‘Ik dacht: Als je maar voor de Heer leeft, komt het wel goed. Niet dus’, zegt deze bijbelshopeigenaar

Interview
Boeken, bijbels, bakjes koffie en een onbewoonbaar pand in hartje Gouda. Irene Klein Haneveld maakte er een bloeiende bijbelshop van. En passant was ze ook nog concertorganisator, trouwambtenaar en nachtburgemeester. Nu wordt ze zeventig - tijd voor een opvolger.
Jacolien Viveen
vrijdag 24 februari 2023 om 11:49 aangepast 07:50
Irene Klein Haneveld en haar hond in bijbelshop Samma
Irene Klein Haneveld en haar hond in bijbelshop Samma beeld Joost Hoving
Niet te missen

Het is een grauwe winterdag, maar bijbelshop Samma geeft kleur aan de grijze gracht. Paarse zonneschermen, plantjes en uitnodigende klapstoelen trekken klanten naar het eeuwenoude grachtenpandje aan de Turfmarkt te Gouda. Binnen in de kleurrijke pijpenla staan overal boeken, cd’s, beeldjes, kaarsen, bijbels - en middenin eigenaresse Irene Klein Haneveld, die een pakket inpakt. Zelf is ze ook een kleurrijke verschijning met een uitbundige, veren oorbel. Tussen de boekenschappen drentelt een vrolijk langharig hondje - ‘onze Swiffer!’.

Irene (69) werd geboren in Bodegraven als het zevende kind van evangelist Jacob Klein Haneveld. Ze is vernoemd naar een kerkje in dit Zuid-Hollandse dorp. ‘Ik heb hier in de winkel zelfs nog het kerkbordje.’ Z..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoop op genezing bij dienst op Opwekking. 'Elke keer een teleurstelling als er niks gebeurt'

‘Zondagavond is altijd de genezingsdienst. Ik heb meer dan eens voor me laten bidden, elke keer met vrij weinig verwachting, maar toch hoop’, twittert Marije Roeleveld daags voor Opwekking. Geneest ze dit jaar wel?

Afbeelding

Zwaaien met een kruis en zoeken naar verbinding. Propvol Opwekking brengt christenen bij elkaar

Terwijl de ontkerkelijking in Nederland doorzet, trekt Opwekking een recordaantal toehoorders. Waar in het kerkelijke klimaat stellingnames soms scherp zijn, vallen kerkmuren hier even weg, zeggen bezoekers.

Afbeelding

Opwekking werkt aan homostandpunt. 'We willen niemand pijn doen.' Maar ook: 'Je krijgt er altijd gedoe mee'

Opwekking werkt aan een standpunt over christenen met homorelaties. Een rol op het podium van de Pinksterconferentie zit er voor hen vooralsnog niet in. 'Die vraag is nooit gekomen, maar ik denk dat het niet zou gebeuren.'

Afbeelding

Nadine de Vos spreekt op Opwekking: 'Op de dag dat mijn oma overleed, kwam ik tot geloof'

Nadine de Vos spreekt dit jaar - als enige vrouw - op het hoofdpodium van pinksterconferentie Opwekking. Een gesprek over ‘de zegen van zes uur’, over woorden van God en over verschillen.

Afbeelding

'Waarom vind je Mozaiek spannend?' Arjen ten Brinke en Bart de Bruin over strijd tussen kerken

Er wordt vaak óver kerken en voorgangers gesproken in plaats van mét elkaar. In dit interview gaan de evangelische voorganger Arjen ten Brinke en de hervormde predikant Bart de Bruin een eerlijk gesprek aan.

Afbeelding

Volgens Het Zoeklicht is de eindtijd aangebroken. 'De duivel wil ons denken manipuleren'

'Normaal zit ik in een gereformeerdebondskerk. Bij ons gaat het niet vaak over de eindtijd in de preek.' Op de Zoeklichtdag duiden sprekers de 'tekenen van de tijd', om zo klaar te zijn voor de wederkomst van Jezus.