Ze was atheïst, nu dient ze het Leger des Heils: ‘We horen bij God en zijn schepping’

Interview
‘Als God bestaat, houdt Hij van deze mensen’, dacht Bente Gundersen plots op een Noors metroperron. Tot stomme verbazing van familie, vrienden én haarzelf, want ze was overtuigd atheïst. Nu staat ze aan het hoofd van het Leger des Heils in Nederland.
Jacolien Viveen
woensdag 8 maart 2023 om 14:18
Bente Gundersen groeide op in Noorwegen.
Bente Gundersen groeide op in Noorwegen. beeld Martin Waalboer
Niet te missen

Op de hoogste verdieping van het hoofdkwartier kijkt de kersverse commandant van het Leger des Heils uit over Almere. Bente Strømner Gundersen (54) ziet tot aan de horizon grijze gebouwen in een grauwe motregen. Op dit soort dagen mist ze de bergen en de bossen, de wandelingen door knisperende sneeuw rondom het grote, bevroren meer bij haar Noorse huis. ‘En natuurlijk mis ik mensen: mijn familie en vrienden.’ 

Ze blikt nog even naar buiten en gaat dan weer monter verder. Want Gundersen is er niet een van het klagen. Integendeel. Wie is zij en wat drijft haar?

‘Ik houd van lekker eten, goede boeken en goede vrienden’, schrijft ze in een oud weblog, dat ze vanuit Afrika bijhield. Veel persoonlijker dan dat wordt ze op internet niet. 

ontmoeting ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ze was atheïst, nu dient ze het Leger des Heils: 'We horen bij God en zijn schepping'

‘Van een stevige atheïst naar een stevige christen - ja, dat was een verrassing’, vertelt Bente Gundersen. Sinds dit jaar is ze commandant van het Leger des Heils. ‘Ieder is van waarde in het koninkrijk van God.’

Afbeelding

'Ik dacht: Als je maar voor de Heer leeft, komt het wel goed. Niet dus', zegt deze bijbelshopeigenaar

Boeken, bijbels, bakjes koffie en een onbewoonbaar pand in hartje Gouda. Irene Klein Haneveld maakte er een bloeiende bijbelshop van. De concertorganisator, trouwambtenaar en nachtburgemeester zoekt nu een opvolger.

Afbeelding

Is Asbury het startschot voor een wereldwijde opwekking? 'God heeft iets bijzonders gedaan'

De 'opwekking' op de Amerikaanse universiteit Asbury in Wilmore, Kentucky trok twee weken lang duizenden bezoekers. Hoe gaat het nu verder? Vijf vragen aan ND-journalist Marina de Haan die aanwezig was bij de gebedsdienst.

Afbeelding

Van Toronto Blessing tot Nijkerkse Beroeringen: vijf opwekkingen die Asbury voorgingen

Duizenden christenen komen deze weken af op de 'opwekking' op het terrein van de Amerikaanse universiteit Asbury. In het verleden vonden verschillende opwekkingen plaats. Een overzicht van vijf opwekkingen in binnen- en buitenland

Afbeelding

Mozaiek-voorganger Ies Maaswinkel: 'Nederlandse kerken lijden aan eindeloos polderen'

Ies Maaswinkel, nu een jaar voorganger van Mozaiek010 in Rotterdam, verliet de gereformeerde wereld. De evangelische kerk werd ook voor hem een plaats van herstel en vernieuwde visie, zegt hij.

Afbeelding

Op deze universiteit bidden en zingen jongeren al acht dagen onophoudelijk. Is dit een opwekking?

Een gebedsdienst die al een ruime week dag en nacht doorgaat. Het gebeurt in het auditorium van de Asbury University in de Amerikaanse stad Wilmore, Kentucky. 'Er is iets bijzonders aan de hand. Kom allemaal kijken.'