niet verbeelden. De Geest en wat-ie met jou doet, dat is jouw verhaal. Voor ieder verschillend. Maar om toch iets te verbeelden, heb ik tegen de organisatie gezegd: maak rond het kunstwerk een zandbak, waar kinderen kunnen spelen, met emmertjes, schelpjes, zeefjes. Dat geeft leven aan het beeld.’

    Vorig jaar stond het beeld er voor het eerst, dit jaar is er een aangepaste versie. Tevreden? ‘Het staat te geïsoleerd. Wie neemt de uitleg tot zich?’ 


    Aad Peters - beeld nd

  • 27 mei, 13:59

    ‘Wij doen het groen!’

    De organisatie van Opwekking probeert zo duurzaam mogelijk te zijn. Zo wordt er drinkwater bespaard bij de toiletten en staan er her en der watertappunten voor navulflessen. Wel zijn héél veel bezoekers met de auto gekomen. Ze parkeerden op een groot terrein. Onder zonnepanelen - dat dan weer wel. En die maken vandaag overuren.


    Opwekking bespaart drinkwater bij de toiletten en moedigt aan om een eigen waterfles mee te nemen. - beeld nd

  • 27 mei, 13:54

    Tieners zijn zwart-wit: òf ze zijn gemotiveerd om ‘vol voor God te gaan’, òf ze zijn sceptisch en kijken de kat uit de boom

    Aan de andere kant van de stand van Operatie Mobilisatie gooien tieners dartpijltjes. ‘Ze doen het in eerste instantie om een T-shirt te winnen’, zegt Myrna Binnenmars van Teenstreet, een jeugdafdeling van de missionaire multinational. ‘Maar tegelijk willen we hen wel interesseren voor het werk in Gods koninkrijk. Het is een lange-termijn investering. Je hoopt dat ze betrokken blijven. 

    Tieners zijn zwart-wit: òf ze zijn gemotiveerd om ‘vol voor God te gaan’, òf ze zijn sceptisch en kijken de kat uit de boom. Wat ook opvalt: ze zijn vaak de enige in hun klas uit een christelijk gezin. De gemotiveerden durven meer voor hun overtuiging uit te komen. 

    Een nadeel is er ook: ‘Er is zoveel concurrentie, sport, hobby’s, vrienden. Het is echt anders dan vroeger.’


    Myrna Binnenmars - beeld nd

  • 27 mei, 13:51

    Leidt de betrokkenheid bij Opwekking ook tot een grotere inzet voor missionair werk en zending?

    Marlies Smilde (Operatie Mobilisatie) staat bij een van de vele stands in een grote witte tent met allerlei zendingsorganisaties. Er is een wand met vacatures. De handige meeneemkaartjes vinden gretig aftrek. ‘Je merkt dat mensen vandaag niet per se op zoek zijn naar een volgende tree op de carrièreladder. Ze willen iets zinnigs doen.’

    Ze vertelt: ‘In de experience room dagen we bezoekers uit om uit hun comfort zone te stappen. Jezus heeft je niet geroepen om alleen maar in je eigen bubbel actief te zijn. Voor velen is dat echt een nieuwe ervaring. Je kunt het kwartje bij wijze van spreken horen vallen. Alsof ze zich opeens hun rijkdom realiseren. We nodigen hen dan uit om een kaart aan zichzelf te sturen, met iets wat ze graag willen onthouden. Op die manier zetten we hen aan het denken, dat het christelijk geloof niet een bijkomstigheid in het leven is, maar een drijfveer.’ 

  • 27 mei, 13:09

    Opwekking is toegankelijk voor mindervaliden, ‘maar het kan beter’

    Een rolstoeltoegankelijke Dixie. Er zijn dagen dat je het woord niet uitspreekt. ‘Die dagen ken ik ook’, zegt Willemijn Döpp uit Emmen lachend. Ze is wel aangewezen op zo’n mobiele wc. Is Opwekking goed toegankelijk voor mindervaliden? ‘Het kan beter’, zegt ze met veel gevoel voor understatement. Het gravelterrein voor de seminartent waar haar man inmiddels binnen zit, gaat nog wel, maar de eerste koffiecorner had een behoorlijke opstap. ‘Toen ben ik maar doorgereden’, glimlacht ze van onder een fleurig zelfgemaakt zonnehoedje.

    Ze is zelf als vrijwilliger betrokken bij het Graceland-festival, op het Scouting-landgoed in Zeewolde. ‘Daar zijn we helemaal op rolstoelers ingericht.’ Volgens de site zou Opwekking goed toegankelijk zijn, maar het kan hier en daar nog beter.’

    Ze is er voor de eerste keer. ‘Mijn man was er al eerder en was enthousiast. Om er iets van te kunnen zeggen, moest ik er toch zelf een keer gaan kijken.’ Voor een eindoordeel is het nu nog te vroeg.


    Willemijn Döpp - beeld nd

  • 27 mei, 12:34

    Lange rij voor Henk Stoorvogel

    Veel Opwekking-bezoekers hebben interesse in de seminar over leiderschap van Henk Stoorvogel, er staat een lange rij bij de tent.


    Lange rij voor Henk Stoorvogel - beeld nd

  • 27 mei, 12:17

    De eerste merchandise-lijn van Opwekking ‘loopt als een trein’

    Voor het eerst heeft Opwekking dit jaar een ‘merchandise-lijn’ met tekstflarden uit liedteksten. Tassen, drinkbekers, sweatshirts, T-shirts, onderzetters, notitieblokken, muurcirkels, polsbandjes... Een fors aantal vierkante meters van de grote witte tent is gevuld met de creatieve koopwaar. ‘Tienduizend redenen tot dankbaarheid’, ‘Good, good Father’, ‘Reckless love’, ‘Zegekroon’, en nog meer teksten.

    De bedenker van deze spullen heet Ronald Hoogkamer, in het dagelijks leven uitgever en ontwerper bij Majestic Ally, dat allerlei bladen en boeken in evangelisch Nederland op de markt brengt. Voor de foto wil hij wel even een knalblauw truitje aantrekken. ‘De merchandising moest qua uitstraling bij Opwekking passen en het ‘merk’ versterken. Het zijn citaten uit de meest populaire liederen.’ 

    Het zijn spannende dagen voor Ronald, want het kostte een hele investering aan tijd en geld. En, slaat het aan? ‘Het is een groot succes. Het loopt als een trein.’ Voorlopig is hier geen eind aan, waarschijnlijk. ‘Ga daar maar vanuit.’ Ook wat dat betreft dus 10.000 redenen tot dankbaarheid. Tot zover de sluikreclame.


    Ronald Hoogkamer - beeld nd

  • 27 mei, 11:48

    ‘Herrie? Nee joh, ik ben een ouwe rocker’

    Reinder Lont (56) heeft een jaloersmakende camera - zo’n enorme toeter waarbij een close up tenminste iets voorstelt.

    Hij is vrijwilliger en maakt deel uit van een groep van tien fotografen, die het festival op de gevoelige plaat vastleggen. Al jaren is hij van de partij. ‘Meer dan 35 jaar geleden kwam ik al in Vierhouten. Alles was toen véél kleinschaliger. In mijn herinnering was het toen amateuristisch. Nog net geen zelfgeverfde banners, zal ik maar zeggen.’

    Hij komt net uit de tent van het hoofdpodium. ‘Het is best warm daar.’ Op het grote grasveld voor de tent luistert een mensenmassa naar de toespraak. Achter ons is het een drukte van belang bij de stands. ‘Dat is ook een verschil met vroeger. Toen gingen alle kraampjes dicht, als er een programma was op het podium.’ Vlak voor ons gaat een bezoekers helemaal uit zijn dak; hij schreeuwt teksten in het publiek en danst met een kruis. Moet Reinder niet even een plaat schieten? Het ziet er wonderlijk, maar ook fotogeniek uit. ‘Die heb ik al... Het grappige is dat we laatst de foto’s van collega-vrijwilligers bekeken. Wat bleek? Uit die tienduizenden bezoekers bleken we veel dezelfde figuren te hebben gekiekt.’ Hij moet er zelf om lachen. ‘Gods meest wonderlijke kostgangers.’

    Vanavond gaat hij naar de tieners. ‘Wel oordopjes in, anders blijft het lang na-tuten.’ Herrie? ‘Nee joh, ik ben een ouwe rocker. Ze hebben alleen jammer genoeg geen blues.’


    Reinder Lont - beeld nd

  • 27 mei, 11:15

    Jeffrey Rachmat: ‘Zonde heeft altijd gevolgen.’

    Jeffrey Rachmat, voorganger van enkele grote kerken in Djakarta (Indonesië) spreekt op het hoofdpodium over de verloren zoon. 

    ‘Zonde heeft altijd gevolgen. Wie zondigt verliest de kwaliteit die God aan ons leven verbindt. Gods standaard moet plaatsmaken voor de standaard die de wereld ons biedt. Kijk naar de jongste zoon: hij verliet het huis van de vader en eindigde na een zondig leven bij de varkens. De gebeurtenissen raakten aan zijn zelfbeeld. ‘Ik kan niet langer uw zoon zijn’, zegt hij bij zijn terugkeer. ‘Maak me maar een van uw knechten.’ Dat krijg je als de zonde je te pakken neemt. Je diskwalificeert jezelf, omdat je het juiste zicht op jezelf bent kwijtgeraakt.’


    Het veld is volgestroomd voor de dienst van Jeffrey Rachmat. - beeld nd

  • 27 mei, 11:11

    Waar zijn de vrouwen op evangelische podia?

    Op het hoofdpodium van Opwekking staat dit jaar alleen Nadine de Vos als vrouwelijke spreker. Een mannelijke kerkleider of spreker is de norm in evangelisch Nederland. Het is tijd dat er meer evenwicht komt tussen man en vrouw in leiderschap, vinden diverse vrouwelijke voorgangers en sprekers uit de evangelische beweging.

  • 27 mei, 10:38

    ‘Mijn dagboek is een verslag van mijn relatie met Hem’

    Op het veld voor het grote podium zit Marco van Rooijen (23) druk te schrijven in een schrift. ‘Mijn dagboek’, zegt hij. ‘Alles wat God tegen me zegt, noteer ik.’ Zijn tongval verraadt zijn Zuid-Afrikaanse komaf. ‘Tot mijn 9e heb ik daar gewoond. Mijn vader raakte werkloos, en vond als oude blanke man van veertig niet makkelijk nieuw werk. Toen besloten we naar Nederland te gaan. Daar liggen ook onze roots. Mijn voorouders gingen in de VOC-tijd vanuit Groningen naar Afrika.’

    Hij is student Industrial Design; als bijbaan bouwt hij vrachtwagens. ‘In het begin van mijn studententijd raakte mijn geloof op een laag pitje. Niet dat ik God kwijtraakte, maar wel mijn gehoorzaamheid. Sinds een jaar ga ik weer radicaal voor God. Mijn dagboek is een verslag van mijn persoonlijke relatie met Hem.’ 

    Naast Marco liggen een paar vlaggen in de aanslag. ‘Straks ga ik er mee zwaaien. Dan laat ik me leiden door de Geest. Hij geeft me vreugde en vrede.’  
    Marco van Rooijen - beeld nd

  • 27 mei, 10:08

    Grote tent

    De tweede dag van de Pinksterconferentie gaat beginnen. De grote tent stroomt vol voor de preek van Jeffrey Rachmat. 

  • 27 mei, 09:58

    Boeken van de recent overleden theoloog Tim Keller worden veel verkocht

    Recht tegenover het hoofdpodium bevindt zich een enorme tent met de grootste evangelische boekhandel van Nederland. ‘Maandag zijn we begonnen met de opbouw’, zegt Jos Wagemans, terwijl hij zijn blik laat dwalen over de eindeloze rijen overvolle schappen. Hij staat bij een hoekje met stapels boeken van de vorige week overleden Tim Keller. Verkopen die uitgaven hier een beetje? ‘Ja, hij doet het goed, sinds hij bij de Heer is.’ 

    Jos is afkomstig uit België, hij werkt als pastoraal werker in Genk, in ‘het enige evangelische bejaardenhuis’ van Vlaanderen. Hij woont in Kortessem, ‘waar ik Prins Carnaval ben geweest’. Dat doet een katholiek verleden vermoeden. ‘Zeker wel. Ik was zelfs fanatiek; op twee plaatsen was ik misdienaar.’ Op 33-jarige leeftijd vond hij de Heer, of de Heer hem. ‘En sinds ik het boek ‘Wake up’ las, heb ik hart voor Israël. Ik organiseer ook reizen naar het land, met een messiasbelijdende jood.’
    Jos Wagemans - beeld nd

  • 27 mei, 09:10

    Een zonnige zaterdagmorgen

    Op de winderige verlaten wegen rond het terrein van Opwekking lopen eenzame joggers. Bleke voorjaarskuiten, verhitte rooie koppen in diverse stadia van afzien. Is dit de dagelijkse routine, die met ijzeren discipline wordt voortgezet?

    ‘Nou nee’, zegt Tim Smouter uit Barendrecht uithijgend, ‘ik doe het bijna nooit. Maar het was stervenskoud vannacht, dus ik dacht: laat me maar even warmlopen. De organisatoren hadden de lat hoog gelegd: 10 kilometer, 4.30.

    Dat wil zeggen: elke kilometer in gemiddeld viereneenhalve minuut… Ooit heb ik 20 km gelopen in 2.20, wat neerkomt op 7 minuten per kilometer. Dus dan weet je het wel. Ik heb het vandaag 3 km volgehouden en ben daarna op mijn eigen tempo blijven joggen. Ben wel toe aan een ontbijtje nu.’

  • 26 mei, 22:14

    Tot morgen!

    Mozaiek Worship geeft een concert in het Compassion Café. De spiegeltent is afgeladen, honderden mensen kunnen er niet meer bij. Voorafgaand aan het concert gaf de band een mini akoestisch optreden voor de mensen buiten. Dit is het laatste bericht in het liveblog vandaag. Morgenochtend zijn we er weer, tot dan!


    Mozaiek Worship in het Compassion Café. - beeld nd

  • 26 mei, 21:29

    ‘Mooi dat er zoveel christenen bij elkaar komen’

    De twee vriendinnen Gilleon Sjauw-Mook en Esther Knott-Macnack zijn op zoek naar een oplaadpunt, want hun mobiele telefoons zijn helemaal leeg. Ze zijn voor het eerst bij Opwekking. ‘Mooi dat er zoveel christenen bij elkaar komen. Het geloof verbindt ons’, glundert Gilleon, die poëzie schrijft onder haar artiestennaam Gilleon’S Hope. 

    Ze gaat vanavond laat twee spoken word gedichten opvoeren in de Keet op het jongerenterrein. ‘De eerste gaat over genezing en herstel. De andere over generaties.’ Esther is mee om alles vast teleggen. ‘En natuurlijk voor de gezelligheid’, lacht Esther.


    Esther Knott-Macnack en Gilleon Sjauw-Mook  - beeld nd

  • 26 mei, 21:11

    ‘We pakken steeds wat stukjes van de dienst mee’

    ‘Jezus wil bij je komen en Hij vraagt het je niet eens. Voel je die hunkering van Jezus? Hij moet bij je zijn, want Hij houdt van jou.’ spreekt Jeroen Dorstijn vanaf het hoofdpodium. 

    Buiten eet de familie Hoekstra nog snel iets. Marc Hoekstra (44) en zijn dochter Serena (12) zijn vrolijk. ‘We pakken steeds wat stukjes van de dienst mee. Mijn vrouw Ivonne en zoon Simeon zijn vast de zaal ingelopen. Ze zitten nu daar. Mijn zoon zwaait, zie je dat?’ 

    Serena is voor de tweede keer op de conferentie. ‘Vorig jaar was ik alleen met mijn moeder. Nu is papa ook gestrikt.’ Het gezin kampeert, met de vouwwagen. ‘Voor het eerst’, glimlacht Serena. Ze heeft nog een boodschap voor alle ND-lezers: ‘Kom allemaal naar Opwekking, want het is leuk, opbouwend en verbindend.’


    Marc en Serena Hoekstra. - beeld nd

  • 26 mei, 20:58

    ‘Jezus kijkt dwars door je schaamte heen’

    Jeroen Dorstijn, voorganger van GODcentre Gouda, vertelt in de preek over het verhaal van Zacheüs uit Lucas 19. ‘Maar Jezus ziet jou. En Hij wil niet ver weg blijven, maar dichtbij komen.’ Tussendoor maakt hij een grapje. En zingt hij zelfs een stukje van het lied ‘kom nu je boom uit’, waarna hij applaus krijgt. ‘Jezus zegt vandaag tegen jou: Ik zie jou. We proberen alles te bedekken met schaamte, maar Hij kijkt er dwars doorheen.’


    Jeroen Dorstijn preekt tijdens de eerste samenkomst. - beeld nd

  • 26 mei, 20:34

    ‘Heel mooi als jongeren zich uitstrekken naar God’

    Tussen de jongeren op het jongerenterrein staan ook enkele volwassenen. Bijvoorbeeld Massai Regelink. Zijn zoon Levi (17) danste met Mind Connected in het voorprogramma van de eerste dienst. ‘Hij vond het supervet om te doen. Ik ben zo trots op hem’, zegt hij wanneer hij een filmpje laat zien. ‘Heel mooi als jongeren zich uitstrekken naar God. Ik geloof dat God ook door dans heen tot ons kan spreken.’


    Massai Regelink. - beeld nd

  • 26 mei, 20:08

    Op het jongerenterrein

    Op het jongerenterrein zingen jongeren luidkeels en met handen in de lucht het lied ‘Juich voor de Heer’. Even verderop zitten de broers Joris (15) en Elias (14) Wagenaar naar een potje basketbal te kijken. ‘We hebben de hele middag gevolleybald.’ Nu wachten ze een half uur totdat Teenzone, het tienerprogramma, begint. ‘We zijn hier voor het eerst en het is heel gezellig!’


    De broers Wagenaar. - beeld nd

  • 26 mei, 19:42

    Opwekking is begonnen

    De Pinksterconferentie is begonnen. ‘Heer, U bent welkom in ons midden’, zingt de band van Opwekking. ‘Heel het weekend’, zegt aanbiddingsleider Elisa Krijgsman tussendoor. Ruben Flach, de directeur van Stichting Opwekking heeft enkele openingswoorden. ‘De sfeer zit er geweldig in. Welkom, welkom. De 53e Pinksterconferentie, wat een wonder. Gaaf om hier met elkaar te zijn. Deze plek is in eerste plaats voor God gebouwd. Het gaat om Jezus, Hij staat centraal.’

    Buiten op het veld staan bankjes waar bezoekers ook de dienst kunnen kijken. Anderen hebben eigen stoeltjes meegenomen.


    Mensen volgen de dienst op het hoofdterrein van Opwekking. - beeld nd

  • 26 mei, 19:05

    Het kruis van de Pinksterconferentie wordt nog even verankerd

    Aan de voet van het kruis slaan Ruben Hogeweij en Libbe Reitsma stalen grondpinnen de bodem in. ‘Het kruis stond er al, maar is nog niet verankerd’, zegt Reitsma. Hoe groot het bekende kruis van de Pinksterconferentie, dat jaarlijks in het midden van het hoofdterrein staat, weten de mannen niet. ‘Maar wat ik wel weet, is dat er een verhaal achter dit kruis zit’, reageert Reitsma. ‘De man die het kruis bedacht en gemaakt heeft is vorig jaar overleden. Vorig jaar was hij nog bij de conferentie, hij zat toen in een rolstoel. Dit is de eerste Pinksterconferentie zonder hem.’

    Ondertussen slaat Hogeweij rustig verder, want voordat de eerste samenkomst begint, moeten alle zestien pinnen in de grond zitten. ‘Het eerste stukje gaat wel, maar daarna wordt het echt zwaar’, zegt hij. Daarom wisselen de mannen van het team praktische ondersteuning elkaar af. Reitsma: ‘Ik zal proberen de schijnwerper te missen.’


    Aan de voet van het kruis slaan Ruben Hogeweij en Libbe Reitsma stalen grondpinnen de bodem in - beeld ND

  • 26 mei, 18:59

    Nog een half uur en dan begint de eerste dienst

    Op het terrein van de Pinksterconferentie worden de laatste pizza’s opgegeten. Bezoekers maken nog een korte stop langs de camping. Andere bezoekers wandelen rustig naar het hoofdterrein, waar om half acht de eerste samenkomst is. Op de achtergrond klinken aanbiddingsliederen. Mensen zijn vrolijk, en kijken uit naar wat komen gaat. 

  • 26 mei, 16:50

    Ben jij dit weekend op Opwekking? Kom langs!

    De sfeer zit er al goed in bij de Pinksterconferentie van Opwekking. Het Nederlands Dagblad staat met een stand op de Mission Boulevard. Kom langs dit weekend om voordelig de krant te lezen en om onze redacteuren te spreken!

    Op Instagram plaatsten we zojuist dit verslag van de eerste dag, waarin bezoekers hun verwachtingen delen:

  • 26 mei, 14:50

    Ruim aandacht voor Israël op hoofdterrein Opwekking

    Het hoofdterrein van Opwekking wordt geflankeerd door vier Israëlische vlaggen (en twee Nederlandse).De organisatie staat dit jaar stil bij het 75-jarig bestaan van de staat Israël, onder meer met een viering zondag, waarin dominee Henk Poot van Christenen voor Israël spreekt.

  • 26 mei, 13:44

    Kampeerders al meer dan 2,5 uur in de file om terrein op te komen

    Dit lijkt het drukste moment te zijn rond de Opwekking-camping, voor de ruim twintigduizend bezoekers die de komende dagen in een tentje of caravan overnachten. Vandaag kunnen zij hun kampeerplek inrichten. 

    Een bezoeker die in zijn auto op het terrein in de file staat om de camping te bereiken meldt dat hij vanmorgen even na 11 uur Opwekking bereikte en nu nog steeds de camping niet bereikt heeft.

  • 26 mei, 13:08

    Twitteraar mist KING op Opwekking

  • 26 mei, 12:34

    De camping stroomt vol. ‘We komen hier even opladen’

    Met vijf man sterk zetten leden van de Vrije Baptistengemeente Ichtus uit Wierden de luifel van de caravan van hun voorganger op. ‘Hij staat in de file, dus we helpen hem alvast een handje’, zegt Inge Koppelman (links op de foto).Ze vertelt dat hun kerk met bijna honderd man naar Opwekking komt. ‘Ik hoop dit weekend meer van Jezus te zien en een stukje verbondenheid te ervaren met andere christenen. We komen hier al jaren en elk jaar is het weer een feestje.’

    Sanda Dijkstra (rechts) hoopt vooral dat de flinke groep tieners uit hun gemeente hier een mooie tijd heeft. ‘Dat zij hier weer helemaal kunnen opladen en weer weten waarvoor ze het doen.’

  • 26 mei, 11:31

    Omroep Flevoland: Illegale toegangskaarten voor Opwekking-camping in omloop

    Om Marktplaats worden valse toegangskaarten voor de camping van de Pinksterconferentie aangeboden. Dat meldt Omroep Flevoland. Stichting Opwekking ontdekte dit toen er een melding binnenkwam dat verschillende registratienummers van reserveringen niet klopten. Die codes zijn nodig om het kampeerterrein op te komen. 

    ‘We hebben geen zicht op hoeveel toegangskaarten er vervalst zijn’, zegt Opwekking-directeur Ruben Flach tegen de omroep.

    Volgens hem kunnen kampeerders die twijfelen over de geldigheid van hun reservering bellen met de organisatie. 

  • 26 mei, 11:05

    Bestuurslid Henk Dik beschrijft zijn spannendste herinnering aan Opwekking

    ‘Nou, de naarste herinneringen hebben bijna allemaal met het weer te maken. Ik herinner mij een conferentie waarbij er een soort tornado-achtige storm over Nederland trok. Toen was de vraag: gaan we heel de tent afsluiten? De beveiliging riep: dat kan niet, want er moeten openingen blijven. Toen werd er extra hard gebeden, want dat ding kwam eraan, over Midden-Nederland.’

    Benieuwd naar het hele verhaal? Henk deelt deze herinnering in de podcast Dick en Daniël Geloven het Wel van deze week. 

    Luister het hele gesprek met Henk Dik (en ook met wetenschapper Miranda Klaver) via de ND-app, Spotify, je eigen podcastapp, of via nd.nl/podcast.

  • 26 mei, 10:14

    Hoofdterrein Opwekking klaar voor het programma

    Het hoofdterrein van Opwekking is klaar voor het programma, maar oogt op deze vrijdagmorgen nog rustig.Vanavond om 19.30 uur gaat in de grote tent de eerste dienst van start. Jeroen Dorstijn spreekt daar over het thema ‘Maar Jezus ziet jou!’.

  • 26 mei, 07:30

    Opwekking werkt aan homostandpunt. ‘We willen niemand pijn doen.’

    Stichting Opwekking werkt aan een standpunt over christenen met homorelaties. Een rol op het podium van de Pinksterconferentie zit er voor hen vooralsnog niet in. ‘Die vraag is nooit gekomen, maar ik denk dat het niet zou gebeuren.’

    ‘We zijn daarmee bezig. Maar in dat uitspreken… Daar zitten zoveel nuances in, want je wilt geen mensen pijn doen. Maar je krijgt er altijd gedoe mee’, zegt bestuurslid Henk Dik van Stichting Opwekking.

  • 26 mei, 06:05

    Een gesprek met Nadine de Vos over ‘de zegen van zes uur’, over woorden van God en over verschillen

    Nadine de Vos leidt Arise, de vrouwelijke evenknie van de mannenbeweging De 4e Musketier. Ze spreekt dit jaar - als enige vrouw - op het hoofdpodium van pinksterconferentie Opwekking. Een gesprek over ‘de zegen van zes uur’, over woorden van God en over verschillen.

    Welke boodschap gaat ze brengen op Opwekking? ‘Ik ga spreken over Lucas 13, het verhaal van de kromgebogen vrouw. Ik ben de enige vrouwelijke spreker, dus ik vond het mooi om een vrouw als onderwerp te nemen. Haar verhaal staat maar in één evangelie; het is een heel rijk stuk. Ik zou er wel drie preken over kunnen houden. Deze vrouw was helemaal krom, ze kon niet rechtop staan en Jezus geneest haar - eerst aan de binnenkant en dat werd direct zichtbaar aan haar buitenkant.’

  • 26 mei, 06:02

    Alles wat je moet weten als je naar de Pinksterconferentie gaat

    Ga je een heel weekend kamperen of ga je een dagje naar Opwekking? Bekijk hier het programma en alle praktische informatie die je tijdens Opwekking nodig hebt. Op deze pagina vind je het antwoord op jouw vragen.

  • 26 mei, 06:01

    Zo geef je het geloof door aan je kinderen. Twee experts geven tips

    Hoe geef je het geloof door aan kinderen? Bij Opwekking weten ze daar alles van: vanaf de beginjaren organiseert de stichting een uitgebreid kinderprogramma tijdens hun jaarlijkse pinksterconferentie. Komend weekend vindt de 52e editie van dit festival plaats. Twee experts delen hun tips voor geloofsopvoeding. ‘Na een hectische dag hoef je dat bijbelverhaal in de avond er niet per se doorheen te duwen.’

  • 26 mei, 06:00

    Van de hoofdredactie: Van harte welkom in ons paviljoen

    De relatie tussen het Nederlands Dagblad en evangelisch Nederland was lange tijd moeizaam. Die tijd is gelukkig voorbij. Ook evangelische christenen moeten zich bij het ND zeer welkom weten. Om die reden zullen we in het Pinksterweekend met een flinke ploeg ND’ers aanwezig zijn op Opwekking. Dat is met afstand het grootste christelijke evenement van het land en dé ontmoetingsplek voor evangelisch Nederland. We zijn er om verslag te doen. Maar ook om met bezoekers in gesprek te gaan. We staan met ons eigen ND-paviljoen op het Opwekkingsterrein. Van harte welkom!

  • 26 mei, 06:00

    Welkom in ons liveblog

    Leuk dat je een kijkje neemt in ons liveblog. Wij doen hier verslag van de hoogtepunten, de sprekers, de muziek, de opvallende gebeurtenissen en meer.