Waarom aanbiddingsmuziek vaak hetzelfde klinkt - en wat liedschrijvers daaraan willen veranderen

Achtergrond
Moderne aanbiddingsmuziek lijkt vaak op elkaar. Veel populaire liederen ontstaan in vier internationale megakerken. ‘Er worden pogingen gedaan om die eenheidsworst te doorbreken, ook in Nederland’, zegt aanbiddingsleider Reyer.
Marina de Haan
woensdag 12 april 2023 om 15:59 aangepast 13 april 2023 10:23
Uit onderzoek blijkt dat de populaire liederen in vier megakerken zijn ontstaan, waaronder de Elevation Church.
Uit onderzoek blijkt dat de populaire liederen in vier megakerken zijn ontstaan, waaronder de Elevation Church. beeld facebook Elevation Church
Student Student: achtergrond Opwekking

Amersfoort

Het zijn bekende worshiphits: ‘10.000 Reasons (Bless the Lord)’ van Matt Redman en Passion, ‘The Blessing’ van Elevation Worship, ‘King of Kings’ van Hillsong Worship en ‘Goodness of God’ van Bethel Music. In Nederland zijn de liederen in verschillende kerken populair. Vaak worden de nummers naar het Nederlands vertaald voor de Opwekkingsbundel.

Er is een reden waarom veel aanbiddingsliederen hetzelfde klinken, en vaak gaan over wat God voor je zal doen, stelt een recent onderzoek naar moderne worshipmuziek. Het onderzoek keek naar 38 nummers die de Top 25-lijsten haalden van Christian Copyright Lic..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoop op genezing bij dienst op Opwekking. 'Elke keer een teleurstelling als er niks gebeurt'

‘Zondagavond is altijd de genezingsdienst. Ik heb meer dan eens voor me laten bidden, elke keer met vrij weinig verwachting, maar toch hoop’, twittert Marije Roeleveld daags voor Opwekking. Geneest ze dit jaar wel?

Afbeelding

Thomas' relaties sneuvelden door zijn ijssalon, nu heeft hij een worshipcafé en thuis een Jezus-stoel

Thomas Lijten begon al in groep 7 met ondernemen. Op zijn zeventiende beheerste zijn werk zijn leven. Vorig jaar liet hij zich dopen. ‘Nu is mijn werk een middel om Gods koninkrijk te verspreiden.’

Afbeelding

Opwekking 2023: alles wat je moet weten als je naar de Pinksterconferentie gaat

Ga je een heel weekend kamperen of ga je een dagje naar Opwekking? Bekijk hier het programma en alle praktische informatie die je tijdens Opwekking nodig hebt. Op deze pagina vind je het antwoord op jouw vragen.

Afbeelding

Het leven van Carl Lentz, de pastor van Justin Bieber: Hillsong uitgezet, aan de slag in andere megakerk

Celebrityvoorganger Carl Lentz bouwde mee aan de wereldwijde groei van de pinksterkerk Hillsong Church. Met zijn charisma wist hij menig beroemd zanger en sporter aan de kerk te binden. Totdat hij sommige verleidingen niet meer kon weerstaan. Wie is deze hipstervoorganger?

Afbeelding

Waarom aanbiddingsmuziek vaak hetzelfde klinkt - en wat liedschrijvers daaraan willen veranderen

Moderne aanbiddingsmuziek lijkt vaak op elkaar. Veel populaire liederen ontstaan in vier internationale megakerken. ‘Er worden pogingen gedaan om die eenheidsworst te doorbreken’, zegt aanbiddingsleider Reyer.

Afbeelding

Studenten van Asbury pakken na 'opwekking' normale leven weer op: 'Ik leerde mezelf te vergeven'

Een maand geleden brak een ‘opwekking’ uit op een christelijke universiteit in de Amerikaanse stad Wilmore in de staat Kentucky. Hoe is het nu op de Asbury University? En kan je een opwekking wel stoppen?