Van Toronto Blessing tot Nijkerkse Beroeringen: vijf opwekkingen die Asbury voorgingen

Achtergrond
Duizenden christenen komen deze weken af op de ‘opwekking’ - een al dagenlange non-stop bijeenkomst van samenzang en gebed - op het terrein van de Amerikaanse universiteit Asbury. In het verleden vonden verschillende opwekkingen plaats, waaronder in Nederland. Een overzicht van vijf opwekkingen in binnen- en buitenland.
Jasper den Boon
maandag 20 februari 2023 om 17:50
Een overzicht van opwekkingen in binnen- en buitenland.
Een overzicht van opwekkingen in binnen- en buitenland. beeld nd
Niet te missen

First Great Awakening (1739)

Predikant Jonathan Edwards zag in 1734 een opwekking in Northampton (Massachusetts). Daar voegden zich in een halfjaar tijd driehonderd mensen bij de kerk. Edwards bestudeerde het proces van bekering en deelde zijn bevindingen in een boek. Hij benadrukte daarin het hebben van een persoonlijk geloof. Onder Edwards leiding brak in 1739 de First Great Awakening uit. Die zorgde voor minder nadruk op rituelen en ceremonies en meer op de schuld van mensen en de redding door zonde te belijden.

De First Great Awakening leidde tot spanning tussen de bestaande kerken. Er was veel kritiek van kerkleiders. Edwards probeerde die te weerleggen door in te gaan op het schudden en schreeuwen dat plaatsvond in de opwekkingsbeweg..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoop op genezing bij dienst op Opwekking. 'Elke keer een teleurstelling als er niks gebeurt'

‘Zondagavond is altijd de genezingsdienst. Ik heb meer dan eens voor me laten bidden, elke keer met vrij weinig verwachting, maar toch hoop’, twittert Marije Roeleveld daags voor Opwekking. Geneest ze dit jaar wel?

Afbeelding

Zwaaien met een kruis en zoeken naar verbinding. Propvol Opwekking brengt christenen bij elkaar

Terwijl de ontkerkelijking in Nederland doorzet, trekt Opwekking een recordaantal toehoorders. Waar in het kerkelijke klimaat stellingnames soms scherp zijn, vallen kerkmuren hier even weg, zeggen bezoekers.

Afbeelding

Opwekking werkt aan homostandpunt. 'We willen niemand pijn doen.' Maar ook: 'Je krijgt er altijd gedoe mee'

Opwekking werkt aan een standpunt over christenen met homorelaties. Een rol op het podium van de Pinksterconferentie zit er voor hen vooralsnog niet in. 'Die vraag is nooit gekomen, maar ik denk dat het niet zou gebeuren.'

Afbeelding

Nadine de Vos spreekt op Opwekking: 'Op de dag dat mijn oma overleed, kwam ik tot geloof'

Nadine de Vos spreekt dit jaar - als enige vrouw - op het hoofdpodium van pinksterconferentie Opwekking. Een gesprek over ‘de zegen van zes uur’, over woorden van God en over verschillen.

Afbeelding

'Waarom vind je Mozaiek spannend?' Arjen ten Brinke en Bart de Bruin over strijd tussen kerken

Er wordt vaak óver kerken en voorgangers gesproken in plaats van mét elkaar. In dit interview gaan de evangelische voorganger Arjen ten Brinke en de hervormde predikant Bart de Bruin een eerlijk gesprek aan.

Afbeelding

Volgens Het Zoeklicht is de eindtijd aangebroken. 'De duivel wil ons denken manipuleren'

'Normaal zit ik in een gereformeerdebondskerk. Bij ons gaat het niet vaak over de eindtijd in de preek.' Op de Zoeklichtdag duiden sprekers de 'tekenen van de tijd', om zo klaar te zijn voor de wederkomst van Jezus.